Turbulenţele din Ucraina i-au determinat pe cumpărătorii de cereale din Orientul Mijlociu să evite să încheie noi contracte cu furnizorii ucraineni şi au început să caute alţi furnizori, o mutare care ar putea duce la creşterea preţurilor, transmite Reuters.
Regiunea Mării Negre, în special Ucraina şi Rusia, a devenit o sursă importantă de grâu şi orz pentru importatorii din Orientul Mijlociu. Însă tensiunile dintre Rusia şi Ucraina i-au descurajat pe cumpărători să încheie acorduri cu furnizorii ucraineni pentru noul sezon, care începe în luna iulie. "În această perioadă a anului, sfârşitul lunii martie, oamenii vând contracte forward pentru noua recoltă. Traderii şi casele de trading încep să vândă contracte cu livrare în luna iulie. Însă acest lucru nu se întâmplă în momentul de faţă. Oamenii sunt foarte reticenţi şi nu ştiu la ce să se aştepte", a declarat Tony Mudallal, trader de materii prime la o mare firmă internaţională.
Potrivit acestuia, în ultimul deceniu Ucraina a cunoscut o creştere importantă privind exporturile de grâu din lume, concurând cu furnizorii tradiţionali precum Argentina şi Brazilia. "În ultimii 10 ani, Ucraina s-a dovedit un jucător important în comerţul cu cereale. Acest lucru a influenţat în mod pozitiv regiunea în termeni de ofertă, în principal în cazul grâului, dar şi pentru porumb sau orz", a apreciat Tony Mudallal.
Deocamdată principalele porturi din Ucraina continuă să funcţioneze, însă traderii din Orientul Mijlociu sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca activitatea de shipping să fie afectată.