Taxa "pe monopolul natural" scade cotaţiile "Transgaz" şi "Transelectrica"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2013

Taxa "pe monopolul natural" scade cotaţiile "Transgaz" şi "Transelectrica"

ULTIMA ORĂ:

Guvernul a aprobat noile taxe din energie şi resurse naturale

Guvernul a aprobat, ieri, ordonanţele privind noi taxe în domeniile energiei şi al resurselor naturale.

Taxele vizează activităţile de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor, veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei gazelor şi exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

________________________________

Acţiunile "Transgaz" (TGN) şi "Transelectrica" (TEL) au înregis-trat scăderi de aproape 3% în şedinţa de ieri, în condiţiile în care piaţa a scăzut cu 0,99%, ca reacţie la intenţia Guvernului să introducă o taxă "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.

Titlurile TEL au ajuns la 13,52 lei/unitate, după o scădere de 2,73%, în şedinţa de ieri, iar acţiunile TGN s-au depreciat cu 2,93%, la 221,8 lei/unitate.

Mihai Căruntu, BCR: "Profitul operaţional al Transgaz ar putea scădea cu circa 25%"

Taxa "pe monopolul natural" ar avea un impact asupra profitabilităţii companiilor din segmentul dis-tribuţiei de gaze şi energie.

Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital

Direcţia Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică BCR, ne-a declarat: "Impactul negativ l-am putea vedea, în condiţiile materializării initiaţivei, mai ales pe Transgaz, mai precis constând într-o scădere a profitabilităţii cu peste 80 milioane lei, ceea ce ar însemna o scădere a profitului operaţional cu circa 25%. Transelectrica ar necesita o discuţie mai specială, în sensul că avansul tarifului pe 2013 cu 12,7% este mult mai important decât efectul negativ pe care l-ar aduce suprataxarea avută în vedere în proiectul de ordonanţă. Este ca şi cum ANRE ar fi aprobat de fapt un tarif pe 2013 cu 9-10% mai mare. Una peste alta, profitul operaţional al Transelectrica va fi sensibil mai mare în 2013 comparativ cu 2012, foarte probabil chiar şi peste cel de 160 milioane lei din 2011, care a fost un an financiar foarte bun pentru companie".

Mihai Căruntu precizează că scenariile sale au în vedere că noua taxă nu va fi preluată ulterior în tarifele de distribuţie şi transport, deşi în mod normal taxa suplimentară ar trebui (asemenea redevenţelor) transferată către consumatorul final dacă metodologiile de reglementare ale ANRE s-ar aplica întocmai (ceea ce nu a fost tocmai cazul în trecut, în special în cazul Transelectrica). Însă, cum în nota de fundamentare este menţionat inclusiv faptul că situaţiile financiare ale monopolurilor din domeniul transmisiei şi distribuţiei de electricitate şi gaze sunt solide şi ca atare taxa ar fi suportabilă, se clarifică în bună masură faptul că societăţile vor fi cele care vor suporta efectiv eventuala nouă taxă, ne-a mai spus analistul citat.

În opinia sa, rămâne de văzut dacă aceasta se va aplica totuşi şi după protestele aşteptate şi după lobby-ul investitorilor strategici care deţin companii în sectorul dis-tribuţiei de utilităţi (E.ON, ENEL, Suez Gas de France, CEZ) şi al Franklin Templeton care ar fi de asemenea afectat de această iniţiativă.

Mihai Căruntu a mai adăugat: "În privinţa Fondului Proprietatea, impactul negativ se va vedea în reducerea potenţialului companiilor de utilităţi reglementate de a distribui dividende pe termen mediu şi lung, precum şi în şanse şi mai mici de a vinde pachetele minoritare la societăţile din domeniu, ceea ce reprezintă un obiectiv strategic al Franklin Templeton. Una peste alta, riscul de reglementare generat de o astfel de iniţiativă nu este de natură să susţină cotaţiile acţiunilor româneşti importante, investitorii străini fiind stimulaţi astfel să continue să solicite discount-uri importante pentru a deţine active româneşti".

Vlad Pintilie, NBG Securities: Iniţiativa Guvernului, o surpriză

Analistul NBG Securities Vlad Pintilie ne-a spus că instituirea taxei pe monopolul natural a venit ca o surpriză, având în vedere că intenţia guvernului fusese exprimată doar pentru taxarea producătorilor care beneficiază de liberalizarea preţului la gaze.

Domnia sa ne-a precizat: "Tarifele de transport electricitate şi gaze naturale sunt calculate pe baza unei metodologii reglementate stabilite, care presupune pentru transportator recuperarea taxelor şi impozitelor prin reflectarea lor în tariful de transport. Noi credem că această taxă uşurează procesul de colectare a unor sume la bugetul de stat prin natura lor expresă, însă ea nu ar trebui să afecteze profitabilitatea companiilor prin prisma metodologiei de tarifare aplicabilă, ceea ce înseamnă că acest cost va fi, probabil, suportat tot de consumatorul final".

Referitor la impactul asupra companiilor listate, domnul Pintilie ne-a spus: "Analizând impactul asupra companiilor listate Transelectrica şi Transgaz, am calculat pentru fiecare o taxă de circa 45 milioane lei şi, respectiv, 106 milioane lei de plată în 2013. Calculele noastre au la bază o estimare de creştere anuală a consumului de electricitate de circa 1,5%, în 2013, şi un avans al consumului de gaze naturale de circa 2%, anul acesta. Procesul de ajustare al tarifelor nu este nici foarte simplu, nici prompt, astfel că impactul imediat va fi unul negativ în sensul diminuării profitului celor două companii cu sumele menţionate până la viitoarea lor compensare. Cu toate acestea, avand în vedere faptul că ambele companii au de făcut investiţii importante pentru interconectările cu ţările vecine şi modernizarea reţelei conform standardelor UE în cazul Transgaz, sau investiţii în reţea pentru a primi noi capacităţi de producţie în cazul Transelectrica, credem că recunoaşterea acestei taxe în tariful perceput de companii va fi uşor justificabilă de către guvern".

Simion Tihon, Prime Transaction: "Profitabilitatea Transgaz şi Transelectrica, afectată"

Proiectul de lege privind institui-rea unei taxe pe monopolul natural ar putea afecta din rândul companiilor listate la Bursă, Transgaz şi Transelectrica, ne-a precizat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a declarat: "Deocamdată, este la stadiul de proiect, însă în cazul în care se va aproba, profitabilitatea celor două companii va fi afectată, în cazul Transelectrica anulându-se o parte din efectul pozitiv generat de aprobarea majorării tarifelor de către ANRE. Astfel, în situaţia în care va intra în vigoare această taxă şi în lipsa unor decizii de balansare a acestei situaţii, preţul acţiunilor ar putea reacţiona în consecinţă".

Guvernul a conceput un sistem de taxare a veniturilor Transelectrica, Transgaz şi tuturor operatorilor care activează în distribuţia electricităţii şi gazelor (companii din grupurile Enel, E.ON, GDF Suez, Electrica şi CEZ).

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor, valoarea acestei taxe este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru electricitatea şi gazele transportate de operatorii de profil.

O taxă de 1,25 lei/MWh este propusă în cazul energiei electrice şi gazelor distribuite de companiile specializate în domeniu.

În cazul în care energia electrică sau gazele naturale se facturează unui consumator racordat direct în sistemul de transport, valoarea taxei pe monopolurile naturale este de 1,7 lei/MWh. Aceeaşi valoare se aplică şi consumatorilor care plătesc exclusiv tarife pentru servicii de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.

Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică de la 1 februarie 2013 până la data de 31 decembrie 2014. Prin aplicarea taxei pe monopol, Guvernul estimează că va strânge fonduri suplimentare la buget de circa 257.524.440 lei, în acest an, şi încă 295.708.319 lei, în cursul anului viitor.

Potrivit unor surse guvernamentale, transportatorii şi distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale vor recupera, cel mai probabil, aceste taxe de la consumatori, în perioada următoare. Taxele vor alimenta bugetul de stat pentru acoperirea deficitului, nu într-un fond special pentru ajutorarea persoanelor care nu-şi permit să achite facturile la utilităţi, aşa cum se aştepta piaţa.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb