UE a inclus Monaco pe lista ţărilor ale căror regimuri de combatere a spălării banilor prezintă deficienţe

A.B.
Internaţional / 10 iunie, 19:21

UE a inclus Monaco pe lista ţărilor ale căror regimuri de combatere a spălării banilor prezintă deficienţe

Comisia Europeană şi-a actualizat lista jurisdicţiilor cu grad ridicat de risc care prezintă deficienţe strategice în regimurile lor naţionale de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului (CSB/CFT), informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Entităţile UE care intră sub incidenţa cadrului CSB au obligaţia de a aplica o vigilenţă sporită în tranzacţiile care implică aceste ţări. Acest lucru este important pentru a proteja sistemul financiar al UE.

Ca urmare a actualizării, o serie de jurisdicţii ale ţărilor terţe au fost adăugate pe listă (Algeria, Angola, Coasta de Fildeş, Kenya, Laos, Liban, Monaco, Namibia, Nepal şi Venezuela), în timp ce alte jurisdicţii au fost eliminate de pe listă (Barbados, Gibraltar, Jamaica, Panama, Filipine, Senegal, Uganda şi Emiratele Arabe Unite).

''Identificarea şi enumerarea jurisdicţiilor cu grad ridicat de risc rămâne un instrument esenţial pentru protejarea integrităţii sistemului financiar al UE. În urma unei evaluări tehnice aprofundate şi după ce a ascultat cu atenţie preocupările exprimate în legătură cu ultima sa propunere, Comisia a prezentat acum o actualizare a listei UE, care reiterează angajamentul nostru ferm de a ne alinia la standardele internaţionale, în special la cele stabilite de Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (GAFI)'', a declarat comisarul pentru servicii financiare şi pentru uniunea economiilor şi a investiţiilor, Maria Luis Albuquerque.

Lista actualizată ţine seama de activitatea GAFI şi, în special, de lista sa de ''Jurisdicţii supuse unei monitorizări sporite''. În calitate de membru fondator al GAFI, Comisia este implicată îndeaproape în monitorizarea progreselor înregistrate de jurisdicţiile incluse pe listă, ajutându-le să îşi pună în aplicare pe deplin planurile de acţiune convenite cu GAFI. Alinierea la GAFI este importantă pentru respectarea angajamentului UE de a promova şi de a pune în aplicare standarde globale.

Comisia a analizat cu atenţie preocupările exprimate cu privire la propunerea sa anterioară şi a efectuat o evaluare tehnică aprofundată, pe baza unor criterii specifice şi a unei metodologii bine definite, incluzând informaţiile colectate prin intermediul GAFI, al dialogurilor bilaterale şi al vizitelor la faţa locului în jurisdicţiile în cauză.

Articolul 9 din cea de a 4-a Directivă privind combaterea spălării banilor (4DCSB) împuterniceşte Comisia să actualizeze periodic lista jurisdicţiilor cu grad ridicat de risc din ţările terţe. Actualizarea listei ia forma juridică a unui regulament delegat, care va intra în vigoare după examinarea şi lipsa de obiecţii din partea Parlamentului European şi a Consiliului în termen de o lună (care poate fi prelungit cu încă o lună).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2958
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4517
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1098

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb