Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că prioritatea numărul unu în Gaza este hrănirea populaţiei, afirmând că „sunt mulţi oameni care mor de foame” şi de aceea nu va lua poziţie acum cu privire la statalitatea palestiniană, relatează Reuters.
„Vom înfiinţa centre alimentare”, fără garduri sau limite pentru a facilita accesul, a declarat Trump reporterilor după o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer în staţiunea sa de golf Turnberry din Scoţia.
Trump, care a vorbit alături de premierul britanic Keir Starmer la complexul său de golf din Turnberry, Scoţia, a declarat că Statele Unite au acordat 60 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar şi că alte ţări vor trebui să-şi intensifice eforturile.
El a spus că a discutat duminică problema cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar ea i-a spus că ţările europene îşi vor intensifica ajutorul în mod substanţial.
„Dăm o mulţime de bani şi o mulţime de alimente, iar alte ţări se mobilizează acum”, a spus Trump. „Este un haos. Au nevoie de hrană şi siguranţă imediat”, a adăugat el, referindu-se la locuitorii din Gaza.
La rândul său, premierul Keir Starmer a fost de acord, spunând: „Este o criză umanitară. Este o catastrofă absolută. Cred că oamenii din Marea Britanie sunt revoltaţi de ceea ce văd pe ecranele lor”.
Starmer a descris situaţia umanitară din Gaza ca fiind „absolut intolerabilă” şi a declarat că ajutorul alimentar trebuie să fie transportat rapid în enclavă. „Trebuie să mobilizăm alte ţări în sprijinul acordării acestui ajutor şi, da, acest lucru implică exercitarea de presiuni asupra Israelului, deoarece este absolut o catastrofă umanitară”, a spus el.
Pe de altă parte, Trump a declarat că nu va comenta iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron de a sprijini statalitatea palestiniană. Liderul de la Elysee a anunţat că Franţa va recunoaşte statul palestinian în septembrie, la Adunarea Generală a ONU.
Trump a criticat, totodată, gruparea militantă Hamas pentru că nu a acceptat să elibereze mai mulţi ostatici, vii sau morţi, şi a spus că i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că abordarea Israelului va trebui probabil să se schimbe. „I-am spus lui Bibi (Benjamin Netanyahu - n.r.) că poate trebuie să procedaţi altfel”, a spus Trump, repetând comentarii similare făcute duminică.
Întrebat dacă un armistiţiu este încă posibil, Trump a răspuns: „Da, un armistiţiu este posibil, dar trebuie să-l obţii, trebuie să-l închei”. El nu a dat mai multe detalii despre ce a vrut să spună.
Pe de altă parte, Trump a subliniat importanţa eliberării ostaticilor reţinuţi de Hamas în Gaza, afirmând că gruparea palestiniană şi-a schimbat poziţia şi refuză să elibereze mai mulţi ostatici.
Hamas a declarat că este dispusă să elibereze ostaticii în cadrul unui acord de încetare a focului cu Israelul. Joi, la negocierile de la Doha, gruparea a prezentat răspunsul său la propunerea de încetare a focului susţinută de SUA. Câteva ore mai târziu, Israelul şi-a retras delegaţia de la negocieri.
Duminică, Trump a declarat că Israelul va trebui să ia o decizie cu privire la paşii următori, adăugând: „Ştiu ce aş face eu, dar nu cred că este potrivit să spun”.
Israelul a efectuat un raid aerian şi a anunţat o serie de măsuri în weekend pentru a îmbunătăţi accesul la ajutoare, inclusiv pauze umanitare zilnice în trei zone din Gaza şi noi coridoare sigure pentru convoaie. Agenţiile ONU spun că aceste măsuri nu sunt încă suficiente pentru a ameliora condiţiile de foamete cu care se confruntă locuitorii din Gaza.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 14 persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza foametei şi malnutriţiei, ridicând numărul victimelor la 147, dintre care 89 de copii, majoritatea în ultimele câteva săptămâni.
Israelul a întrerupt toate aprovizionările către Gaza la începutul lunii martie, redeschizând accesul în teritoriu, cu noi restricţii, în mai. Israelul afirmă că respectă dreptul internaţional, dar că trebuie să împiedice deturnarea ajutoarelor de către militanţi şi dă vina pe Hamas pentru suferinţa populaţiei din Gaza.
„Israelul este prezentat ca şi cum am aplica o campanie de înfometare în Gaza. Ce minciună sfruntată! Nu există o politică de înfometare în Gaza şi nu există foamete în Gaza”, a declarat Netanyahu duminică.
Preşedintele american Donald Trump a reiterat luni că în ultimele zile a devenit dificil de discutat cu Hamas, dar a spus că discută cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre „diverse planuri” pentru eliberarea ostaticilor israelieni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 18:07)
Trump ramane acelasi om fara caracter.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 19:26)
The A C
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 19:31)
Avand in vedere ca SUA si Europa finanteaza Israelul, inclusiv acest genocid, liderii occidentali ar trebui sa-i impuna lui Netanyahu, nu sa se roage de el ca niste pisicuti, cum fac toti, mai ales Trump. Cati politicieni si afaceristi din Vesto rfi pe lista lui Epstein/Mossad de tuturor le e asa frica de acesti criminali de razboi?