Ministerul Sănătăţii intenţionează să elimine treptat, până în 2028, contribuţia personală pe care pacienţii o plătesc pentru tratamentele efectuate în spitale private aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS),se arată într-un draft de proiect în posesia căruia Digi24.ro a intrat. Scopul este ca, la finalul acestei perioade, pacienţii asiguraţi să beneficieze de servicii medicale gratuite în spitale private, în aceleaşi condiţii ca în sistemul public.
Documentul mai prevede că rezidenţii care îşi fac pregătirea în spitale private nu vor mai fi plătiţi din bugetul de stat, salariile urmând să fie acoperite de unităţile sanitare respective. În paralel, ministerul propune creşterea etapizată a valorii punctului pentru serviciile medicale oferite în ambulatoriul de specialitate, de la 5 lei la 8 lei până în 2026, pentru a reduce presiunea asupra spitalizărilor.
O altă măsură importantă este reclasificarea spitalelor după competenţă, echipamente şi tipologia cazurilor tratate. În acest context, ar putea apărea o nouă categorie, spitalele strategice care vor primi sprijin prioritar pentru gestionarea cazurilor critice şi a situaţiilor speciale.
Ministerul vrea, de asemenea, ca medicii din spitale să poată oferi mai uşor consultaţii în ambulatoriu, pentru a reduce timpii de aşteptare şi internările nejustificate. Cazurile simple ar urma să fie tratate în regim ambulatoriu, fără internare.
Pentru a combate frauda, sunt propuse sancţiuni mai dure pentru internările fictive sau raportările false. Medicii şi şefii de secţie implicaţi ar putea fi suspendaţi de la contractele cu CNAS timp de până la doi ani, iar spitalele vor fi obligate să returneze sumele încasate ilegal şi să plătească o amendă de 10% din valoarea acestor servicii. Cazurile vor fi raportate şi la Colegiul Medicilor.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, urmează să detalieze aceste propuneri într-o conferinţă de presă programată la ora 17:00, la Palatul Victoria.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 17:04)
nici 10 % nu se va pune in practica , mafia din sanatate s-a impus mereu
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 18:29)
De ce nu se privatizeaza toate spitalele?! Da, statul sa plateasca in continuare tratamentele din contributiile oamenilor, dar sa nu aiba in proprietate spitalele.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 19:32)
Și să-i verifice consiliul concurenței ca nu fac înțelegeri de prețuri?
Chiritoiu?
:)))))) )))))))))