Thailanda şi Cambodgia sunt supuse unei presiuni internaţionale în creştere pentru a pune capăt confruntărilor militare care au forţat peste 100.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele înaintea întâlnirii dintre liderii celor două ţări de luni din Malayezia, relatează luni DPA.
Într-o postare pe platforma X, secretarul de stat american Marco Rubio a cerut duminică o încetare a focului imediată, afirmând că reprezentanţi ai Departamentului de Stat se află în Malayezia pentru a sprijini eforturile de pace, conform sursei.
Rubio şi preşedintele american Donald Trump au discutat cu omologii lor din Thailanda şi Cambodgia, a adăugat secretarul de stat. ''Vrem ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil'', a subliniat el.
Confruntări violente au izbucnit joi la frontiera thailandeză-cambodgiană şi au continuat în zilele următoare, înregistrându-se morţi şi răniţi de fiecare parte. Thailanda şi Cambodgia s-au acuzat reciproc de declanşarea violenţelor, transmite sursa citată.
O întâlnire între premierul cambodgian Hun Manet şi premierul interimar thailandez Phumtham Wechayachai urmează să aibă loc luni după-amiază la Putrajaya, în Malayezia, ţara care asigură în prezent preşedinţia Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Hun Manet a anunţat pe Facebook că la reuniune, găzduită de Malayezia şi co-organizată de SUA, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Chinei, relatează DPA.
Sâmbătă, Donald Trump a scris pe reţeaua Truth Social că Thailanda şi Cambodgia au fost de acord să discute şi că tarifele impuse de SUA vor rămâne în vigoare până la oprirea confruntărilor.
În acelaşi timp, regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn (73 de ani), a anulat toate evenimentele publice prevăzute pentru sărbătorirea zilei sale de naştere, potrivit postului public de televiziune thailandez PBS, declarând că eforturile naţionale trebuie să se concentreze pe securitate şi pe apărarea suveranităţii.
Opinia Cititorului