"Suntem în cel mai agresiv scenariu de conflict militar"

VASILE DÎNCU, MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE:"Suntem în cel mai agresiv scenariu de conflict militar"

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 februarie

"Suntem în cel mai agresiv scenariu de conflict militar"

Situaţia din Ucraina reprezintă cel mai agresiv scenariu de conflict militar, a declarat, ieri, după şedinţa CSAT, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, pentru Pressone.

"Suntem în cel mai agresiv scenariu de conflict militar. Este o încercare ca istoria să facă paşi înapoi. O încercare revizionistă care seamănă cu altele din istorie, de tristă amintire. Poate că lumea a fost uşor surprinsă, pentru că a mizat pe raţionalitate, pe faptul că şi la Kremlin există oameni raţionali care nu vor trece la o acţiune masivă de anexare a unei ţări independente. Pe care chiar Federaţia Rusă a recunoscut-o ca atare, după căderea URSS şi a Cortinei de Fier. Este însă o încercare şi pentru lumea civilizată, zona occidentală şi sistemul de civilizaţie occidental. S-a mers pe ideea că nu se mai poate merge pe asemenea strategii politico-militare de refacere a unor imperii. Lumea civilizată are alte valori şi cu toţii sprijinim la acest moment Ucraina, care vrea să adere la un alt sistem de valori şi să iasă din plasa Federaţiei Ruse", a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a transmis cetăţenilor români că nu trebuie să se teamă, deoarece Flancul Estic al NATO este fortificat în acest moment şi va continua consolidarea lui.

"Prezenţa avansată Aliată va fi fortificată poate mult mai repede. Nu vor mai trebui atâtea proceduri. Răspunsul e colectiv. Nu trebuie să cerem noi ceva pentru că există un scenariu pentru orice situaţie în care e pusă în pericol o graniţă NATO sau un petec de pământ, aşa cum au spus oficialii americani", a precizat Vasile Dîncu.

De altfel, în actualul context regional, Ministerul Apărării Naţionale a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp.

Mai mult, ieri dimineaţă, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat, în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional. Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05. După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române, urmând a fi luate măsurile legale care se impun în aceste situaţii.

Ministerul Apărării Naţionale a mai informat că din datele de monitorizare obţinute de structurile Forţelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă, care se află în apele internaţionale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau opreşte navele comerciale aflate în marş către porturile ucrainene. MApN nu a confirmat însă informaţiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Şerpilor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro