Victoria lui Trump: reacţii din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanţa stabilităţii în relaţiile economice transatlantice şi a evidenţiat impactul acesteia asupra a milioane de locuri de muncă şi a schimburilor comerciale de miliarde de euro. (Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanţa stabilităţii în relaţiile economice transatlantice şi a evidenţiat impactul acesteia asupra a milioane de locuri de muncă şi a schimburilor comerciale de miliarde de euro. (Sursa foto: https://audiovisual.ec.europa.eu/)

English Version

Liderii politici din întreaga lume au reacţionat rapid la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, reacţiile variind semnificativ în funcţie de orientările politice şi de interesele naţionale specifice fiecărei ţări. Aceste reacţii reflectă multiplele preocupări şi aşteptări ale liderilor europeni faţă de un nou mandat Trump, fie că este vorba de securitatea regională, relaţiile economice, sau sustenabilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanţa stabilităţii în relaţiile economice transatlantice şi a evidenţiat impactul acesteia asupra a milioane de locuri de muncă şi a schimburilor comerciale de miliarde de euro, potrivit unui mesaj publicat de site-ul Euractiv.com. Thierry Breton, fost comisar european, a sugerat, citat de cotidianul Le Parisien, că această victorie ar putea accelera eforturile de autonomie strategică ale Europei.

Site-ul Euractiv mai arată că Mark Rutte, Secretar General al NATO, şi-a exprimat încrederea că Trump va juca un rol-cheie în menţinerea forţei alianţei, făcând referire la perioada anterioară în care Rutte, ca prim-ministru al Olandei, a avut un rol de mediator între Trump şi NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cunoştinţă de vreun plan al preşedintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump, potrivit agenţiilor Reuters şi Tass. Peskov a amintit că Statele Unite sunt considerate de Rusia o ţară neprietenoasă, cu care Kremlinul are relaţii extrem de tensionate.

"Să nu uităm că vorbim despre o ţară neprietenoasă, implicată direct şi indirect într-un război împotriva statului nostru," a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimire Putin. Peskov a menţionat că Moscova urmăreşte cu atenţie declaraţiile oficialilor americani despre Rusia, pe fondul tensiunilor diplomatice crescânde. El a explicat că relaţiile dintre cele două ţări au atins un minim istoric şi că este aproape imposibil să se înrăutăţească şi mai mult. Totuşi, Peskov a remarcat că SUA ar putea schimba traiectoria politicii externe. "Vom vedea în ianuarie," a spus el, referindu-se la momentul în care Trump va prelua funcţia, "dacă va avea loc vreo schimbare semnificativă în relaţiile ruso-americane."

Sursele citate menţionează că Ucraina a reacţionat prin preşedintele Volodimir Zelenski, care a reamintit nevoia de sprijin bipartizan pentru Ucraina în faţa ameninţărilor externe. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat speranţa că SUA va continua să fie un aliat puternic pentru Kiev, subliniind importanţa unei susţineri continue.

În Germania, victoria lui Trump este percepută drept o oportunitate de stabilizare politică internă, în special în cadrul coaliţiei guvernamentale aflate în dificultate. Potrivit Reuters, cancelarul Olaf Scholz l-a felicitat pe viitorul preşedinte american, însă analiştii locali consideră că acest context ar putea preveni tensiunile interne şi amâna orice apel la alegeri anticipate.

Franţa a reacţionat prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron, care a salutat printr-un mesaj postat pe reţelele X şi Facebook victoria lui Trump şi a declarat deschiderea Franţei pentru colaborare, subliniind nevoia de respect reciproc şi ambiţie în atingerea unor obiective comune, cum ar fi pacea şi prosperitatea.

Spania a avut o reacţie diversă. Premierul Pedro Sanchez şi-a exprimat felicitările pentru Trump, subliniind dorinţa de a colabora pentru un parteneriat transatlantic puternic. Totuşi, lideri de stânga, precum secretarul general al Podemos, Ione Belarra, au criticat victoria lui Trump, pe care au pus-o pe seama "eşecului progresismului", şi au avertizat asupra pericolelor revenirii unei politici pe care o consideră reacţionară. În acelaşi timp, liderul Vox, Santiago Abascal, a celebrat succesul lui Trump, menţionând importanţa votului hispanic în această victorie.

Euractiv arată că premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat sprijinul faţă de victoria lui Trump, evocând legăturile istorice şi valorile comune dintre SUA şi Italia. Matteo Salvini, vicepremierul italian, a salutat de asemenea victoria lui Trump, evidenţiind valori precum patriotismul, controlul graniţelor şi libertatea de exprimare, văzute ca fundamentale în această "zi istorică."

Sursa citată afirmă că Cehia a avut o abordare precaută, exprimată de ministrul de externe Jan Lipavsky, care a fost sceptic cu privire la promisiunile lui Trump de a rezolva rapid conflictul din Ucraina. Lipavsky a avertizat asupra scenariilor nefavorabile, comparându-le cu cedările teritoriale ale Cehoslovaciei din 1938. El a subliniat importanţa continuării sprijinului european pentru Ucraina, menţionând că Europa trebuie să-şi intensifice eforturile dacă SUA îşi va reduce implicarea.

În Suedia, premierul Ulf Kristersson l-a felicitat pe viitorul preşedinte american şi şi-a exprimat speranţa pentru o colaborare productivă, însă experţii locali şi-au manifestat îngrijorarea faţă de posibilele consecinţe asupra NATO şi viitoarea coeziune a Alianţei Nord-Atlantice. Unii au sugerat că Suedia ar putea fi forţată să-şi sporească cheltuielile pentru apărare şi să caute o mai mare siguranţă în cadrul UE.

Potrivit site-urilor israeliene Jerusalem Post, Times of Israel şi postului tv N12, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Donald Trump, numind victoria acestuia drept "cea mai mare revenire din istorie" şi un nou început în alianţa SUA-Israel.

Viktor Orban, şeful guvernului de la Budapesta, l-a felicitat pe Donald Trump, afirmând că este vorba despre "o victorie foarte necesară pentru lume", conform agenţiei MTI.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a afirmat, citat de Anadolu Ajansi, că speră că în viitorul mandat prezidenţial al lui Donald Trump, relaţiile dintre cele două state vor fi consolidate şi că se vor încheia conflictul din Palestina şi cel din Ucraina.

Potrivit agenţiei oficiale de presă de la Teheran, IRNA, şefii statelor arabe din zona Golfului Persic, dar şi preşedintele Egiptului şi regele Iordaniei şi-au exprimat speranţa că Donald Trump va readuce pacea în Orientul Mijlociu, regiune în care situaţia conflictuală a escaladat după atentatele Hamas din 7 octombrie 2023 în Israel.

În schimb, din Orientul Îndepărtat, doar liderii din Coreea de Sud, Japonia, Taiwan şi India l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale, în timp ce autorităţile centrale din China, Iran şi Coreea de Nord s-au arătat circumspecte privind viitorul politicii americane în Orientul Mijlociu şi în zona indo-pacifică.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica mentinerea subordonarii catre diferite administratii de peste ocean pentru ca asa vor aceia ,incalcand tratatele si drepturile europenilor ,abandonand locul de la masa puterii globale la G7 de unde putea avea o sansa sa apere industriile europene ,relatiile comerciale favorabile vestului pe care le a mostenit ( si pe care le a tradat ).Sunt alte tari care aspira la statutul de mare putere si nu se dau in laturi de la nimic : vedeti ce a facut Erdogan in ultimii 20 de ani ,faceti o extrapolare ca sa aveti proiectia viitorului .Liderii europeni au incalcat grav tratatele fundamentale ,au cedat drepturile si bunastarea europenilor ,au subminat increderea acestor popoare in proiectul ( in curs al EU) totul ca sa multumeasca setea de putere ,de resurse si de averile altora ale unor clanuri exceptional de bogate dar care au afilierea tribala ancestrala ,si vor sa o mentina si sa o dezvolte prin orice mijloace ,chiar daca ar curge inca si mai multe rauri de sange in lume ! Liderii europeni care s au auto ales si inscaunat in ciuda nemultumirii populare sunt acum ca si sclavii din trecut carora li s ar fi desfact momentan catusele si au primit (chipurile ) libertatea : nu stiu sa se dezrobeasca si ce sa faca cu libertatea ( a 500 milioane de oameni) . Stau pe loc si asteapta sa li se puna setul nou de catuse si sa vina alt zbir sa le indice ce mai au de donat ,de instrainat ,de indatorat si de ruinat !

    1. Acu, am priceput. Ce nu gasesc e ce trebe sa facem? SI cum? Numai lozinca nu foloseste. Trebe si solutia.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb