Mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv Germania şi Franţa, au propus formarea unei unităţi militare care să fie la dispoziţia UE, o forţă de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaţionale, scrie Reuters, care citează un oficial european de rang înalt, conform Digi24.
Pentru Uniunea Europeană ar fi o nouă încercare de a-şi crea o forţă militară, după ce o primă încercare în sensul acesta a avut loc în urmă cu 20 de ani.
Oficialii ţărilor membre s-ar fi exprimat în favoarea înfiinţării unei unităţi militare cu 5.000 de soldaţi, carora li s-ar putea alătura nave şi avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent.
Cele 14 ţări care îşi doresc o unitate specială militară la nivelul UE sunt Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Spania.
Discutată pentru prima dată în 1999, UE a înfiinţa de abia în 2007 o unitate cu grupuri de luptă de 1.500 de persone, pentru a răspunde la crize internaţionale. Aceaste grupuri nu au fost însă niciodată folosite.
În mod tradiţional, UE s-a bazat pe NATO pentru acţiuni militare, dar de-a lungul timpulului preşedinţii SUA, în special Donald Trump, au cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru propria securitate, în special la frontierele Uniunii, chiar dacă NATO rămâne angajată în apărarea Europei.
1. Adică...
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 08:00)
Adică o mașinărie de lovituri de stat asemănătoare NATO, un fel de poliție politică globala... Nu e rea ideea dar democrația nu se apără numai prin forța armelor cu prin libertate și nivel de trai ridicat, adică prosperitate.
În ultima vreme guvernele se gândesc mai mult la armată și vaccin decât la prosperitatea popoarelor.