Pandemia COVID-19, schimbările climatice şi presiunea digitalizării au contribuit la un declin semnificativ al bunăstării copiilor în multe dintre cele mai dezvoltate ţări ale lumii, potrivit unei analize recente publicate de UNICEF Innocenti. România se situează pe locul 16 din 36 de ţări cu venituri ridicate, deasupra Regatului Unit, dar cu provocări importante în domeniul sănătăţii fizice şi al competenţelor educaţionale. Analiza UNICEF, bazată pe indicatori privind sănătatea fizică şi mintală, nivelul de educaţie şi satisfacţia în viaţă, arată o imagine din ce în ce mai îngrijorătoare a stării copiilor din întreaga lume. Raportul subliniază că copiii sunt mai puţin fericiţi, mai sedentari şi mai vulnerabili emoţional decât în urmă cu doar câţiva ani.
• România: progres în sănătatea mintală, deficienţe în alte domenii
Conform raportului, România ocupă locul 5 la capitolul sănătate mintală, un indicator surprinzător de pozitiv raportat la poziţia generală (locul 16) şi la rezultatele slabe în alte domenii: Locul 32 la sănătate fizică, unul dintre cele mai scăzute scoruri din clasament;
Locul 26 la competenţe educaţionale, indicând o nevoie urgentă de intervenţii în sistemul de învăţământ.
În privinţa satisfacţiei în viaţă, nivelul în rândul adolescenţilor români a scăzut de la 85% în 2018 la 81% în 2022, în linie cu tendinţele generale negative din alte ţări. Totodată, bullying-ul a scăzut semnificativ în România: de la 33,8% dintre adolescenţi în 2018 la 24,6% în 2022 - o evoluţie notabilă, dar care încă lasă aproape un sfert dintre copii expuşi acestui fenomen. În ceea ce priveşte obezitatea, 23% dintre copiii români între 5 şi 19 ani erau supraponderali în 2022, în creştere de la 21% în 2018.
• Regatul Unit, semnal de alarmă: copiii printre cei mai nefericiţi din lume
Regatul Unit se află pe locul 21 în clasamentul general, dar ocupă poziţii deosebit de îngrijorătoare în privinţa sănătăţii mintale - locul 27 din 36. Adolescenţii britanici sunt pe penultimul loc în lume în ceea ce priveşte satisfacţia în viaţă, iar fetele raportează niveluri de nefericire semnificativ mai mari decât băieţii. "Este o imagine profund îngrijorătoare despre cât de mult se luptă copiii din Marea Britanie. Acest lucru trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvern", a declarat dr. Philip Goodwin, director executiv al UNICEF UK. Raportul evidenţiază o posibilă "policriză" globală care afectează copiii, alimentată de efectele persistente ale pandemiei, criza climatică şi presiunile generate de tehnologia digitală. Acestea, combinate, pot crea o generaţie mai fragilă, atât fizic, cât şi emoţional.
• Măsuri propuse
UNICEF face apel la guverne să intervină urgent, prin politici publice coerente şi integrate. Printre măsurile recomandate: Sprijinirea dezvoltării competenţelor de bază - citire, scriere, matematică, digitale şi socio-emoţionale; Îmbunătăţirea sănătăţii mintale - prin prevenţie, acces extins la servicii specializate şi combaterea bullying-ului; Promovarea sănătăţii fizice - prin acces la alimentaţie sănătoasă şi limitarea marketingului agresiv al alimentelor nesănătoase; Implicarea copiilor în luarea deciziilor - pentru ca politicile să reflecte realităţile şi nevoile lor reale.
Deşi România înregistrează progrese notabile în sănătatea mintală a copiilor şi în reducerea fenomenului de bullying, deficienţele persistente în educaţie şi sănătate fizică cer intervenţii sistemice. Raportul UNICEF oferă o oglindă clară asupra unei generaţii care are nevoie de sprijin, echilibru şi politici publice adaptate unei lumi aflate în schimbare accelerată.
Opinia Cititorului