Studiu BCG: Angajaţii din întreaga lume sunt dornici să se recalifice în contextul progreselor GenAI

T.B.
Miscellanea / 25 iunie

Bogdan Badea, CEO eJobs Romania

Bogdan Badea, CEO eJobs Romania

Trei sferturi dintre angajaţi din întreaga lume cred că GenAI va aduce un anumit nivel de schimbare la locul de muncă. În ciuda vremurilor incerte, aceştia rămân încrezători în poziţia lor pe piaţa muncii: 57% dintre ei sunt pregătiţi să se recalifice în noi poziţii pentru a avansa în carieră.

În România, datele arată tendinţe asemănatoare: 73% dintre respondenţii români consideră că GenAI va avea un anumit impact asupra locului de muncă. 55% dintre cei chestionaţi doresc să se recalifice pentru a se adapta noului context, în timp ce 40% doar dacă este necesar, iar 5% nu-şi propun deloc acest lucru.

Din perspectiva poziţiei de negociere, 60% dintre respondenţii români consideră că deţin avantajul atunci când negociază pentru un nou loc de muncă: 65% declară că sunt abordaţi de către potenţiali angajatori cel puţin odată pe an, 12% odată la câţiva ani şi doar 23% spun că nu au fost contactaţi niciodată.

În ce priveşte gradul de adopţie al AI, doar 23% dintre români spun că folosesc această tehnologe în mod regulat, faţă de 29% dintre francezi sau 39% dintre americani. 23% dintre români nu au auzit niciodată despre AI, comparativ cu 14% dintre respondenţii la nivel global.

Acestea sunt cateva dintre concluziile principale ale unui nou raport intitulat "Cum se schimbă preferinţele de muncă în era GenAI", publicat de catre Boston Consulting Group (BCG), The Network şi The Stepstone Group. Studiul se bazează pe datele unui sondaj realizat pe 150.000 de angajaţi din 188 de ţări şi este a doua parte a ediţiei 2024 din seria Decoding Global Talent. Sondajul din România a fost efectuat pe un eşantion de 1074 de respondenţi.

Concluziile studiului subliniază abordarea proactivă pe care angajaţii o adoptă ca răspuns la impactul GenAI. Prioritizând recalificarea şi dezvoltarea, aceştia nu doar că se pregătesc să se adapteze la schimbările tehnologice, dar îşi exprimă şi încrederea în capacitatea lor de a prospera pe o piaţă a muncii în evoluţie. Această adaptabilitate este esenţială pentru menţinerea unei forţe de muncă robuste şi reziliente în faţa progreselor tehnologice continue.

"Vedem o evoluţie rapidă şi maturizare a opiniilor angajaţilor faţă de AI şi o recunoaştere crucială a faptului că un angajament pentru recalificare continuă este benefic pentru angajaţi pe termen lung," a spus Jens Baier, Director General şi Partener Senior la BCG, lider în zona resurselor umane.

Din perspectiva factorilor importanţi pentru alegerea locului de muncă, aspectele de ordin financiar sunt prioritare pentru angajaţii români, fiind urmate de echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, precum şi de relaţia cu superiorii. La nivel global, factorul cel mai apreciat este securitatea locului de muncă.

Angajaţii români sunt siguri şi cu privire la ceea ce nu-şi doresc-69% ar refuza o ofertă de muncă atractivă dacă ar avea o experienţă negativă în timpul procesului de interviu. În plus, 35% dintre angajaţi spun că nu vor lucra pentru companii care nu oferă opţiunea lucrului de acasă sau de la distanţă, iar 41% apreciază diversitatea şi incluziunea la locul de muncă.

"În ultimii ani, i-am văzut pe candidaţii români mult mai interesaţi decât în trecut de subiecte precum echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, posibilitatea de a lucra remote, relaţia cu managerul şi cu echipa sau oportunităţile de dezvoltare personală. Nu vor ajunge niciodată să depăşească importanţa salariului, dar intră pe lista elementelor obligatorii pe care trebuie să le bifeze un viitor job. Mai mult, în cazul candidaţilor tineri şi foarte tineri, lista de aşteptări pe care le au de la un angajator este foarte bine conturată. Ştiu clar ce îşi doresc şi, în unele cazuri, sunt mult mai hotărâţi, decât candidaţi din alte categorii de vârstă, să nu accepte un job care nu le îndeplineşte toate standardele", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb