Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a anunţat într-un discurs susţinut ieri la Universitatea Sorbona un nou pachet de finanţare în valoare de 500 milioane de euro pentru perioada 2025-2027, în cadrul iniţiative "Choose Europe" menit să transforme Uniunea Europeană într-un pol al cercetării la care să participe oameni de ştiinţă de top şi nu numai, în scopul accelerării progresului tehnologic şi ştiinţific.
Şefa Comisiei Europene a precizat: "Ştiinţa este o investiţie şi trebuie să oferim stimulentele potrivite. De aceea, pot anunţa că vom propune un nou pachet de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027, menit să transforme Europa într-un magnet pentru cercetători. Acest lucru va contribui la sprijinirea celor mai buni şi mai străluciţi cercetători şi oameni de ştiinţă din Europa şi din întreaga lume. Ne propunem să creăm un nou «super grant» pe şapte ani în cadrul ERC (n.red. - Consiliul European pentru Cercetare), pentru a oferi o perspectivă pe termen lung celor mai buni. Prin intermediul ERC, sprijinim deja cercetătorii care se relochează în Europa cu o sumă suplimentară dincolo de grantul lor. Acum dublăm suma pe care o pot primi anul acesta. Şi vreau să extind acest sprijin pentru 2026 şi 2027".
Un accent special va fi pus pe tinerii cercetători, care vor beneficia de contracte mai lungi şi indemnizaţii sporite, cu focus pe domenii emergente precum inteligenţa artificială, prin programul pilot Choose Europe. Ursula von der Leyen a mai spus că UE îşi propune să atingă, împreună cu statele membre, ţinta de 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare până în 2030, un pas esenţial pentru menţinerea competitivităţii globale.
În completarea acestor măsuri, von der Leyen a anunţat lansarea primului Act European pentru Inovaţie şi a unei strategii dedicate startup-urilor şi scale-upului companiilor, menite să reducă barierele birocratice şi să faciliteze accesul la capital de risc pentru ideile inovatoare. Mai mult, Comisia îşi propune să simplifice procesul de intrare şi şedere în UE pentru cercetători internaţionali, conectând mai bine talentele globale cu instituţiile europene de cercetare.
" Avem deja o platformă excelentă care conectează cercetătorii din întreaga lume cu mii de locuri de muncă în Europa, oferind totodată sprijin pentru vize şi orientare profesională. Acum dorim să sprijinim instituţiile publice şi private pentru a se conecta mai bine cu lucrătorii şi cercetătorii cu înaltă calificare şi pentru a accelera şi simplifica intrarea pentru cercetătorii de top. Pentru că a aduce cei mai buni din întreaga lume înseamnă a scoate la iveală ce e mai bun din Europa. Alegem să fim continentul în care cercetarea şi inovaţia sunt în centrul dezvoltării noastre. Alegem să fim locul unde ştiinţa serveşte umanitatea, iar talentul global este binevenit", a spus Ursula von der Leyen.
Într-un comunicat de presă emis ulterior evenimentului de la Paris, Consiliul European pentru Cercetare a precizat că super-granturile anunţate de Ursula von der Leyen vor urma aceleaşi principii ca şi alte granturi ERC, adică proiectele vor fi selectate exclusiv pe baza excelenţei ştiinţifice şi vor fi destinate tuturor domeniilor de cercetare şi deschise cercetătorilor individuali de orice naţionalitate, care lucrează sau sunt pe cale să se mute la o instituţie gazdă dintr-un stat membru al UE sau o ţară asociată programului-cadru C&I al UE, Orizont Europa.
În plus, luna trecută, Consiliul Ştiinţific al ERC a decis să dubleze finanţarea suplimentară disponibilă pentru beneficiarii granturilor care se relochează în Europa. Cercetătorii din SUA sau din altă parte a lumii care doresc să se mute în Europa au putut, de la înfiinţarea ERC în 2007, să solicite până la un milion euro pentru înfiinţarea unui laborator sau a unei echipe de cercetare. Începând cu luna mai 2025, alocarea respectivă a fost mărită la 2 milioane euro.
Menţionăm că în prezent ERC oferă patru scheme principale de granturi: pentru start-upuri, pentru consolidare, pentru cercetare avansată şi pentru sinergie. Pe lângă acestea, mai există un grant prin care se alocă sume pentru demonstrarea conceptului, alocare care îi sprijină pe beneficiarii granturilor ERC să reducă decalajul dintre cercetarea lor de pionierat şi fazele incipiente ale comercializării acesteia.
Opinia Cititorului