Mascaţii din brigada specială "Fulger" a poliţiei din Republica Moldova au primit miercuri echipamente în valoare de 320.000 de dolari ca donaţie din partea Biroului pentru Afaceri Internaţionale de Combatere a Traficului de Droguri şi Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA, potrivit news.ro.
Donaţia a fost făcută în condiţiile în care SUA fac reduceri bugetare şi şi-au suspendat o mare parte din ajutorul extern. CBS News a relatat însă, citând documente interne, că SUA caută să încheie cu ţări îndepărtate, printre care enumeră şi Republica Moldova, acorduri de deportare a imigranţilor ilegali.
Poliţia Republicii Moldova a beneficiat de un pachet de asistenţă tehnică, în valoare de 320.000 de dolari, din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Asistenţa, sub formă de echipamente tactice moderne, este destinată Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială "Fulger" a Inspectoratului General al Poliţiei (IGP). Mascaţii de la Fulger au primit "măşti antigaz, sight-uri holografice şi accesorii pentru modernizarea armamentului, menite să îmbunătăţească capacitatea de reacţie şi eficienţa operaţională", scrie NewsMaker.
"La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi de rang înalt ai parteneriatului strategic, de la Departamentului de Stat al SUA, în frunte cu F. Cartwright Weiland, oficial de rang înalt al Biroului Internaţional de Narcotice şi Afaceri de Aplicare a Legii", au comunicat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova.
Biroul pentru Afaceri Internaţionale de Combatere a Traficului de Droguri şi Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat că donaţia este destinată sprijinirii pregătirii operaţionale a brigăzii.
"Partenerii mai puternici fac Statele Unite mai sigure, împiedicând ameninţările la adresa securităţii locale să devină metastaze şi să ajungă pe teritoriul SUA", a scris pe X Biroul Departamentului de Stat.
Donaţia vine în condiţiile în care SUA şi-au suspendat o bună parte din ajutorul internaţional şi fac reduceri bugetare.
Însă administraţia preşedintelui Trump ar fi abordat ţări îndepărtate, între care Republica Moldova, pentru a ajuta la efortul său de deportare în masă a imigranţilor ilegali, cerându-le acestor ţări să accepte persoane care nu sunt cetăţenii lor, potrivit unor documente interne ale guvernului federal obţinute de CBS News.
Discuţiile fac parte dintr-o campanie diplomatică intensă a administraţiei Trump de a convinge cât mai multe ţărri - inclusiv pe cele cu dosare controversate privind drepturile omului - să primească persoane expulzate din SUA, cum ar fi imigranţi ale căror ţări de origine nu îi vor primi înapoi.
Administraţia a negociat deja acorduri cu mai multe ţări din America Latină dispuse să accepte imigranţi care nu sunt cetăţeni ai lor. În februarie, SUA au deportat sute de imigranţi africani şi asiatici în Costa Rica şi Panama. În martie, administraţia Trump a trimis aproape 300 de venezueleni acuzaţi că fac parte din bande în El Salvador, care i-a închis într-o mega-închisoare. Guvernul mexican, în cadrul unui acord care a precedat al doilea mandat al lui Trump, a primit imigranţi din alte ţări din America Latină, precum Venezuela, prinşi trecând ilegal frontiera de sud a SUA.
Dar, în spatele scenei, administraţia Trump a negociat cu ţări din afara emisferei vestice pentru a trimite imigranţi la mii de kilometri distanţă, peste Oceanul Atlantic, în locuri din Africa şi Europa. Ţările din emisfera estică pe care administraţia Trump le-a identificat ca locuri care ar putea accepta potenţial deportări de cetăţeni din ţări terţe includ Angola, Benin, Guineea Ecuatorială, Eswatini, Libia, Rwanda şi Moldova, potrivit unor documente guvernamentale interne şi unor oficiali.
Statele Unite nu au anunţat încă niciun acord oficial cu aceste ţări. The Wall Street Journal a relatat despre discuţiile interne cu unele dintre aceste ţări în aprilie şi menţiona, de asemenea, Republica Moldova.
Nu este clar cine anume va fi trimis în ţările terţe în cazul în care se încheie acorduri de deportare, notează CBS News. Dar una dintre ideile luate în considerare, arată documentele guvernamentale interne, ar fi ca SUA să folosească acordurile pentru a deporta membri suspectaţi că ar face partte din Tren de Aragua, banda venezueleană pe care Trump a transformat-o într-un punct central al represiunii sale împotriva imigraţiei ilegale.
Modul în care deportaţii ar fi trataţi de guverne care nu sunt ale lor este, de asemenea, o întrebare deschisă. Ca parte a acordului cu El Salvador, de exemplu, SUA au fost de acord să ofere guvernului salvadorian milioane de dolari pentru a reţine venezuelenii consideraţi a fi membri ai Tren de Aragua.
Aflat alături de Trump în timpul unei reuniuni a cabinetului de la Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio a confirmat că administraţia Trump "caută în mod activ alte ţări pentru a lua oameni din ţări terţe".
"Lucrăm cu alte ţări pentru a le spune: 'Vrem să vă trimitem unele dintre cele mai josnice fiinţe umane în ţările voastre'", a declarat Rubio. "'Vreţi să faceţi asta, ca o favoare pentru noi? Şi cu cât mai departe de America, cu atât mai bine'", a spus secretarul de stat Marco Rubio, citat de CBS News.
Opinia Cititorului