Parlamentul European a votat joi pentru introducerea unor suprataxe vamale pentru îngrăşăminte şi anumite produse agricole din Rusia şi Belarus pentru a preveni o potenţială ameninţare la securitatea alimentară a UE şi a limita fondurile ruse pentru războiul său din Ucraina, potrivit Agerpres.
Plenul PE a votat în favoarea propunerii Comisiei Europene de a creşte cu 50% taxele vamale ale UE asupra produselor agricole din Rusia şi Belarus care nu făceau obiectul unor suprataxe vamale. Scopul declarat al măsurii este reducerea dependenţei UE de produsele din cele două ţări, printre care zahărul, oţetul, făina şi hrana furajeră, informează un comunicat al PE.
Conform sursei, textul de lege adoptat de PE prevede taxe vamale de 6,5% pe îngrăşămintele importante din Rusia şi Belarus, plus suprataxe de 40-45 de euro pe tonă pentru perioada 2025-2026. Aceste suprataxe vor creşte la 430 de euro pe tonă până în 2028. În proiectul de lege votat marţi, eurodeputaţii apreciază că veniturile din vânzarea de îngrăşăminte din Rusia şi Belarus contribuie direct la finanţarea războiului împotriva Ucrainei.
Măsurile propuse vor reduce importurile UE de bunuri vizate semnificativ, fie că provin din cele două ţări, fie că sunt exportate direct sau indirect de ele. Se anticipează că asta va duce la o diversificare şi mai mare a producţiei UE de fertilizatori, care în prezent este afectată de preţurile scăzute ale importurilor.
Textul de lege însărcinează Comisia Europeană să monitorizeze creşterile de preţuri şi orice posibil efect negativ asupra pieţei interne sau a sectorului agricol al UE şi să ia măsuri pentru a diminua impactul.
Textul a fost adoptat cu 411 voturi pentru, 100 împotrivă şi 78 de abţineri.
'Creşterea graduală prevăzută de reglementare a suprataxelor vamale pentru produse din Rusia şi Belarus va contribui la a împiedica Rusia să folosească piaţa UE pentru a-şi finanţa maşina de război. Este inacceptabil că, după peste trei ani de la lansarea războiului la scară largă al Rusiei, UE continuă să cumpere de aici produse critice în cantităţi mari, de fapt, aceste importuri au crescut semnificativ', a declarat eurodeputata letonă Inese Vaidere, din grupul PPE, raportoare pentru Rusia.
'Propunerea va stimula producţia de fertilizatori în UE, care a primit o lovitură de la importurile ruse ieftine, dând totodată timp fermierilor să se adapteze. Foarte important, propunerea conţine, de asemenea, prevederi care permit Comisiei să monitorizeze îndeaproape piaţa de îngrăşăminte şi să ia măsuri dacă preţurile cresc', a adăugat Vaidere.
Potrivit Agerpres, după ce a fost aprobată de PE, reglementarea trebuie să fie adoptată oficial de Consiliu UE, iar apoi publicată în Jurnalul Oficial înainte de a intra în vigoare.
Importurile UE de fertilizatori bazaţi pe azot din Rusia, deja mari în 2023, au crescut semnificativ în 2024. Potrivit Comisiei Europene, importurile de îngrăşăminte acoperite de acest text de lege reflectă o situaţia de dependenţă economică faţă de Rusia. Lăsată nesupravegheată, situaţia ar putea afecta securitatea alimentară a UE şi, în cazul fertilizatorilor în special, ar face ca blocul comunitar să fie vulnerabil la măsuri coercitive ale Rusiei.
Acesta este motivul pentru care CE a venit în ianuarie acest an cu propunerea de a impune suprataxe asupra îngrăşămintelor şi anumitor produse agricole care provin din Rusia şi Belarus, se mai menţionează în comunicatul PE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 14:53)
Nu mai bine reporniti prodictia de fertilizatori din UE inainte sa puneti biruri pe fertilizatorii din Est? Ati inceput si voi ca Trump. Azo Mures asteapta inputuri la preturi rezonabile pt a deveni din nou viabil comercial.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 16:14)
Azomures e mort si ingropat... voit sau nu mortul de la groapa nu-l mai aduce nimeni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 16:33)
Sa-i spui si lu Burdjua asta si celor de la Romgaz.