Toni Greblă: Primul tur al alegerilor prezidenţiale ar putea fi reorganizat

A.B.
Miscellanea / 29 noiembrie

Toni Greblă: Primul tur al alegerilor prezidenţiale ar putea fi reorganizat

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat, vineri dimineaţă, la Radio România Actualităţi, că în eventualitatea în care Curtea Constituţională ar invalida turul I al alegerilor prezidenţiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea pe 29 decembrie, transmite G4Media. El a mai spus că speră ca procesul de renumărare a voturilor să se încheie în termenul dispus de BEC.

"Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central - Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune - să se termine cât mai repede. Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi (vineri n.r.) renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet."

Preşedintele AEP a mai spus că după renumărare pot apărea cifre diferite, care să schimbe ordinea candidaţilor rezultată după turul I şi atunci CCR poate dispune invalidarea:

"Eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile - dacă constată (CCR n.r.) că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influenţată de modul cum s-a desfăşurat votarea sau cum s-au numărat voturile şi poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferenţe, cum poate să fie şi firesc, dar că acestea nu au influenţat major rezultatul final şi să valideze primul tur de scrutin. O diferenţă care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul şapte şi cel de pe locul şase ar trece pe locul doi. Nu ştiu... Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului.", potrivit G4Media.

Toni Greblă a explicat, la RRA, şi modul în care se iau astfel de decizii în plenul Curţii Constituţionale, pornind de la experienţa sa de fost judecăor al CCR. El a refuzat să comenteze în vreun fel ultimele decizii ale Curţii.

"Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat şi iau decizii numai în plenul Curţii Constituţionale, care este format din nouă judecători. Aceştia dezbat, analizează şi decid în plen, în prezenţa tuturor. Am menţinut Autoritatea Electorală Permanentă şi pe mine însumi în afara disputelor electorale. Orice părere aş exprima eu acum în spaţiul public ar putea să fie apreciată ca fiind partizanat, fie de o parte, fie de alta a celor care îşi dispută candidaturile pentru preşedintele României, astfel încât nu pot decât să mă abţin de la orice comentariu cu privire la soluţia pe care Curtea Constituţională o va da. Eu însă sper ca această decizie să vină cât mai repede posibil, pentru că sunt nişte operaţiuni tehnice de realizat înainte de eventuala desfăşurare a turului doi, pentru că trebuie tipărite buletinele de vot, trebuie transportate în ţară, în toată ţara, trebuie duse la primării, trebuie duse la secţiile de votare, trebuie instruiri făcute cu membrii birourilor electorale ş.a.m.d.", conform G4Media.

"Noi tehnic putem să organizăm alegerile. Deocamdată însă nu ştim cum să tipărim buletinele de vot pentru turul doi, pentru că nu este validat turul întâi", a mai precizat şeful AEP.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In tara lui Regrebla totul se re-,numara,organizeaza,face

    n imic nu iese ca lumea la competenta astora,nici modelul Demo

    arunca tara in aer ca sa testeze Beta 

    Maia Sandu. Asta-i concluzia.

    1. Mai sunt 4 ani de așteptat.

    Pe ei pe ma.ma loe. E timpul sa iesin in strada si sa ii spulberam.

    Si-a dat mafia Ciordacu cu Grebla=n fata!

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb