Europa traversează în aceste zile un nou val extrem de caniculă, care face ravagii de la Paris până la Atena, testând limitele infrastructurii, ale ecosistemelor şi ale sistemelor de urgenţă. Temperaturile record, uneori de peste 40 de grade Celsius, au dus la pierderi de vieţi omeneşti, incendii devastatoare şi măsuri de siguranţă fără precedent, inclusiv în sectorul nuclear.
• Două decese şi sute de cazuri medicale în Franţa
În Franţa, ministrul Mediului, Agnès Pannier-Runacher, a anunţat două decese asociate caniculei şi peste 300 de persoane tratate de urgenţă din cauza efectelor temperaturilor extreme. Marţi, 16 departamente, inclusiv regiunea pariziană, au fost plasate sub alertă roşie - cel mai înalt nivel de risc meteorologic. Sudul şi centrul Franţei au înregistrat temperaturi de peste 41°C, în timp ce în capitală s-au atins 38°C. În unele regiuni au fost raportate cele mai ridicate temperaturi din istoria măsurătorilor pentru luna iulie.
Din motive de siguranţă, unele şcoli au fost închise, urmând să se redeschidă după ameliorarea condiţiilor meteorologice, aşteptată joi.
• Spania: Incendiu agricol fatal şi distrugeri masive
În Spania, doi oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit într-o zonă agricolă din Catalonia, în apropierea localităţii Cosco. Un fermier şi angajatul său au fost prinşi în flăcări în timp ce se aflau într-un vehicul şi nu au reuşit să scape, în ciuda apelului la serviciile de urgenţă. Incendiul a distrus cel puţin 5.000 de hectare, iar peste 20.000 de locuitori au fost sfătuiţi să rămână în case. În unele cazuri, s-a recurs şi la evacuări preventive. Un nor uriaş de fum şi cenuşă, înalt de 14 kilometri, a fost purtat de vânt până la Lleida, aflat la 60 km distanţă.
• Elveţia închide parţial o centrală nucleară
Chiar şi sectorul energetic resimte impactul valului de căldură. În Elveţia, un reactor al centralei nucleare Beznau a fost închis temporar, iar al doilea funcţionează la jumătate din capacitate, din cauza încălzirii excesive a râului Aare, care furnizează apă de răcire.
Compania Axpo, operatorul centralei, a explicat că măsura este una preventivă, menită să evite deteriorarea ecosistemului acvatic. „În timpul verilor caniculare, trebuie evitată supraîncălzirea apelor deja calde”, a transmis compania. Centrala Beznau este una dintre cele mai vechi din lume, fiind operaţională din 1969.
• O criză climatică în plină desfăşurare
Valul de caniculă din Europa face parte dintr-un tipar tot mai frecvent de extreme climatice, alimentate de schimbările climatice antropice. Oamenii de ştiinţă avertizează că astfel de episoade vor deveni mai dese, mai severe şi mai imprevizibile în anii următori, afectând nu doar sănătatea umană, ci şi agricultura, infrastructura şi biodiversitatea. Între timp, guvernele sunt chemate să reacţioneze rapid şi eficient, punând în aplicare măsuri de adaptare climatică, de reducere a emisiilor şi de protejare a populaţiei vulnerabile.
Opinia Cititorului