SUPLIMENT REATIL Retailul românesc sub presiune: controale abuzive, reglementări neclare, concurenţă neloială

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 22 iulie

Retailul românesc sub presiune: controale abuzive, reglementări neclare, concurenţă neloială
Emilia Olescu

Intervenţiile legislative, controalele abuzive şi lipsa clarităţii în reglementări ridică probleme marilor centre comerciale, în timp ce comerţul online se confruntă cu o concurenţă neloială din partea platformelor din afara UE, care eludează taxele şi creează dezechilibre în piaţă.

Anul în curs a fost unul intens până acum, în domeniul comerţului tradiţional, ne-a transmis George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele de Magazine din România (AMRCR), care spune că, în prezent, lanţurile de magazine se orientează în principal către ceea ce influenţează bunul mers al lanţului alimentar - intervenţiile în business sau controalele suprapuse, repetitive şi neclaritatea în ceea ce priveşte competenţele autorităţilor care descind în magazine.

AMRCR a criticat, recent, măsura de prelungire a plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. Menţionăm că primul pachet de măsuri fiscale, adoptat recent de noul Guvern, prevede şi majorarea TVA, care creşte de la 5%, respectiv 9% la 11% şi de la 19% la 21%, rămânând, astfel, în două trepte.

Printre altele, George Bădescu evidenţiază: "Aproape toţi angajaţii marilor reţele de magazine sunt români, companiile străine care deţin lanţurile comerciale de la noi fac investiţii în Romania şi tot aici plătesc taxele, iar tot mai mulţi producători locali colaborează cu reţelele mari de comerţ. Dincolo de interpretările aparente, acestea sunt, totuşi, faptele care contează”.

În opinia domniei sale, provocările comerţului tradiţional sunt legate atât de preferinţele consumatorilor, ce ridică mereu standardele, precum şi de zona legislativă, de unde vin cele mai multe probleme: "Există proiecte aflate în proces legislativ în Parlament ce aduc ingerinţe în relaţia contractuală dintre întreprinderi şi în autonomia agenţilor economici.

În acelaşi timp, situaţia forţei de muncă din România este o provocare. Investim în angajaţi şi venim cu pachete salariale competitive, însă încercăm să suplinim această lipsă de personal, mai ales în zona de logistică”.

Şi în sectorul comerţului online ultimul an a fost unul cu multe incertitudini, iar acest lucru s-a resimţit inclusiv în comportamentul de consum, apreciază Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociaţiei Reţelelor de Magazine Online (ARMO). "Vedem o schimbare clară în preferinţele cumpărătorilor: oamenii se orientează mai mult către produse mai accesibile, atât ca valoare, cât şi ca volum. Categoriile mari, cum sunt electrocasnicele sau mobilierul, au avut scăderi, dar în schimb au crescut vânzările în zone precum decoraţiunile interioare sau fashion. Per total, avem mai multe comenzi, iar valoarea totală a comenzilor este în creştere - semn că piaţa se adaptează”, ne-a transmis sursa citată.

Aşadar, retailul online a continuat să crească, evoluând în pas cu întreg retailul, iar această dinamică a fost susţinută de creşterea veniturilor populaţiei şi de apetitul tot mai mare al consumatorilor români pentru cumpărături online. Cota comerţului electronic se situează între 12% şi 14% din totalul pieţei de retail, ceea ce este încă sub media europeană, estimată la aproximativ 20%. Astfel, este loc de creştere şi potenţialul este foarte mare pentru sectorul de retail online din România în anii următori.

Comerţul online din ţara noastră a generat vânzări de cel puţin 7,7 miliarde euro, prognoza pentru 2025 fiind că românii vor cheltui online 8,5 miliarde euro, subliniază Cristian Pelivan.

Inteligenţa Artificială şi evoluţia tehnologiei joacă un rol esenţial în dezvoltarea retailului online, arată sursa citată, precizând: "Tehnologiile bazate pe AI sunt deja integrate în aproape toate zonele de activitate ale unui magazin online - de la traduceri şi descrieri de produse, la suport pentru clienţi, marketing, analiză de date şi prognoze pentru gestionarea stocurilor. Practic, nu mai există zonă operaţională care să nu fi fost atinsă de AI. Pe măsură ce tehnologia evoluează, AI-ul va deveni un diferenţiator cheie între jucătorii care inovează şi cei care rămân în urmă”.

În concluzie, perspectivele sectorului sunt bune, având în vedere că suntem sub media europeană, atât în ceea ce priveşte ponderea persoanelor care plasează comenzi online, cât şi cota comerţului electronic din totalul pieţei de retail. Cu toate acestea, perspectivele comercianţilor români nu sunt la fel de optimiste, deoarece aceştia se confruntă, în ultimii doi ani, cu o concurenţă neloială din partea platformelor din afara Uniunii Europene, care, într-un mod sau altul, reuşesc să eludeze obligaţiile fiscale şi legale aplicabile operatorilor locali. Mai mult, aceste platforme exploatează facilităţi existente la nivelul UE şi nu plătesc taxe vamale pentru coletele cu o valoare declarată sub 150 de euro pe care le vând în România, ceea ce le oferă un avantaj competitiv semnificativ şi dezechilibrează grav piaţa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb