Aquila Part Prod Com SA a raportat din nou o creştere a veniturilor, chiar dacă a prezentat un profit puţin mai mic, ca urmare a creşterilor cheltuielilor operaţionale şi financiare. Compania continuă creşterile pe principalul segment, beneficiind de achiziţiile recente, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Aquila, cel mai profitabil jucător din sectorul de distribuţie FMCG din România, conform datelor din 2024, îşi împarte activitatea în trei segmente de business: distribuţie, logistică şi transport internaţional, dintre care cea mai importantă este activitatea de distribuţie, cu o pondere de aproape 94% din cifra de afaceri. La finalul primului semestru, punctele de desfacere prin care Aquila vinde produsele de larg consum se ridicau la 72.000. Compania acoperă peste 90% din piaţa de retail din România şi aproximativ 70% din cea a bunurilor de larg consum din Republica Moldova. Portofoliul companiei însumează în prezent peste 10.000 de produse, fiind compus atât din branduri proprii (Gradena, LaMasă şi Yachtis), cât şi din branduri internaţionale de renume: Kinder, Raffaello, Snickers, Mars, Dero, Coccolino, Dove, Zewa, Whiskas, Pedigree, Hulala şi multe altele. Prin achiziţia Romtec, portofoliul grupului s-a extins cu peste 20 de branduri locale de produse pentru întreţinerea autoturismelor (Jet Xpert, Clima Xpert şi Brake Xpert), fabricate în cadrul unităţii de producţie din Iaşi. În acelaşi timp, prin cea de-a doua achiziţie finalizată în 2024, Parmafood, grupul a adăugat alte peste 100 de branduri în portofoliu, printre care Tabasco, Calvo, Mutti, Kikkoman, Serena, Wines, La Molisana şi Frescobaldi, iar prin achiziţia anunţată în ultimul trimestru al anului 2024, a companiei Kitax din Ungaria, a adăugat în portofoliu peste 10.000 de produse de igienă şi curăţenie.
Aquila a fost înfiinţată în 1994, fiind prezentă la bursă din anul 2021. Acţiunile companiei sunt incluse atât în indicele de referinţă BET, în care deţine o pondere de 1,6%, cât şi în indici internaţionali, Global Micro Cap şi FTSE Russell. În prezent, compania beneficiază de servicii de market making din partea a două societăţi de brokeraj locale în vederea susţinerii lichidităţii din piaţă.
Vasile Constantin-Cătălin, actualul director general, şi Dociu Alin-Adrian, director general adjunct, sunt fondatorii companiei şi, totodată, cei mai mari acţionari, împreună controlând peste 58% din totalul acţiunilor (la 31.12.2024).
• Industria FMCG din România: comerţul tradiţional, principalul canal de vânzare
Piaţa bunurilor de larg consum (Fast-Moving Consumer Goods - FMCG) este proiectată să urce la 228,6 miliarde de dolari până în 2032, cu un avans anual compus (CAGR) de 4,6%, susţinut de creşterea clasei de mijloc şi digitalizarea pieţelor. Europa rămâne a doua cea mai mare piaţă FMCG, impulsionată de expansiunea producţiei de băuturi, în timp ce SUA atrag investiţii datorită reglementărilor favorabile. La nivel global, Nestle (cu vânzări de 98,6 miliarde de dolari în 2023), P&G (84 de miliarde de dolari), PepsiCo (92,5 miliarde de dolari), Coca-Cola (46 de miliarde de dolari) şi Unilever (65,5 miliarde de dolari) domină piaţa, reprezentând 3-4% din vânzările globale.
Comerţul internaţional cu FMCG este condus de Germania (110 miliarde de dolari exporturi), SUA (75 de miliarde de dolari), China (55 de miliarde de dolari) şi Olanda (90 de miliarde de dolari), în timp ce SUA şi UE sunt principalii importatori. Provocările industriei includ presiunea asupra preţurilor, complexitatea lanţurilor de aprovizionare şi schimbarea preferinţelor consumatorilor, iar tendinţele majore sunt creşterea e-commerce, cererea pentru produse sănătoase şi premium, şi accentul pe sustenabilitate şi resilienta lanţurilor de aprovizionare.
În 2024, piaţa FMCG din România a fost marcată de revenirea inflaţiei la un nivel moderat (5,1%), după un vârf de 16,8% în 2022, în timp ce segmentul alimentar a generat venituri de aproximativ 46,7 miliarde de dolari, carnea fiind categoria dominantă, urmată de mărcile private, care deţin cote mari în produse precum conserve şi articole pentru bebeluşi.
Deşi retailul modern continuă să se extindă, comerţul tradiţional rămâne principalul canal de vânzare (34% din FMCG), urmat de hipermarketuri (22%), discounteri (21%) şi supermarketuri mici (13%). E-commerce-ul FMCG a crescut cu 13,7%, susţinut de segmentul alimentar.
Un indicator macroeconomic important pentru industria FMCG este rata anuală a inflaţiei, care a prezentat o tendinţă de scădere în ultimele 12 luni. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,86% în martie 2025, de la 5,02% în februarie. Cu toate acestea, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,1%, cele nealimentare - cu 3,84%, în timp ce serviciile au înregistrat o creştere de 6,99%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Prognozele BNR arată că aceasta ar putea ajunge la 3,8% până la finalul anului, urmând să coboare la 3,1% în 2026. În a doua jumătate a lunii februarie, BNR a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentu sfârşitul anului, de la 6,5% la 3,8%.
• Aquila: veniturile continuă să crească
După rezultatele record înregistrate la sfârşitul anului trecut, Aquila raportează o creştere anuală a veniturilor de 19% în primul trimestru din 2025. Dinamica a fost susţinută de creşterea cu 19% a veniturilor în segmentul de distribuţie, care are o pondere de circa 94% în cifra de afaceri, în timp ce segmentul de logistică (pondere de 3,5%) a avut o creştere de 23%, iar segmentul de transport internaţional (pondere 2%) a scăzut cu 12%.
Performanţa companiei a fost susţinută de crearea sinergiilor după integrarea companiilor Romtec şi Parmafood, achiziţionate în 2024. Canalul de retail modern a înregistrat un avans de 35%, iar canalul HoReCa - de 31%.
În acelaşi timp, vânzările brandurilor proprii au progresat semnificativ, cu o creştere de 35% în ritm anual, la peste 30 de milioane de lei. În prezent, compania deţine branduri alimentare (Gradena, LaMasă şi Yachtis) şi nealimentare (JetXpert, AquaXpert, ExpertWipes). Aquila a avut o marja brută mai mare, de 22% în perioada de raportare (vs 20,5% în primele trei luni din 2024), în timp ce EBITDA s-a ridicat la 46 de milioane de lei (+16%). Profitul din exploatare a avut o creştere de 9%, totalizând 28,9 milioane de lei la 31 martie 2025.
În contextul unei creşteri generale a cheltuielilor din exploatare şi a unui rezultat financiar mult mai slab faţă de primele trei luni din 2024, compania a raportat un profit net în scădere cu 3%, de circa 19 milioane de lei, notează TradeVille.
• Perspective şi noutăţi
În 2025, Aquila şi-a bugetat venituri de peste 3,6 miliarde de lei (+23%), iar EBITDA este prognozată să depăşească 211 milioane de lei (+20%), cu o marjă de 6%. Profitul net este prognozat să scadă cu 7%. Bugetul de investiţii aprobat pentru 2025 este de peste 150 de milioane de lei, cel mai mare de la listarea companiei, fiind direcţionat către flotă, echipamente logistice şi automatizări.
Managementul a menţionat că îşi menţine "obiectivul ambiţios de a dubla EBITDA până la sfârşitul anului financiar 2026, mizând pe eficienţă operaţională, digitalizare şi sustenabilitate", în contextul în care în 2025 a reuşit finalizarea achiziţiei Kitax, cu acoperire naţională în Ungaria, accesând astfel o nouă piaţă internaţională.
La sfârşitul lunii aprilie, Aquila a anunţat distribuţia unui dividend brut în valoare de 0,4999 lei/acţiune.
• Aquila pe grafic: avans
De la începutul anului şi până acum, acţiunile Aquila au crescut cu 11,5%, iar în ultimele 12 luni, cu 7,8%. Spre comparaţie, indicele BET, reprezentant al pieţei principale de la BVB, a scăzut în acest an cu 1,4% şi cu 4,4% în ultimele 12 luni. Anul 2024 a fost unul intens pentru Aquila, care a înregistrat o creştere de 25,5%, atingând un punct de maxim la 1,465 lei, în prima jumătate a lunii octombrie, cu 59% mai sus faţă de începutul lui 2024. Printre factorii care au dus la creşterea preţului se numără atât rezultatele financiare solide, cât şi potenţialul de creştere al companiei în sectorul distribuţiei, confirmat şi prin achiziţiile făcute în cursul anului.
În ultimele 12 luni, acţiunile au evoluat într-un canal lateral, între 1,14 şi 1,47 lei. În prezent, acestea se află la jumătatea canalului lateral, ceea ce sugerează că cel puţin pe termen scurt se vor tranzacţiona în interiorul canalului.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Aquila
Oportunităţi
Achiziţii: Integrarea celor două companii achiziţionate de Aquila în 2024, Romtec şi Parmafood, a contribuit la extinderea portofoliului companiei cu peste 120 de branduri, atât locale, cât şi internaţionale, generând 8% din veniturile totale în primul trimestru al anului 2025. Tot în acest an, Aquila a finalizat achiziţia Kitax Kft - una dintre Top 5 companii de distribuţie din Ungaria, cu accent pe produse profesionale de igienă şi curăţenie şi un portofoliu de peste 10.000 de produse de la peste 400 de furnizori globali majori.
Dividende: Randamentul dividendului oferit în acest an se ridică la 3,9%. În acelaşi timp, randamentul mediu pe ultimii cinci ani se ridică la 5,21% pentru dividendele Aquila, dublu faţă de randamentul mediu al companiilor similare din sector. Politica Aquila anunţată la listare este de a distribui cel puţin 40% din profit sub formă de dividende către acţionari.
Preţ ţintă: Conform MarketScreener, preţul de consens pentru acţiunile Aquila este de 1,46 lei.
Fondurile de pensii: În ultimul an, fondurile de pensii şi-au majorat cu 6,3% participaţiile în acţiunile Aquila, fiind cea mai importantă majorare realizată dintre companiile de la BVB în care acestea au decis să-şi mărească poziţiile. Această majorare are un impact pozitiv asupra cotaţiei acţiunilor pe bursă, oferind stabilitate, datorită faptului că strategia investiţională a fondurilor de pensii este de tipul "Buy and hold". Conform presei locale, fondurile de pensii deţin în prezent 68% din free-float-ul acţiunilor Aquila.
Riscuri
Legislative: În 2024, rezultatele companiei au fost impactate de impozitul minim pe cifra de afaceri aplicat de stat de la 1 ianuarie pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 50.000.000 euro în anul precedent. Alte schimbări legislative, care ar putea surveni ca urmare a rezultatului alegerilor prezidenţiale pentru acest an, ar putea impacta profitabilitatea companiei în viitor.
Macro: Rezultatele grupului pot fi afectate direct de condiţiile economice, în special de nivelul de ocupare a forţei de muncă, inflaţie, venituri disponibile, nivelul consumului, încrederea consumatorilor şi de disponibilitatea acestora de a cheltui în pieţele în care compania operează.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, BVB, INS, BNR, Statista, tradingview.com, wolterskluwer.com, investestelabursa.ro, BRK, BT Capital Partners, presă locală.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului