Ursula von der Leyen s-a ales cu o plângere penală în scandalul achiziţiei vaccinurilor anti-Covid

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 19 aprilie 2023

Sursa foto: Facebook / European Commission

Sursa foto: Facebook / European Commission

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, nu scapă de scandalul achiziţiei vaccinurilor anti-Covid. La şase luni (octombrie 2022) de când Parchetul European a deschis o cercetare in rem - cu privire la fapte - legată de achiziţia vaccinurilor din timpul pandemiei, achiziţie ai cărei termeni au fost negociaţi pe WhatsApp de preşedintele Comisiei Europene cu Albert Bourla, CEO al companiei Pfizer, Frederic Baldan, un lobbyist belgian acreditat la instituţiile europene, a depus la o instanţă din Bruxelles o plângere penală la adresa Ursulei von der Leyen. Potrivit legislaţiei din Belgia, este posibil ca în urma acestei plângeri, preşedintele Comisiei Europene să se confrunte cu o procedură de ridicare a imunităţii şi ca judecătorul de instrucţie să dispună ca sms-urile schimbate de Ursula von der Leyen cu Albert Bourla să fie depuse la dosarul cauzei de către partea inculpată sau de cei de la WhatsApp, se afirmă într-un material publicat de Euractiv.com.

În noua speţă dedusă judecăţii instanţelor belgiene, domnul Baldan consideră că finanţele publice ale Belgiei ar fi fost prejudiciate de negocierile Ursulei von der Leyen cu reprezentanţii Pfizer în cadrul contractului semnat în mai 2021 de Comisia Europeană cu gigantul farmaceutic american, contract care vizează achiziţionarea a peste 1,8 miliarde doze de vaccin anti-Covid 19.

Reclamantul a înaintat în 5 aprilie plângerea la instanţa de fonddin oraşul LiPge, iar magistratul de instrucţie Frederic Frenay, ar putea să solicite, pentru efectuarea anchetei, ridicarea imunităţii preşedintelui Comisiei Europene, arată sursa citată.

"SMSgate ia o turnură criminală. Preşedintele Comisiei Europene este acuzat de «uzurpare de funcţii şi titluri», «distrugerea documentelor publice» şi «interese şi corupţie». Acest dosar urmează anchetei derulată de Parchetul European", a afirmat europarlamentarul MichPle Rivasi, referitor la această cauză.

Frederic Baldan o acuză pe Ursula von der Leyen că ar fi acţionat în afara tratatelor europene şi a mandatului ei, în numele statelor membre, şi în special al Belgiei. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) precizează că UE are competenţe de sprijin în domeniul protecţiei şi îmbunătăţirii sănătăţii. Cu alte cuvinte, instituţiile europene pot "desfăşura acţiuni de sprijinire, coordonare sau completare a acţiunii statelor membre" . Potrivit dispoziţiei legale, nu se poate vorbi despre o competenţă exclusivă sau comună. Pe baza regulamentului european privind furnizarea de ajutoare de urgenţă, Comisia a fost, prin urmare, mandatată de statele membre să încheie în numele lor contracte-cadru pentru achiziţionarea de vaccinuri (Acorduri de cumpărare anticipată, APA). Cu toate acestea, reclamantul consideră că în acest acord nicio atribuţie specială nu i-ar fi fost conferită preşedintelui Comisiei Europene.

Pe 27 martie 2023, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a insistat, la audierea din faţa comisiei speciale a Parlamentului European pentru pandemia de Covid-19 (COVI), asupra faptului că preşedintele Comisiei Europene, nu a jucat niciun rol în negocierea contractelor pentru vaccinul Covid. Declaraţia Stellei Kyriakides pare lipsită de conţinut dacă ne referim la negocierea purtată pe WhatsApp între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, negociere dezvăluită de cotidianul New York Times, fără însă ca jurnaliştii americani şi nici măcar Ombudsmanul european să intre în posesia mesajelor respective.

Lobbystul belgian mai adaugă că există o lipsă de transparenţă administrativă şi de respect pentru drepturile fundamentale în acest caz.

Într-adevăr, odată ce negocierile au fost purtate şi prin SMS, acestea devin documente administrative în sensul legii. Ombudsmanul European, Emily O'Reilly, şi Curtea de Conturi Europeană au solicitat deja ca aceste SMS să fie făcute publice, fără a avea un răspuns pozitiv din partea preşedintelui Comisiei Europene.

Frederic Baldan susţine că, dacă Ursula von der Leyen a procedat la ştergerea acestor mesaje, atunci ar fi vorba despre infracţiunea de distrugere a unor documente publice, recte a unor documente administrative. Dacă preşedintele Comisiei Europene deţine încă aceste mesaje, dar nu doreşte să le dezvăluie, atunci Ursula von der Leyen poate fi acuzată de amestec arbitrar, în calitate de titular de autoritate publică, în drepturile şi libertăţile cetăţenilor consacrate în Constituţie, ceea ce constituie infracţiune conform dreptului belgian, mai susţine reclamantul.

În cazul în care părţile interesate nu doresc să dezvăluie aceste schimburi pentru că ar fi de natură privată şi nu au avut legătură cu discuţii profesionale sau de afaceri, atunci aceste schimburi de SMS-uri ar dezvălui o relaţie intimă între doamna von der Leyen şi domnul Bourla, care, prin urmare, ar constitui un conflict de interese serios în acest caz, mai precizează lobbistul belgian.

El a declarat pentru sursa citată că va solicita judecătorului de instrucţie care se ocupă de dosar să consulte mesajele text în cauză.

Frederic Baldan - care pretinde 50.000 de euro cu titlul de prejudicii morale - s-a decis să intenteze această acţiune, după ce a participat anul trecut la o conferinţă organizată la sediul din Strasbourg al Parlamentului European de către deputaţii din Grupul pentru Identitate şi Democraţie (ID), Virginie Joron şi Christine Anderson, în cadrul căreia au fost discutate efectele secundare ale vaccinului anti-Covid 19, moment în care a constatat că există o problemă la nivelul democraţiei europene cu privire la modul în care Comisia a gestionat această afacere.

Menţionăm că nu este prima dată când Ursula von der Leyen are probleme din cauza negocierilor prin intermediul mesajelor de tip sms. În perioada în care a fost ministru federal al Apărării în Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel, Ursula von der Leyen a negociat prin SMS contracte de consultanţă pentru armata federală. Se pare că, în urma unei astfel de negocieri, unul dintre fiii preşedintelui Comisiei Europene ar fi primit un loc de muncă bine plătit în cadrul unei companii militare, mai arată sursa citată.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Tare de tot ce spune acest belgian Baldan.

    Cel mai tare, cică dacă Ursula și nea Bourla nu au distrus mesajele din afacerea cu zeama vax, dar nu vor să le faca publice fiind de natură privată, asta ar presupune existența unei relații intime între cei doi și asta ar însemna conflict de interese :) la încheierea contractului de cumpărare zeamă. 

    Probabil înainte de a semna contractul, au verificat împreună vaxul constatând că zeama a avut efecte adverse minune. 

    Alfred + Ursula = Love :)))

    Vaxul = Elixirul tinereții:)) Ce mult au pierdut neintepatii. 

    Odioasa Ursula.

    La noi ,procuratura asevita puterii ce face?Dorme?Nu vrea sa-l deranjeze pe citu?Cine plateste prostia lui si a colegilor lui?Tot noi prostii,distrugatorii au imunitate?

    1. Da, s-au imunizat sigur și eficient :)

      Cum ne spunea domnul Citu în reclama prozeama.

      "Ce conține vaccinul? Normalitate... " :)) 

    Bravo, belgianului! Daca doamna nu VREA sa rasp intreb, sa i se ridice imunitatea si, daca TOT nu vrea sa rasp, sa se aplice legea ds obstructionarea justitiei etc. E democratie sau dictatura?!

    1. Democratie sigur nu e.niste birocrati nealesi de nimeni stau la bruxeles intr-un turn de fildes neo-marxist,rupti de realitate si iau decizii dupa bunul plac,fara sa raspunda in fata nimanui.e mai rau ca in comunism.

    Justitia occidentala ia de gat NUMAI pe cine "trebuie"

    se va prescrie si la ea

    Alexisz Georgoulisz deputat grec la UE este acuzat de procuratura

    de agresiune sexuala violenta, 

    ce gasca sa adunat la parlamentul european,

    si astia ne "educa" cum e cu statul de drept si cu marea democratie  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb