SUPLIMENT RETAIL "2022 - un an de consolidare pentru sectorul comerţului electronic din România"

Ziarul BURSA #Companii / 31 mai 2023

"2022 - un an de consolidare pentru sectorul comerţului electronic din România"

(Interviu cu Cristian Pelivan, directorul executiv al ARMO)

"3 din 4 români conectaţi la internet au comandat online în ultimul an"

Anul 2022 a fost unul de consolidare pentru sectorul comerţului electronic din România, este de părere Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO). Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Noi vedem provocările pe care le-a adus această perioadă ca pe oportunităţi. Consumatorul român începe să îşi aprecieze mai mult timpul, iar creşterea preţurilor a fost şi se menţine în topul preocupărilor la nivelul societăţii, românii fiind mai atenţi la cât îi costă ceea ce cumpără. Prin urmare, mulţi caută cel mai bun preţ, iar smartphone-ul le-a devenit un real ajutor în a găsi acest preţ. Multora nu le mai este convenabil să umble din magazin în magazin ca să compare preţurile - consumă timp, energie şi bani. De aceea vedem că, de la an la an, procentul românilor care plasează cel puţin o comandă online în decursul unui an, din total utiliza­tori de internet, creşte constant. Cele mai recente studii şi date INS arată că 3 din 4 români conectaţi la internet au comandat online în ultimul an, ceea ce ne oferă o perspectivă promiţătoare întregului sector".

În opinia sa, însă, există mult loc de creştere în cazul României, principala provocare a sectorului pe termen mediu şi lung fiind aceea de a creşte întregul ecosistem.

Reporter: Cum a evoluat sectorul retailului online din ţara noas­tră în ultimul an, în contextul crizelor suprapuse, al inflaţiei şi res­tricţiilor impuse de războiul din Ucraina?

Cristian Pelivan: Anul 2022 a fost, pentru sectorul comerţului electronic din România, unul de consolidare. O evoluţie pe care noi o vedem normală, după mulţi ani în care sectorul a cunos­cut creşteri de două cifre şi doi ani de pandemie în care aceste creşteri s-au transformat în salturi. Este la fel ca în sport: sprinturile pot fi susţinute doar pe distanţe scurte, iar câştigători sunt cei care ştiu cum să îşi dozeze efortul. Magazinele online au arătat că pot face faţă sprinturilor, mai ales că au experienţa Black Friday, dar totodată ştiu să îşi dozeze efortul. Aşa că şi în 2022, în ciuda mai multor crize suprapuse, sectorul a reuşit să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 5%.

Reporter: Care sunt provocările domeniului în care activaţi, în actualele condiţii macro-economice şi geo-politice?

Cristian Pelivan: Noi vedem provocările pe care le-a adus aceas­tă perioadă ca pe oportunităţi. Consumatorul român începe să îşi aprecieze mai mult timpul, iar creşterea preţurilor a fost şi se menţine în topul preocupărilor la nivelul societăţii, românii fiind mai atenţi la cât îi costă ceea ce cumpără. Prin urmare, mulţi caută cel mai bun preţ, iar smartphone-ul le-a devenit un real ajutor în a găsi acest preţ. Multora nu le mai este convenabil să umble din magazin în magazin ca să compare preţurile - consumă timp, energie şi bani. De aceea vedem că, de la an la an, procentul românilor care plasează cel puţin o comandă online în decursul unui an, din total utilizatori de internet, creşte constant. Cele mai recente studii şi date INS arată că 3 din 4 români conectaţi la internet au comandat online în ultimul an, ceea ce ne oferă o perspectivă promiţătoare întregului sector.

Există însă mult loc de creştere în cazul României, principala provocare a sectorului pe termen mediu şi lung fiind aceea de a creşte întregul ecosistem: asta înseamnă un nivel cât mai crescut de competenţe digitale la nivelul populaţiei, astfel încât oamenii să ştie că pot comanda online în siguranţă, laolaltă cu o ofertă cât mai bogată de produse şi dezvoltarea continuă a calităţii serviciilor oferite cumpărătorilor, având aici în vedere în primul rând livrarea rapidă şi creşterea infrastructurii de puncte de livrare de proximitate.

Reporter: Cum se împletesc cele două tipuri de retail - online si offline - si cum evoluează acestea, după digitalizarea forţată din pandemie? Câştigă spaţiu online-ul şi în ce segmente ale retailului?

Cristian Pelivan: Transformarea digitală este un proces din ce în ce mai prezent în toate sectoarele economiei româneşti, iar sectorul de retail a făcut paşi importanţi în consolidarea prezenţei online, investind tot mai mult pentru a le oferi clienţilor o experienţă omnichannel. Cel mai bun exemplu l-am văzut de sărbători, când mari lanţuri de hypermarketuri au des­făşurat campanii prin care încurajau clienţii să îşi comande produsele online şi să le ridice din magazin, sau să le fie livrate acasă prin aplicaţii de livrare.

În ceea ce priveşte segmentele în care comerţul electronic se dez­voltă accelerat, cele mai importante creşteri cred că le putem observa pe zona de alimente-băcănie, asta şi pentru că reprezintă o zonă foarte nouă pentru e-commerce, iar clienţii au început să vadă avantajele competitive ale online-ului în materie de preţ, ofertă de produse sau timp economisit. Haine şi încălţăminte sau electro-IT sunt categorii deja validate în rândul consumatorilor, ştiu că pot găsi rapid online produsul dorit, dar să facem piaţa de pe telefonul mobil e o experienţă de shopping de dată mai recentă.

Reporter: Ce investiţii fac magazinele online pentru a putea face faţă actualelor provocări?

Cristian Pelivan: Investiţiile în tehnologie şi îmbunătăţire flux logis­tic sunt cele care se dovedesc în timp a fi cele mai inspirate, deoarece permit companiilor să devină mai eficiente, mai competitive, să îşi scadă costurile şi să ofere servicii mai bune clienţilor. În zona de comerţ electronic am văzut în ultimii ani investiţii valorând sute de milioane de euro, în special în zona logistică, ceea ce a dus la creşterea capacităţii magazinelor din Ro­mânia de a procesa comenzi şi a îmbunătăţi timpii de livrare. În România livrarea comenzilor în 1-2 zile a devenit deja o practică standard, iar aici trebuie să recunoaştem meritul companiilor de curierat, care, ca parte din ecosis­tem, investesc foarte mult în tehnologie.

Reporter: Cum au încheiat anul 2022 magazinele online şi care sunt rezultatele pieţei în primul trimestru al lui 2023?

Cristian Pelivan: Per ansamblu, sectorul de comerţ electronic a terminat anul 2022 cu un plus de 3-5% al valorii cifrei de afaceri. În ceea ce priveşte primul trimestru al acestui an, datele de până acum arată promiţător şi sunt în trend cu întreaga piaţă de retail, care a cu­noscut o creştere de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca perspective pentru 2023, credem că românii se vor uita, în continuare, foarte atent la preţuri în decizia de cumpărare. Tocmai de aceea, online-ul şi comerţul electronic vor reprezenta pentru mulţi cea mai facilă cale spre produsele dorite, la un preţ comparat uşor pe telefon, fără să piardă timp sau bani stând în trafic.

Reporter: Care este valoarea sectorului de profil?

Cristian Pelivan: Pentru anul 2022 noi am estimat valoarea sectorului de comerţ electronic româ­nesc la 6,3-6,5 miliarde euro. Au fost mai multe comenzi livrate, mai mulţi cumpărători, dar valoarea medie a coşului de cumpărături a fost mai mică decât în 2020 sau 2021. Asta deoarece în 2020 şi 2021 românii au cumpărat produse de valoare mai mare, precum electrocasnice, mobilier, produse de bricolaj, dat fiind faptul că au şi petrecut mai mult timp în casă, pe când în 2022 s-au reorientat spre produse care au legătură cu vacanţele şi activităţile în aer liber, precum haine şi accesorii, cosmetice etc.

Reporter: Care sunt problemele sectorului şi ce măsuri consideraţi că ar fi nevoie să fie luate în domeniu?

Cristian Pelivan: În România, în continuare primează preţul unui produs, este primul în topul lucrurilor care contează atunci când cineva face o achiziţie. Pe de altă parte, avem în continuare un număr însemnat de români care nu deţin competenţele digitale necesare pentru a se simţi confortabil în mediul online altfel decât utilizând social-media. Aceştia pierd oportunităţile pe care le poate oferi e-commerce, precum posibilitatea de a compara preţul şi a-l identifica pe cel mai mic; a evita o deplasare costisitoare de timp şi de bani prin oraş sau până în oraş; a avea, de ce nu, o soluţie de livrare automată de tip locker la ei în localitate, chiar dacă acea localitate e în mediul rural.

Una din principalele provocări ale sectorului este gradul de digitalizare al României în ansamblul său, iar faptul că suntem constant printre ultimii la indicatori principali din DESI ne arată că trebuie să lucrăm împreună mult, ca societate, pentru a creşte sustenabil şi a fi mai digitali. Sunt câteva subiecte deja într-o dinamică, măsuri care pot creşte ecosistemul digital din România: promovarea plăţilor digitale, cu cardul, ca parte dintr-un efort general de a reduce cash-ul din economie şi a combate evaziunea fiscală; promovarea legislaţiei privind semnătura electronică, o reformă mult dorită şi solicitată de întregul mediu de business din România, subiect care a avansat semnificativ de la începutul anului ca dezbatere la nivel parlamentar; introducerea şi scalarea cărţilor electronce de identitate de către MAI, o iniţiativă a statului român de bază pentru o societate digitală. Or, această dinamică ne arată că lucrurile merg într-o direcţie corectă, că suntem conştienţi de potenţialul de dezvoltare şi beneficiile concrete pe care economia digitală le poate aduce în societate.

Reporter: Ce perspective are sectorul comerţului online?

Cristian Pelivan: Recent ieşit dintr-un sprint de peste doi ani, comerţul online are perspectivele unei creşteri constante şi sustenabile. Lecţia ultimilor ani este că orice criză vine la pachet şi cu oportunităţi, iar efectul post-pandemic asupra sectorului a fost, am văzut, unul de consolidare a creşterilor acumulate în aceşti ani. În actualul context socio-economic, în care vedem că focusul românilor este pe preţuri, comerţul online continuă să prezinte avantaje concrete. Oamenii încep să înţeleagă faptul că timpul lor înseamă bani şi apelează la achiziţiile electronice pentru o gamă din ce în ce mai largă de produse şi servicii. Aici estimăm că, în continuare, dinamica din sector va duce la creşterea numărului de magazine online în România, a gamei de produse pe care consumatorii o pot achiziţiona de pe aceste magazine, dar şi stimularea cât mai multor comerci­anţi spre a vinde cross-border.

În ultimii ani s-a investit mult în fluxul logistic care asigură toata această dinamică în plan intern, iar dezvoltările s-au dus ulterior şi spre extern. O dovadă în acest sens este că România avea în 2022 cea mai mare pondere a exporturilor din vânzările totale de mărfuri generate de comerţul electronic în regiunea CEE, conform unui studiu McKinsey. Studiul puncta inclusiv potenţialul şi rolul pozitiv al comerţului online în echilibrarea balanţei comerciale a României vs. alte ţări din regiune. Or, asta în­seamnă că magazinele online din România au început să vândă şi să înveţe cross-border, iar deschiderea spre piaţa unică europeană poate stimula şi mai tare performanţa internă a sectorului.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb