Serviciile de securitate ucrainene au arestat luni oficiali ai principalei agenţii anticorupţie a ţării, NABU, şi au efectuat zeci de percheziţii într-o campanie de represiune pe care agenţia a spus că a mers prea departe şi care i-a blocat practic întreaga activitate. SBU a declarat că a arestat un oficial suspectat de spionaj pentru Rusia şi alţii pentru presupuse legături cu un partid interzis. Însă NABU, care a pus în dificultate oficiali guvernamentali de rang înalt cu acuzaţii de corupţie, a afirmat că „marea majoritate” a cazurilor implică acuzaţii fără legătură, cum ar fi accidente rutiere vechi de ani de zile, relatează The Guardian, de la care menţionăm următoarele.
Organizaţia de supraveghere anticorupţie Transparency International a declarat că percheziţiile efectuate fără mandate judecătoreşti arată că autorităţile exercită „o presiune masivă” asupra luptătorilor împotriva corupţiei din Ucraina. Ambasadorii ţărilor G7 la Kiev au emis o declaraţie prin care au spus că au „îngrijorări serioase şi intenţionează să discute aceste evoluţii cu liderii guvernamentali”. Militanţii anticorupţie sunt alarmaţi încă de la începutul lunii, când Vitalii Şabunin, un important activist anticorupţie, a fost acuzat de fraudă şi sustragere de la serviciul militar. Biroul preşedintelui Volodimir Zelenski neagă faptul că procesele din Ucraina ar avea motivaţii politice.
Rusia şi Ucraina vor purta noi discuţii de pace miercuri, la Istanbul, a spus Zelenski, preşedintele Ucrainei. Este o continuare a două runde anterioare care au făcut puţine progrese în direcţia încheierii războiului. Zelenski s-a oferit să aibă discuţii directe cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Rusia a difuzat imagini din interiorul unei fabrici unde se asamblează dronele de atac pe care le foloseşte zilnic împotriva ţintelor civile din Ucraina. Videoclipul a fost publicat duminică de Zvezda, un canal TV deţinut de Ministerul Apărării al Rusiei, şi arată muncitori cu feţele blurate asamblând drone de atac negre, în formă de triunghi. „Aceasta este cea mai mare fabrică din lume care produce vehicule aeriene de luptă fără pilot şi cea mai secretă”, a declarat directorul fabricii, Timur Şagivaleev, sancţionat de SUA. Fabrica se află lângă oraşul Yelabuga, în regiunea Tatarstan din Rusia centrală. Dronele ruseşti Geran sunt bazate pe dronele iraniene Shahed.
Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a sosit luni la Kiev într-o vizită surpriză, în timp ce salvatorii încă scotoceau prin dărâmături după un atac masiv cu drone şi rachete asupra capitalei ucrainene. Şase districte ale Kievului au fost atacate luni, provocând incendii la un supermarket, în mai multe clădiri rezidenţiale şi la o grădiniţă, au declarat autorităţile. Intrarea într-o staţie de metrou unde civilii se adăposteau de bombardament a fost avariată. „Această violenţă inumană, cinică şi crudă nu are niciun scop militar”, a spus Barrot.
Barrot a vizitat centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume. În februarie, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit o dronă explozivă pentru a deteriora arcul de protecţie al structurii - determinând Franţa să promită 10 milioane de euro pentru reparaţii. Barrot a declarat că Rusia „ţinteşte infrastructura energetică sfidând dreptul internaţional, securitatea şi siguranţa nucleară”.
Opinia Cititorului