SUPLIMENT TABAC Avalanşă de proiecte anti-tutun în Parlament

Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 31 octombrie 2023

Avalanşă de proiecte anti-tutun în Parlament

Comisiile parlamentare de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor dezbat, în această perioadă, diverse proiecte de lege în domeniul tutunului, unele depuse mai recent, altele aflate pentru a doua, a treia sau chiar a patra oară pe masa Legislativului.

Cele zece iniţiative legislative care urmăresc reglementarea domeniul tutunului, dintre care opt au fost depuse în acest an, se află în diverse stadii de dezbatere. Cea mai complexă dintre acestea (L499/2023) a fost depusă de trei ori în cursul acestui an, potrivit surselor noastre, fiind aproape integral preluată, sub formă de amendamente, şi inclusă în una dintre celelalte propuneri legislative.

În momentul redactării acestui articol (26 octombrie 2023), la Senat se aflau patru din cele zece proiecte de lege:

- Propunerea L499/2023 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun, iniţiată de parlamentari USR, prevede interzicerea expunerii la raft a produselor din tutun cu excepţia magazinelor specializate (unde acestea pot fi afişate cu condiţia să nu fie vizibile din exterior), interzicerea sponsorizării, a comunicării de orice fel şi prin orice mijloc cu consumatorii, interzicerea vapatului în spaţiile închise, introducerea unei definiţii noi pentru "produse similare" şi a unei definiţii pentru ţigaretele electronice şi interzicerea vânzării lor către minori.

Cu raport negativ de la Comisia Economică, aviz negativ de la Comisia de sănătate şi favorabil de la Comisia de administraţie, proiectul legislativ are termen de aprobare tacită în 3 noiembrie, conform surselor citate.

Această iniţiativă a fost depusă de trei ori în aceeaşi formă - prima dată a fost depusă în februarie (B74/2023) şi retrasă în martie, a doua oară în luna iunie, iar a treia oară - în septembrie (B518/2023) şi retrasă după o săptămână. O propunere identică a fost respinsă de Parlament în 2020.

- Propunerea L487/2023 "Fără tutun lângă copii", pentru modificarea şi completarea Legii nr.349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, iniţiată de parlamentari neafiliaţi, interzice complet fumatul în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri, în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri, precum şi în interiorul autovehiculelor în prezenţa minorilor. De asemenea, se propune o amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei pentru aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri rezultate din consumul de tutun în locurile publice.

Comisia Juridică (comisie de raport) a cerut (şi i-a fost aprobată solicitarea) prelungirea termenului de adoptare tacită, acesta fiind pe 3 noiembrie, dar nu a mai luat în discuţie proiectul. De la Comisia de sănătate are aviz nefavorabil, iar de la de la Comisia de administraţie publică şi de la cea de tineret şi sport are avize favorabile.

- Propunerea L573/2023 pentru completarea art. 29 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, iniţiată de parlamentari PNL, are ca prevederi interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări electronice, vapes sau dispozitive electronice cu tutun încălzit şi limitarea publicităţii pentru aceste produse la mai puţin de 200 de metri de unităţi de învăţământ şi asistenţă medicală. Având raport comun la comisiile juridică, economică şi culturală, proiectul de lege are termen de aprobare tacită 29 noiembrie. Conform surselor noastre apropiate situaţiei, preşedintele Comisiei juridice, Cristian Ţăgârlaş, a depus amendamente la proiectul colegei de partid şi a preluat prevederi din proiectul USR L499/2023 inclusiv referitoare la interzicerea expunerii la punctul de vânzare, măsuri care au fost respinse de către Comisia economică, dar şi din alte propuneri legislative încă nediscutate în comisii (L586/2023).

- Propunerea L586/2023 privind modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, depusă de social-democraţi, interzice comercializarea produselor din tutun prin automate, sisteme easybox, prevede reguli suplimentare pentru livrarea produselor din tutun prin servicii de curierat, interzice vânzarea către minori a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete, dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. Distribuit la raport către Comisia Juridică, Comisia Economică şi Comisia de sănătate, proiectul de lege are termen de adoptare tacită 29 noiembrie.

Alte şase iniţiative legislative se află pe masa deputaţilor:

- Proiectul de lege PL-x 628/2023 privind aprobarea OG nr. 23/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi prevede transpunerea Directivei delegate 2100/2022 prin care se interzice introducerea pe piaţă a produselor din tutun încălzit cu o aromă caracteristică. Iniţiativa a fost adoptată de Senat (având raport favorabil de la Comisia de sănătate) şi este distribuită la raport comun în Camera Deputaţilor, către comisiile de sănătate şi juridică.

- Proiectul legislativ Pl-x 609/2023 pentru completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi pentru completarea şi modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, ce aparţine grupului USR, introduce posibilitatea pentru vânzătorii de produse din tutun şi alcool şi pentru personalul din localurile publice să verifice actele de identitate ale cumpărătorilor, în vederea constatării vârstei acestora. Adoptată tacit de Senat, iniţiativa este distribuită la raport comun în Camera Deputaţilor, către comisiile de Industrie şi juridică. Punctul de vedere de la Guvern este favorabil, însă atenţionează: "Datele cu caracter personal necesită o protectie specială, cu atât mai mult în situaţia minorilor, deoarece contextul prelucrării acestora ar putea genera riscuri considerabile la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale (...); în lipsa unor garantii adecvate (...) apreciem că există riscul unor vicii de constituţionalitate prin raportare la art. 26 din Constituţie (...)".

Legea 64/2022 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevede amenzi mult mai mari, de până la 20.000 de lei, şi sacţiuni mult mai severe, până la suspendarea/ închiderea unităţii comerciale la mai multe abateri.

- Proiectul de lege Pl-x 587/2023 privind unele măsuri de prevenire şi combatere a activităţilor economice ilicite, iniţiată de parlamentari PSD, reglementează măsuri de prevenire şi combatere a activităţilor economice ilicite (adică activităţile desfăşurate fără autorizaţie sau organizate în conformitate cu legile în vigoare, precum şi cele desfăşurate cu bunuri neînsoţite de documentele de provenienţă). Adoptată tacit de Senat, este distribuită la raport comun în Camera Deputaţilor, către Comisiile de sănătate şi juridică.

- Proiectul legislativ Pl-x 59/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora. Nerespectarea de către persoanele fizice a acestor prevederi ar urma să fie sancţionată cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

- Propunerea este trimisă la raport comun în Camera Deputaţilor, către comisiile de sănătate şi buget şi are punct de vedere negativ de la Guvern.

- Proiectul de lege Pl-x 414/2022 pentru completarea Legii 95/2006 şi pentru modificarea OUG 114/2018 prevede revenirea, de la 1 ianuarie 2023, a taxei de viciu în bugetul Ministerului Sănătăţii. Operatori economici care importă, produc, achiziţionează intracomunitar produse din tutun datorează o contribuţie la taxa de viciu de 47,38 lei/1.000 bucăţi pentru ţigarete şi ţigări şi ţigări de foi şi de 61,59 lei/kg pentru tutunul destinat fumatului. Iniţiativa a fost trimisă la raport comun în Camera Deputaţilor, către comisiile de sănătate şi buget, având Punct de vedere negativ de la Guvern.

- Proiectul legislativ Pl-x 591/2021 pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal urmăreşte creşterea valorii accizei la produsele din tutun încălzit la 75% din valoarea accizei totale aplicate ţigaretelor, dar nu egalizarea acestora. Acesta a fost trimis la raport în Camera Deputaţilor către Comisia de buget, cu Punct de vedere negativ de la Guvern.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tara "arde" si ei se "tutuneresc",

    ce politicieni "minunati" avem 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb