Reporter: Ultimul an a fost sub semnul campaniilor electorale şi al nesigurantei, atât pentru societate, cât şi pentru mediul de afaceri. Cum aţi simtit dumneavoastrăă această perioadă?
Irina Pencea: A fost într-adevăr un an dinamic şi complex, dar ceea ce am făcut noi a fost să ne menţinem focusul pe implementarea strategiei şi a planului de investiţii de peste 900 de milioane pe care ni l-am asumat, pentru a oferi clienţilor servicii cu valoare adăugată, care să-i ajute să economisească timp şi bani, şi să susţinem în acelaşi timp antreprenorii locali în dezvoltarea afacerilor lor.
Disciplina în execuţie pe care o avem, indiferent de context, ne-a permis să menţinem un ritm solid de creştere, peste cel al pieţei, şi să valorificăm oportunitatea de a consolida încrederea oamenilor în ecommerce, prin livrare predictibilă, preţuri competitive şi o experienţă de cumpărare îmbunătăţită cu ajutorul tehnologiei.
Această abordare s-a reflectat în creşterea platformei eMAG la nivel regional. Avem peste 7 milioane de clienţi activi, iar aceştia au plasat peste 45 de milioane de comenzi în anul fiscal încheiat în martie, cu 12,5% mai mult faţă de anul anterior. Totodată, comunitatea de antreprenori din eMAG Marketplace a depăşit 64.000 de selleri şi împreună am extins gama disponibilă la peste 28 de milioane de oferte, iar ritmul se menţine şi în 2025.
Reporter: În actualele condiţii macroeconomice, politice, dar şi sociale, ce perspective consideraţi că are sectorul comerţului online din ţara noastră şi ce estimări aveţi pentru eMAG?
Irina Pencea: Ecommerce-ul continuă să fie unul dintre cele mai dinamice sectoare şi a demonstrat, mai ales în ultimii ani, o capacitate foarte mare de adaptare şi evoluţie. Atât în România, cât şi în regiune, sectorul se află într-o etapă de expansiune susţinută: penetrarea în România este în jur de 10% din totalul retailului, iar în Bulgaria şi Ungaria, pieţe în care suntem activi prin eMAG Marketplace, se situează la aproximativ 8,5%. Este mult potenţial de creştere comparativ cu state din Europa Centrală şi de Vest, unde, ponderea ecommerce-ului în retail ajunge chiar şi la 30%, dacă ne uităm de exemplu la Marea Britanie.
În acest context, credem că eMAG are un rol important în accelerarea dezvoltării sectorului, atât prin investiţii constante în infrastructura digitală, logistică şi în servicii cu valoare adăugată, dar şi din perspectiva comunităţii de business reunite în Marketplace-ul nostru.
Elementele care vedem că alimentează această creştere sunt servicii pe care le-am lansat de mulţi ani şi pe care le dezvoltăm continuu pentru a răspunde nevoilor oamenilor în continuă evoluţie, printre care extinderea şi diversificarea gamei, creşterea calităţii interacţiunilor în platformă sau diversificarea metodelor de plată.
Popularizarea livrării prin easybox continuă, de asemenea, să susţină creşterea, oferind clienţilor opţiuni flexibile şi convenabile, adaptate ritmului lor de viaţă. În plus, AI va juca un rol din ce în ce mai mare în identificarea comportamentelor emergente şi în crearea unor noi moduri prin care oamenii vor face cumpărături online.
Reporter: Care consideraţi că sunt provocările şi oportunităţile momentului?
Irina Pencea: România are potenţialul de a deveni un jucător competitiv pe pieţele internaţionale. Aderarea completă la Spaţiul Schengen începe deja să producă efecte concrete în mediul de afaceri şi timpii de tranzit s-au redus cu până la 6 ore, diminuând semnificativ barierele logistice şi facilitând extinderea companiilor româneşti către pieţele din regiune.
În acest context, ecommerce-ul se dovedeşte a fi una dintre cele mai eficiente şi accesibile modalităţi de scalare, iar rezultatele noastre susţin această direcţie. În ultimul an, numărul antreprenorilor români care vând cross-border prin eMAG Marketplace a crescut cu 38%, depăşind pragul de 10.000, iar vânzările generate de aceştia în Bulgaria şi Ungaria se ridică la peste 552 de milioane de lei. Un rol esenţial în aceste rezultate îl joacă şi programul Fulfilment by eMAG, care le oferă sellerilor un avantaj competitiv prin externalizarea completă a operaţiunilor logistice şi a relaţiei cu clienţii. Acesta este, în acest moment, cea mai eficientă soluţie de extindere regională fără investiţii suplimentare, iar numărul antreprenorilor înscrişi în program s-a dublat în ultimul an.
Vedem, aşadar, un moment favorabil pentru dezvoltare şi o dorinţă clară de extindere din partea antreprenorilor. Însă pentru ca acest potenţial să se transforme în creştere sustenabilă, este esenţial ca mediul de afaceri să beneficieze de un climat concurenţial echitabil şi de un cadru economic predictibil şi aici e zona unde vedem provocările momentului.
Reporter: Ce rol are Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei în dezvoltarea retailului online?
Irina Pencea: Aşa cum am subliniat, noi credem că AI va produce schimbări majore pe fiecare segment, de la modul în care oamenii caută şi aleg produsele, până la plată şi livrare, şi va fi un accelerator pentru creşterea sectorului de ecommerce în total retail.
La eMAG, folosim AI de aproape zece ani şi e deja integrat în toate ariile importante ale business-ului, iar în anul care tocmai a început alocăm peste 160 de milioane de lei din bugetul de investiţii doar în această direcţie.
În zona de căutare avem funcţionalităţi precum eMAG Snap, lansată la finalul anului trecut, care permite căutarea printr-o simplă imagine şi care a propulsat vânzarea online pentru categorii întregi de produse, care altfel ar fi necesitat o vizită într-un magazin fizic.
Recomandările personalizate bazate pe AI contribuie la creşterea ratei de conversie, în timp ce algoritmii de credit scoring au dus la o creştere cu 50% anul trecut a numărului de clienţi eligibili pentru My Wallet - soluţia noastră de plată flexibilă, activă deja pentru peste 3 milioane de utilizatori.
Pe partea de optimizare şi eficientizare a proceselor, creşterea gamei în acest ritm nu ar fi fost posibilă fără AI. Timpul de listare s-a redus cu 35%, 40% din produsele listate sunt optimizate automat prin maparea specificaţiilor, optimizarea titlurilor pentru SEO şi procesarea imaginilor. Totodată, la acest moment AI acoperă 16 limbi şi 50% din produsele listate anul trecut au fost traduse automat.
Algoritmii AI contribuie şi la planificarea capacităţii easybox, optimizarea rutelor de livrare sau detectarea automată a problemelor de livrare. Aceste optimizări înseamnă o creştere de productivitate de 40-50% care, mai departe, se traduce în reduceri de costuri pe care le putem întoarce către clienţi prin instrumente şi servicii care îi ajută să economisească timp şi bani şi le oferă o experienţă îmbunătăţită de shopping.
Nu în ultimul rând, rezultate foarte bune avem şi cu Dana, chatbotul nostru, care a evoluat considerabil şi oferă acum o experienţă de suport aproape echivalentă cu cea a agenţilor umani. Lucrăm acum la următoarea generaţie de interacţiuni bazate pe AI şi planul pe termen mediu este de a fuziona capabilităţile Danei cu cele ale unui asistent de cumpărături, creând un singur agent conversaţional inteligent.
Reporter: Cum caracterizaţi cererea din domeniu şi care sunt tendinţele din piaţă?
Irina Pencea: Cererea este în continuă creştere şi vedem că românii au devenit tot mai obişnuiţi să-şi facă online cumpărăturile, fie că vorbim de cele de valoare mai mare sau de cele recurente, de zi cu zi. Şi vedem asta nu doar în mediul urban, ci tot mai puternic şi în mediul rural, demonstrând rolul ecommerce-ului de egalizator, care oferă acces la aceleaşi produse, oferte şi servicii şi pentru cei din comunităţi mici, care altfel, pentru a face anumite cumpărături, ar fi trebuit să străbată zeci, chiar sute de kilometri.
Însă şi aşteptările clienţilor sunt mai mari. Oamenii ştiu că în online pot verifica uşor dacă au cel mai bun preţ, livrarea este accesibilă şi nu mai cere efort, au acces la soluţii de finanţare pe loc şi au o experienţă de cumpărare înlesnită de tehnologie.
Pentru a răspunde acestor aşteptări noi am dezvoltat anul trecut atât naţional, cât şi regional Genius, serviciul prin care au acces la beneficii precum oferte exclusive, livrare gratuită sau retur extins, care acum are peste 1,5 milioane de utilizatori în cele 3 ţări şi adopţia e în continuă creştere.
Totodată, am diversificat metodele de plată din My Wallet, pentru a acoperi toate tipurile de nevoi, de la gestionarea bugetului lunar sau familial, până la achiziţii importante ce necesită extra buget.
Nu în ultimul rând, pentru a-i ajuta să identifice cel mai bun moment de cumpărare avem Eticheta Super Preţ, dar şi campanii de preţ diversificate pentru clienţi, cu ultimele lansate SmartDeals si Multideals.
Reporter: Cum evoluează concurenţa din sector?
Irina Pencea: Noi am salutat mereu competiţia şi o considerăm esenţială pentru dezvoltarea sănătoasă a sectorului de ecommerce şi pentru stimularea inovaţiei şi a calităţii serviciilor. Într-un mediu competitiv echitabil, toţi jucătorii sunt motivaţi să investească şi să creeze valoare adăugată, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor clienţilor. Provocările apar atunci când concurenţa nu se desfăşoară pe reguli egale, aşa cum vedem astăzi în cazul jucătorilor din afara UE, în special din Asia. Companiile locale sunt supuse unui set riguros de reglementări, plătesc taxe vamale, respectă legislaţia fiscală şi normele de protecţie a consumatorului şi conformitate a produselor, însă cele din afara spaţiului comunitar nu sunt supuse aceloraşi standarde.
Impactul este resimţit în special de IMM-urile româneşti care îşi desfăşoară activitatea în mod corect, creează locuri de muncă şi contribuie la bugetul de stat. Mulţi dintre aceşti comercianţi au fost forţaţi să îşi restrângă activitatea sau chiar să iasă din piaţă din cauza preţurilor nesustenabile practicate de jucători care nu au aceleaşi costuri fiscale şi operaţionale şi în plus primesc şi subvenţii de la statele de unde provin. Fără măsuri corective ferme, situaţia va deveni şi mai dificilă. Un studiu lansat recent de Asociaţia Română a Magazinelor Online arată că peste 70% dintre firmele româneşti se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, vânzările lor să fie afectate, iar două treimi avertizează că micii producători locali riscă falimentul din cauza presiunii exercitate de aceşti jucători.
Cu atât mai mult într-un context economic marcat de un deficit bugetar record este esenţial ca autorităţile să intervină rapid pentru a corecta dezechilibrele. Estimările din piaţă arată că statul pierde aproximativ un milion de euro pe zi din netaxarea coletelor provenite de la aceşti jucători, ceea ce face din crearea unui cadru competitiv echitabil nu doar o chestiune de principiu, ci şi una de necesitate economică urgentă.
Reporter: Ce rezultate a înregistrat compania anul trecut şi în primul trimestru al acestui an?
Irina Pencea: Cum spuneam, pentru eMAG, ultimele 12 luni au fost foarte bune, cu o evoluţie solidă susţinută de investiţiile şi direcţiile strategice asumate. eMAG România a înregistrat o cifră de afaceri de 7,3 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de anul trecut, iar la nivel de Grup cifra de afaceri a ajuns la 11,4 miliarde de lei, cu un avans de 12%. Creşterea continuă şi în 2025, iar în primul trimestru am văzut o efervescenţă în special pe categoriile de frecvenţă, semn că tot mai mulţi oameni aleg ecommerce-ul pentru achiziţii recurente, de zi cu zi.
Reporter: Care este profilul cumpărătorului dumneavoastra?
Clienţii noştri sunt persoane care pun valoare pe timpul lor, caută să-şi eficientizeze modul în care fac cumpărături şi iau decizii de achiziţie inteligente, folosind instrumentele şi serviciile pe care le punem la dispoziţie cu ajutorul tehnologiei pentru a cumpăra mai rapid, mai informat şi mai avantajos.
Reporter: Ce investiţii aveţi în derulare şi ce buget aţi alocat în acest sens?
Irina Pencea: În anul fiscal pe care tocmai l-am început, continuăm ritmul susţinut de investiţii, cu un buget de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Vizăm în special dezvoltarea infrastructurii de ecommerce, extinderea companiilor din grup şi accelerarea inovaţiei prin tehnologie şi inteligenţă artificială. Investim, de asemenea, în extinderea gamei de produse disponibile şi în soluţii de plată flexibilă şi credit, atât pentru clienţi, cât şi pentru partenerii din eMAG Marketplace.
Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce soluţii există pentru rezolvarea acestora, în opinia dumneavoastră?
Irina Pencea: Principala zonă unde încă vedem un mare potenţial nevalorificat rămâne digitalizarea Romaniei. Noi vedem digitalizarea ca pe un factor-cheie de transparenţă şi competitivitate, o infrastructură esenţială care le permite oamenilor să fie mai eficienţi, să ia decizii mai bune, iar antreprenorilor să-şi dezvolte afacerile mai rapid şi mai sustenabil. Avem deja resursele necesare - avem specialişti cu pregătire solidă, experţi de talie mondială, tineri cu potenţial, dar ele nu sunt încă activate pe deplin în economie şi societate. Pentru ca acest potenţial să fie valorificat, este nevoie de politici coerente de sprijin pentru antreprenoriat, de acces mai facil la finanţare şi de o cultură antreprenorială care încurajează inovaţia. Doar aşa putem accelera ritmul transformării digitale şi putem susţine o dezvoltare sănătoasă a societăţii.
Reporter: Se simte în sector apropierea unei crize economice? Cum vă pregătiţi pentru o eventuală criză financiară?
Irina Pencea: Suntem atenţi la toate evoluţiile, însă viziunea noastră pentru perioada următoare rămâne una orientată spre creştere. Am majorat bugetul de investiţii cu peste 30% faţă de anul anterior şi ne concentrăm pe accelerarea direcţiilor strategice care pot aduce valoare reală clienţilor şi pot susţine dezvoltarea antreprenorilor din eMAG Marketplace.
Reporter: Mulţumesc!