Administraţia Trump pare să pregătească terenul pentru o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei, după o perioadă prelungită de aşteptare a unor concesii din partea Beijingului.
În contextul în care autorităţile chineze au tratat cu rezervă negocierile comerciale - inclusiv prin ironii în spaţiul online şi prin refuzul de a se angaja serios în discuţii forţate - presiunea exercitată asupra Casei Albe de către liderii industriali americani şi marile grupuri de investitori a crescut.
Aceştia au semnalat clar că, în actualele condiţii, economia americană ar putea avea mai mult de pierdut decât cea chineză din acest război comercial prelungit.
Actuala rată a tarifelor, de 145%, ar putea fi redusă la un nivel mai sustenabil, posibil între 40-50%. O astfel de măsură ar putea fi justificată de administraţie prin argumentul că negocierile comerciale sunt de durată şi că este nevoie de tarife mai echilibrate pe termen lung.
Cu toate acestea, oficialii americani continuă să transmită public ideea că partea chineză ar fi presată să ajungă la un acord - o naraţiune care contrastează cu realitatea din teren, unde interesul Chinei pentru un compromis major rămâne limitat.
În lipsa unui acord substanţial, noile tarife reduse ar putea rămâne în vigoare pentru o perioadă îndelungată.
Această situaţie nu este favorabilă nici pentru SUA, nici pentru China. Având în vedere interdependenţa economică dintre cele două ţări, comerţul bilateral va continua, însă preţurile mai mari ale produselor chinezeşti ar putea diminua puterea de cumpărare a consumatorilor americani. Pe termen lung, China ar putea beneficia de această dinamică prin investiţii sporite în inovare şi tehnologii de vârf, diminuând astfel dependenţa de piaţa americană.
De altfel, ascensiunea economică a Chinei, susţinută de o tradiţie îndelungată de muncă şi inovaţie, nu poate fi oprită prin măsuri protecţioniste izolate.
În trecut, timp de milenii, China a fost una dintre cele mai prospere şi avansate civilizaţii, dominând comerţul şi ştiinţa mondială până la începuturile revoluţiei industriale europene.
Odată cu deschiderea economică iniţiată în anii 1970, China şi-a reluat traiectoria ascendentă, consolidându-şi poziţia ca actor economic global de prim rang.
Principala provocare pe care o ridică ascensiunea Chinei nu este de natură economică, ci politică, având în vedere absenţa unui regim democratic. Prosperitatea Chinei poate reprezenta o ameninţare la adresa valorilor democratice globale. Din această perspectivă, o strategie eficientă pentru contracararea influenţei chineze ar trebui să fie consolidarea alianţelor între statele democratice. În schimb, politica externă a administraţiei Trump - marcată de impunerea de taxe şi asupra aliaţilor tradiţionali şi de declaraţii controversate privind teritorii precum Groenlanda sau Canada - a avut efectul invers: a slăbit coeziunea blocului democratic şi a întărit, indirect, poziţia Chinei.
În concluzie, redresarea echilibrului economic şi politic global pare să depindă mai degrabă de cooperarea între democraţii şi de politici economice coordonate, decât de măsuri tarifare unilaterale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 07:16)
Mai bine spus, Trump este disperat deja sa reduca taxele vamale pentru China.
De saptamana viitoare traficul in portul Los Angeles scade cu -35%, anunta directorul portului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 07:17)
Mie imi pare tare rau, sincer, ca americanii de rand vor fi loviti puternic de politicile economice autodistructive, haotice si grobiene ale administratiei Trump. Pe de alta parte, atunci cand peste multe luni lucrurile se vor mai linisti, vom constata ca s-au intamplat si cateva lucruri bune:
1. Congresul american isi va recapata vocea si curajul si va incepe sa franeze alunecarea spre autocratie a Americii.
2. cetatenii americani vor incepe sa ventileze din entuziasmul MAGA si din teoriile conspirationiste prostesti. O sa miroase urat, dar acesta va fi un semn de insanatosire a societatii americane.
3. poate cel mai important, Europa se intoarce la o atitudine economica pragmatica si va renunta la poezia elitista ”green deal”. Foarte bine ca UE investeste in energie eoliana si solara, dar, mai departe, inchiderea centralelor, toate taxele astea absurde, este deja prea mult. Este o prostie sa-ti distrugi economia si industria cand tu, de fapt, produci mai putin de 5% din emisiile globale.
4. China isi va redescoperi vulnerabilitatile economice si va intelege ca politica de sustinere a partenerului fara limite Adolf Putin, si de slabire a Europei, nu o ajuta. China este o forta economica si militara atat de mare incat lumea are nevoie ca ea sa se implice constructiv in rezolvarea problemelor globale.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 08:27)
Jimmy Fallon il imita pe Donald cum incearca sa linisteasca investitorii panicati : “We’ll make America wealthy again like it was at the start of my presidency”... :)
Iar veteranul Dan Rather ne spune un frumos proverb turcesc: “When a clown moves into a palace he doesn’t become a king, the palace instead becomes a circus”.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 08:38)
da dar asta e bine pt mica firma americana. si americanul e inventiv , chiar foarte intreprinzator, vor umple golul de pe piata. In plus sunt alte tari ce si-au negociat dealuri ce vor putea exporta in US in locul chinei. Personal ma bucur ca a facut Trump asta, chinezii sustin razboiul rusnac contra "vestului" ca asa ii spun ei, dar vrea sa le pompam bani in f.. Nu mai bani gata, s-a terminat.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:07)
Americanul de rând activează în domeniul serviciilor. Producția înseamnă profituri mici și competențe care nu mai există. :
Trump duduie! :
1.5. Exact ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:15)
Le reduc ca nu au de ales nu din alte motive. America e praf in relatia comerciala cu China, 90% dintre americani cumpara produse din China prin posta zi lumina...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 15:31)
se va robotiza totul.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 16:39)
Incep sa vina vestile proaste din economie, PIB-ul SUA in trimestrul 1 a scazut anualizat cu -0.3% din cauza importurilor uriase iar inflatia PCE a crescut.
Trump deja da vina pe ”numerele proaste” lasate de Biden, spune ca nu tarifele sunt de vina si cere ”putina” rabdare pentru ca urmeaza o epoca ”beautiful”... :)
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 16:48)
aham. abia am reusit sa ies din piata la deschidere. n-am stiut ce-i cu inundatia de rosu.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 08:21)
Bufonul dă o lecție tuturor săracilor de pe planetă, voluntar se poate și mult mai rău. ;
MAGA a distrus în câteva săptămâni zeci de ani de progrese în comerțul global.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:06)
Toată lumea s-a dus după fenta lui Trump! El de la început a știu ca va reduce sau chiar anula tarifele. După ce fenta a dat rezultatele dorite, acum poate reduce, gradual, tarifele. La ce rezultate ma refer? Pai de ani buni el tot striga ca dolarul e supraevaluat, afectând exporturile americane și crescând importurile, iar prețul petrolului e prea mare, prevenind reducerea inflației. Urmăriți graficele din ultimele doua luni despre cursul de schimb și prețul petrolului si-o sa vedeți cât de bune rezultate a dat fenta! Problema lui Trump este sa nu acționeze prea brusc deoarece ar duce la inversarea tendințelor pe piața valutara și a petrolului.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:09)
Bufonul n-a făcut altceva decât să elimine orice urmă de încredere în administrația lui. Dacă tu zici că-i ajută pe americani treaba asta, în realitate pare să fie invers. :
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:18)
Ai avut măcar un minut curiozitatea sa te uiți pe grafice? Fata de UE, SUA pot acum sa anuleze complet tarifele. Devalorizarea dolarului cu mai mult de 10% fata de euro a dus la un rezultat mai bun decât tarifele de 10% pentru ca și UE impunea același tarif mărfurilor americane. Dacă SUA renunță la tarif, UE va trebui sa facă același lucru doar ca, după fenta, mărfurile europene se scumpesc cu mai mult de 10%, în timp ce mărfurile americane devin nai competitive!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:33)
Ai inteles replica de la 3.1.?
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:44)
"Bufonul" incearca sa scada deficitele comerciale(banii pleaca afara), si deficitele bugetare(debt/gdp 120%, dobanzi 1 triliard /an, deficit 7-8%= faliment in cativa ani).
Bine modul de negociere e discutabil, ori nu intelegem noi, ori art of the deal nu a aratat rezultate pana acum. Sa-i mai dam timp. In special pacea din Ucraina ne intereseaza pe noi.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 10:45)
Bufonul a majorat deficitele pentru că nimic nu se face din gură. : Tai din cheltuili, dar veniturile se anulează, crește deficitul. :
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 11:43)
Cu ce te ajuta ca s-a devalorizat dolarul cand economia ta si economiile partenerilor tai comerciali se transforma intr-o ruina fumeganda? Nu mai bine ii punea Trump pe gigantii din tehnologie sa-si plateasca impozitele acasa in SUA?
Si Brent a scazut mult pentru ca toata lumea asteapta o recesiune globala.
Marimea, proportiile conteaza si in viata si in economie. Inteleptul CEO al JPMorgan, Jamie Dimon, spunea ca poti sa gasesti ratiuni de securitate la niste masuri anti-economice cum sunt tarifele. Dar conteaza mult cum implementezi aceste tarife.
Una este sa bei un pahar de vin din cand in cand si alta este sa te imbeti in fiecare seara.
Una este sa introduci treptat, cate 10% pe an, un tarif cu anumite tari si cu totul altceva este sa dai cu parul in magazinul de portelanuri.
Ce nu intelege administratia Trump este ca deficitul comercial este doar o parte a ecuatiei, celalalta parte a ecuatiei sunt profiturile uriase facute de companiile americane, profituri care umfla bursa si buzunarele americanilor.
Si pana la urma ce treaba are guvernul federal cu deficitul comercial cat timp moneda este stabila si somajul este la un minim istoric? Treaba guvernului este deficitul bugetar. De ce nu discuta Trump cu Apple sa-si plateasca impozitele in SUA si nu in Irlanda?
Ca sa dau un exemplu ca in matematica, redus la absurd, daca maine China inchide toate fabricile Apple o parte uriasa din excedentul comercial al Chinei dispare. O sa fie insa domnul Trump multumit cu rezultatul acesta? China se descurca si daca pierde 200.000 de locuri de munca, dar SUA se descurca daca pierde profiturile uriase care ajung pe bursa?
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 11:53)
Apple , intr-un an se muta din china in india(declaratia lor). Sunt si motive geostrategice pt aceste tarife. In caz de razboi cu china, US nu pot sa depinda de china cu aprovizioanrea,efectul 2 al tarifelor incetinirea ridicarii economice a chinei.
Vedem ca, China s-a pozitionat ca aliat al rusiei contra vestului, lider in BRICS contra dolarului , inarmare masiva la paritate sau chiar peste US.
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 12:08)
Ce sa spun, cu ultima ta fraza ti-ai dat examenul! Si cu alte fraze, dar ultima e prima! N-am sa-ti explic, ca nu-s eu cel care trebuie sa-ti faca temele!
Revenind la discutia initiala, ce-i asa de greu de priceput? Tot comertul americanilor se face exclusiv in dolari, ca-i intre SUA si UE, ca-i cu Japonia sau China sau oricare alta tara. Cred ca esti de acord cu mine pana aici. Referitor strict la UE, pana in ianuarie o tona de porumb din SUA era cam 200 de euro, dupa conversia euro-dolar. Acum, in aprilie, e cam 180 de euro. Porumbul respectiv putea fi adus si din Brazilia, sau din Ucraina, sau Argentina, sau Romania s.a m.d. Treaba e ca acum porumbul American a devenit mult mai competitiv. Ai inteles sau trebuie sa-ti desenez? In sens invers, graul european era vandut in ianuarie cu 250 de dolari tona, dupa conversie. Acim este cam 275 tona, facandu-l aproape nevandabil, nu doar in SUA ci si in Egipt sau alte tari.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 12:26)
Bufonul șubrezește statutul de monedă de refugiu al dolarului, în favoare euro.
E posibil ca bufonul să nu se fi așteptat la acest mic efect secundar. :
De asta vă și prostește cu orban, fico, georgescu și alte prostii pentru copii. :
3.10. Cotatii (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de Speshialistul în data de 30.04.2025, 21:43)
Graul european este cotat azi 200,25 euro adica 228 USD
Restul, ce spui, e din imaginatie
4. fără titlu
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 30.04.2025, 14:35)
E admirabil efortul unora dintre colegii care posteaza mai sus de a incerca sa gaseasca o ordine in haos. Imi doresc din tot sufletul ca ei sa aiba dreptate si Trump sa aiba o strategie care noua ne scapa, iar aceste manevre bruste si neconsistente sa nu fie decat o implementare bine-gandita a acestei strategii. Pana una alta, eu las tarifele la o parte si ma uit doar la Ucraina: zero progrese pe pace (dupa 100 zile, nu dupa o zi), muschi aratati numai lui Zelenski, cedari impuse numai lui Zelenski si apoi amenintari de retragere ca, vezi-Doamne, SUA au muncit prea mult si e apreciat efortul lor de pace. Mai pun si scandalurile leak-urilor planurilor de atac in Yemen. Si nu prea am motive sa cred ca exista vreo strategie bine gandita pe undeva. Dar, cum ziceam, da Doamne sa ma insel.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 15:03)
Strategia lui Trump e absolut străvezie din 2019! Când circarul i-a dat cu flit în chestia cu Burisma, roscovanul i-a devenit cel mai bun "prieten"! Chiar acum vreo câteva zile, Trump a spus-o în clar: ar fi dispus sa ajute Ucraina, dar nu pe Zelensky. Si-aici nu-i vorba doar de ranchiuna, e vorba de logica! De ce ar mai baga jdemiliarde de dolari intr-o confruntare care nu-i a Americii (contestati la CCR afirmatia mea, dacă nu va place!) și care, pe deasupra, este rezultatul clar al batului băgat prin gard de bidon și de clovnul londonez. Trump, pe buna dreptate!, îl considera pe Zelenky principalul vinovat pentru milioanele de victime rezultate după refuzul acordului de la Istanbul. La fel, cu-i nu-i place afirmația mea, sa o conteste la CCR! Referitor la "haos", fizicienii vor fi primii care sa confirme ca exista o ordine în fiecare haos!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2025, 18:36)
Dragut din partea Trumpachelui. Chiar foarte generos ca le face aceasta favoare.
Ron Navo ce zice?