STUDIU COFACE: Peste 65.000 de companii sunt declarate insolvente în Europa Centrală şi de Est

Marius Constantin
Companii / 3 iunie 2015

Peste 65.000 de companii sunt declarate insolvente în Europa Centrală şi de Est

Grzegorz Sielewicz, Economist Coface pentru Europa Centrală, a anunţat că încă mai există un numar considerabil de insolvenţe, peste 65.000 de companii fiind declarate insolvente anul trecut, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.

Coface precizează că 2014 a fost un an al îmbunătăţirilor pentru majoritatea economiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). Ritmul mediu al creşterii PIB a crescut de la 1,3% în 2013 la 2,5% în 2014. Motorul creşterii economice a fost alimentat de cererea internă. Perspectivele economice îmbunătăţite au dus la o stabilizare a numărului de insolvenţe, cu o scădere modestă de -0,5% în 2014 (comparativ cu +7% în 2013).

Creşteri puternice ale insolvenţelor au fost înregistrate în Slovenia şi Ungaria. Deşi Slovenia a arătat o rată de creştere solidă a PIB de 2,5% în 2014, companiile sale nu au înregistrat îmbunătăţiri comerciale vizibile. Insolvenţele au crescut cu 44,7%, cel mai ridicat nivel din întreaga regiune Europa Centrală şi de Est. Deciziile de investiţii necorespunzătoare, lipsa adaptării la condiţiile economice actuale şi gradul ridicat de îndatorare al companiilor au fost motivele cel mai des menţionate pentru companiile care au intrat în insolvenţă. În Ungaria, mediul juridic în schimbare a contribuit la o creştere ridicată a insolvenţelor, care a sărit cu 29,4% în 2014.

Serbia şi România s-au bucurat de un număr mult mai mic de insolvenţe decât în anul anterior. Datorită modificărilor din Legea Insolvenţei din Serbia în August 2014, insolvenţele companiilor au scăzut cu 43,8% anul trecut. Activitatea economică solidă a României, sprijinită de consumul casnic mai solid şi utilizarea sporită a fondurilor UE s-a manifestat, de asemenea, prin îmbunătăţiri pe partea corporativă. Insolvenţele au scăzut cu 28%.

Insolvenţele companiilor din regiunea Europa Centrală şi de Est vor continua să înregistreze o tendinţă de îmbunătăţire şi Coface prognozează că numărul mediu de insolvenţe va scădea cu 6% la sfârşitul anului. Consumul casnic va rămâne principala forţă motrice din spatele majorităţii economiilor ECE. În consecinţă, ar trebui să existe perspective mai bune pentru sectoarele care depind de cererea consumatorilor.

Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2014, cu suportul celor 4.406 de angajaţi, Coface a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,441 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb