Victorie a la Pirus. Nicu Marcu pozează în învingător, deşi a aruncat în aer asigurările

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2023

Victorie a la Pirus. Nicu Marcu pozează în învingător, deşi a aruncat în aer asigurările

Nicu Marcu şi ceilalţi membri ai echipei de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară au pozat, ieri, în învingători, în faţa membrilor Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii şi Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, care i-au audiat pe cei de la ASF după constatarea insolvenţei Euroins România.

Nicu Marcu, preşedintele ASF, a afirmat că, prin falimentele declanşate la City Insurance şi Euroins, în numai doi ani de la preluarea mandatului, a reuşit să cureţe piaţa de capital de companii care nu respectau legea şi care înşelau consumatorii, însă atunci când a trebuit să răspundă la întrebarea de ce a durat atât de mult declanşarea procedurii pentru Euroins s-a ascuns în spatele legislaţiei europene şi naţionale privind piaţa asigurărilor.

"Se vehiculează ideea că sunt două falimente în piaţa din asigurări pe mandatul nostru. Precizez că sunt falimente cerute de noi, după ce le-am dat posibilitatea celor de la City Insurance şi Euroins să intre în legalitate. Ambele companii au avut aceeaşi procedură de lucru: dosare neînregistrate în contabilitate, plăţi făcute cu întârziere, preţuri mici la poliţe, cu mult sub tarifele de referinţă.

De fiecare dată, toate elementele găsite care probau sau aveau suspiciuni de infracţiune au fost trimise către Parchet, chiar daca ne-au făcut plângeri penale. Recent, ni s-a dat o NUP pe una din plângerile penale făcute de City. Atât cei de la City Insurance, cât şi cei de la Euroins au practicat preţuri foarte mici, neserioase, iar companiile serioase s-au retras din piaţă şi, astfel, cele două firme aveau în urmă cu doi ani o deţinere de aproape 80%. Din primul moment al mandatului meu, am început o supraveghere foarte intensă a acestora. În urma verificărilor, conducerea companiei Euroins a fost sancţionată şi destituită la 2-3 luni de la preluarea de mine a mandatului de preşedinte al ASF. Tot atunci am dispus şi sancţionarea companiei City Insurance", a spus Nicu Marcu.

Preşedintele ASF a menţionat că a desfăşurat împreună cu cei de la EIOPA un audit la Euroins şi City Insurance în anul 2020, în urma căruia au fost descoperite multe deficienţe.

"Le-am impus un set de măsuri. Dar ei nu furnizau documente, informaţii şi am făcut controale inopinate lunar, am amendat persoane fizice şi persoana juridică. (...) Colegii noştri s-au lovit de refuzul de a le fi puse la dispoziţie documente sau li s-au pus la dispoziţie documente false", a mai spus Nicu Marcu.

El s-a plâns că directiva europeană Solvency II este prea permisivă cu companiile de asigurări permiţându-le să reasigure poliţele emise la reasigurători care au sediul social în paradisuri fiscale.

"Solvency II le permite să facă asigurări cu reasigurare, iar reasigurători pot fi chiar şi în Insulele Cayman. Euroins avea un reasigurător într-un paradis fiscal şi era foarte greu de verificat. De aceea le-am cerut să îşi transfere contractul şi au încheiat altul cu un reasigurător din Germania", a afirmat Nicu Marcu, care a mai spus că niciun business al companiilor de asigurări nu poate fi susţinut din RCA. El a afirmat că la Euroins şi City Insurance, 95% din business se baza pe RCA, cu poliţe la tarife foarte mici şi că ASF nu poate să intervină conform legii europene şi naţionale pe tarifele practicate de companii.

Vicepreşedintele ASF află informaţii din presă şi nu din activitatea pe care trebuie să o presteze

Cu toate explicaţiile şefului ASF, situaţia privind reasigurătorul de la Euroins pare cel puţin bizară, dacă luăm în considerare declaraţiile vicepreşedintelui Cristian Roşu care a spus că el a aflat abia în 17 februarie 2023 din presă despre contractul de reasigurare încheiat de Euroins în 9 februarie, contract în urma căruia ar fi plecat din conturile companiei ce activa în ţara noastră în conturile reasigurătorului aproximativ 300 milioane euro.

"Piaţa românească de RCA are o defecţiune structurală, deoarece în pieţele mature cum sunt Italia, sunt 178 de firme în domeniul RCA, iar în Polonia 35 de companii, în timp ce la noi sunt în acest moment doar şapte companii. Asta arată că piaţa din ţara noastră nu este echilibrată. (...) Pe Solvency II noi nu mai putem face administrare specială la filialele companiilor din străinătate. De aceea am dat abia acum decizia privind insolvenţa Euroins. Mai ales că în februarie ne-au adus un pitic de reasigurător prin care transferau toate activele şi conturile, chiar şi soldul pozitiv în străinătate la firma respectivă. Am aflat despre acest contract în 17 februarie din presă, deşi el fusese încheiat în 9 februarie 2023. Susţin că în speţa Euroins am acţionat conform prevederilor legale existente", a spus Cristian Roşu.

Cu alte cuvinte, ASF care trebuie să supravegheze, să monitorizeze şi să prevină situaţii de genul falimentelor City Insurance şi Euroins, află din presă despre contractele încheiate de companiile pe care se face că le monitorizează. Situaţia aceasta ridicolă nu îi împiedică însă pe Nicu Marcu şi Cristian Roşu să pozeze în salvatori sau supermani ai pieţei asigurărilor, deşi ar trebui să ridice cel puţin câteva semne de întrebare organelor de cercetare penală.

600 milioane euro - valoarea daunelor ce vor fi plătite de FGA

Cristian Roşu însă nu s-a oprit aici şi a continuat cu declaraţii ilare.

"Falimentul face parte din circuitul economic, iar noi trebuie să îl supraveghem, ca să aibă impact cât mai mic în piaţă", a afirmat vicepreşedintele ASF.

După cum puteţi observa, în opinia lui Cristian Roşu rolul ASF nu este să monitorizeze şi să supravegheze activitatea din piaţa asigurărilor pentru a preveni alte falimente de genul Astra, Carpatica, City Insurance şi Euroins, ci să reducă impactul acestor falimente în piaţă. Ce nu spune vicepreşedintele ASF este că banii cu care acest impact se reduce sunt alocaţi ori de la bugetul de stat, ori din poliţele plătite ulterior, la tarife de referinţă ridicate, de către cei obligaţi să cumpere poliţe RCA. Adică impactul, fie că vorbim de 100 milioane euro, fie că vorbim despre 500 milioane euro, este suportat de cetăţeni şi nu de cei care, în mod normal ar trebui să supravegheze activitatea din piaţă, pentru a preveni noi falimente.

Mai ales că, aşa cum a precizat vicepreşedintele ASF, încă mai sunt dosare nefinalizate de la falimentele anterioare din piaţa asigurărilor.

"Sunt dosare de la Astra nefinalizate. Am plătit inclusiv de la Metropol care a intrat în faliment în 2007. Sunt dosare externe. De la Astra vom avea dosare şi peste 30 de ani pentru că a avut şi asigurări de viaţă. Cu toate acestea, Astra şi Carpatica sunt aproape finalizate. La City s-au onorat până acum 80.000 de cereri de plată. Sunt 240.000 cereri înregistrate după falimentul City, din care 170.000 sunt daune materiale. Cred că în maximum doi ani vom finaliza plăţile pentru City Insurance. În rezervă la Euroins sunt 55.000 dosare care toate vor fi preluate, din care 50.000 vor fi la plată. Estimăm că vor fi la Euroins 140.000 de dosare şi undeva în jur de 250 milioane euro de plată", a spus Cristian Roşu, care a adăugat că toate daunele totale ce vor trebui achitate s-ar ridica la 500-600 milioane euro.

Îngheţarea tarifelor propusă de ASF, nesusţinută de o parte din senatorii liberali

Suportarea lor nu se va face deocamdată de asiguraţi, care vor beneficia pentru următoarele şase luni de o îngheţare a tarifelor de referinţă la poliţele RCA. ASF a anunţat că a înaintat Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de 1% aplicată companiilor de asigurări.

"Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă", a afirmat Valentin Ionescu, director general în cadrul ASF.

Vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu a precizat că tarifele de referinţă din luna martie 2022 sunt cu aproximativ 30% mai mici decât cele din martie 2023.

Măsura pe care o propune ASF nu este îmbrăţişată de toţi reprezentanţii PNL. Senatorii liberali Florin Cîţu şi George Scarlat nu cred că măsura respectivă va rezolva problema RCA şi afirmă că s-ar putea ca anumite companii să iasă din piaţa de asigurări.

"ASF propune, practic, prin această soluţie, companiilor să susţină falimentul Euroins, deşi şi-au făcut bugete pe alte tarife, mărite. Soluţia propusă de ASF va duce la ieşiri de companii din piaţa de asigurări. Dacă iese cineva din piaţă, preţurile vor exploda şi nu vom avea o piaţă funcţională", a afirmat fostul premier Florin Cîţu.

Nu cred că viitoarea hotărâre de guvern va rezolva problema din piaţa RCA. De unde avem garanţia că nu va fi o companie care va vinde sub tariful de referinţă şi va da faliment peste trei ani? Nu cred că rezolvarea e îngheţarea preţurilor pentru că vom perturba şi mai mult piaţa, a afirmat senatorul liberal George Scarlat.

USR şi AUR cer demiterea conducerii ASF

La rândul lor, reprezentanţii USR au solicitat demiterea actualei conduceri a ASF, care a girat două falimente într-un an şi jumătate în piaţa asigurărilor şi au spus că deja au demarat procedura privind înlocuirea membrilor acesteia şi că aşteaptă să voteze în acest sens şi parlamentarii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR.

"Spuneţi că aţi aplicat toate măsurile pe care le puteaţi lua, dar nu v-aţi putut opune fatalităţii, iar cele două companii care erau un risc sistemic pentru piaţă au falimentat una după alta. FGA a acţionat ca o puşculiţă pentru aceste companii", le-a spus reprezentanţilor ASF fostul preşedinte al Senatului, Anca Dragu (USR)

"Mişu Negriţoiu făcea aceleaşi declaraţii când era şeful ASF. Eu vreau să văd şi alte măsuri pentru soluţionarea situaţiei. Sunt măsuri vag exprimate. Spuneţi că veţi atrage mai mulţi jucători pe piaţa RCA. Asta o poate spune şi un student din primul an la ASE. Spuneţi că nu aveţi legislaţia necesară, dar iniţiativa legislativă din partea ASF a lipsit cu desăvârşire", a precizat Silvia Dinică, senator din partea USR.

Tot demiterea conducerii ASF au solicitat-o şi senatorii AUR care au participat la şedinţă purtând mesaje prin care susţin că plafonarea preţului RCA nu reprezintă o soluţie şi prin care îi acuzau pe cei din fruntea Autorităţii de săvârşirea de fapte penale.

"Problema este foarte simplă. Patru falimente pe care le plătesc românii, nu statul, că statul nu are bani. La cauze aţi dat vina pe lege şi nu aţi prezentat soluţii. Aţi oferit paleative, nu soluţii. Care este utilitatea ASF ca instituţie? Ar fi fost mai frumos, mai bine, să vă depuneţi mandatul, să vă daţi demisia. Dar pe banii pe care staţi este mai greu să faceţi acest gest", le-a transmis, celor din conducerea ASF, senatorul Claudiu Târziu (AUR).

După audierea de ieri, prima impresie este că actuala echipă de conducere a ASF se află încă în graţiile coaliţiei majoritare PSD-PNL-UDMR, chiar dacă unii senatori şi deputaţi liberali mai scrâşnesc din dinţi, şi că, de exemplu, Cristian Roşu nu are nicio problemă dacă Parlamentul va dori în luna octombrie să îi mai ofere încă un mandat în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii, chiar dacă sub mandatul său am asistat la falimentele City Insurance şi Euroins.

Până atunci însă, la solicitarea lui Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat, conducerea ASF va fi nevoită să trimită lunar un raport cu privire la numărul dosarelor finalizate prin plată de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în urma falimentelor City Insurance şi Euroins.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. La audieri, un circ total. Cei de la ASF au sfidat, au mintit si s-au prezentat in toata lipsa lor de cunostinte profesionale si de bun simt. Au incercat sa faca pe eroii, adica ei intentionat au bagat cate o firma pe an in faliment ca sa curete piata. Nu au reusit sa ingaime de ce nu le-au bagat in faliment cand aveau un deficit de lichiditate de 50-80 de milioane de lei si au asteptat sa ajunga la 2 miliarde. De ce nu in primul an cu dupa 3. Infatuarea le-a orbit functia ratiunii. Un spectacol jalnic si patologic din partea ASF la care parlamentarii s-au uitat precum caprioara in faruri, sedusi de obraznicia lui Marcu si a celorlalte forme de viata Rosu, Dascalu, Gradinescu, Wlassopol. Apetitul traditional al PSD de a apara coruptii si prostii a dominat intalnirea. Zamfir a fost de-a dreptul maladiv.

    Ce titlu potrivit.

    Audierile? Bietii alesi au avut aproape toti ordin de la partid sa mimeze revolta si sa puna intrebari de catifea. Nu ca altfel ar fi avut vreun pic de demnitate.  

    Nu as fi crezut ca parlamentarii nostri pot sa inghita atata obraznicie dar si-au luat-o peste bot de la asefisti la fiecare intrebare. 

    Reprezentantii ASF, relaxati. Profesional la minus infinit.  

    Pupat Piata Independentei!

    aia cu muma padurii vine dintr-un intelect rafinat, dintr-o intelegere profunda si are legatura cu profesia de baza a dlui marcu. o metafora, o hiperbola demna de un auditoriu la fel de rafinat psd-pnl-udmr.

    Faliment ordonat de SRI-PSD PANDELE AUTOCAR. Merge M.Cucu și deblochează banii statului pentru campania PSD.....

    1. Nu merge Mona Cucu acolo, pentru că Nicu Marcu a zis aseară că trebuie să respecte legea. Culmea e că același Nicu Marcu, din poziția de președinte al ASF nu a avut nimic împotriva Monei Cucu, dându-i acceptul ASFpentru ca aceasta să se înscrie derulat anul trecut. Ce să înțelegem? Că în martie 2022 Mona Cucu îndeplinea cerințele legale, iar în martie 2023 nu le mai îndeplinește? Nu e altceva la mijloc?

      Rosu a spus numai prostii. Ii veneau atat de natural si era asa de mandru de cretinismele pe care le spunea.Incompetentul de Ionescu Valentin Ala care face turul televiziunilor sa spuna ca a supravegheat Euroins a tacut ca un prost. Cat tupeu sa bagi in faliment si apoi sa minti. Ce supraveghere ai facut Ionescule? Tu nu ai vazut ca scadea solvabilitatea? Nu ai vazut mii de dosare neplatite? Esti zero barat.

    "Nicu Marcu pozează în învingător":?!

    Teatru prost. 

    Complicitatea politica s-a văzut.Cu cât dai tepe mai mari sau nu îți faci treaba, cu atât ești mai sustinut și aparat. Sute de milioane de euro la Ruroins și șefii ASF sunt in continuare pe funcții.

    Asta a fost un Exercițiu de imagine. Aflarea omului in treaba. Nici aia nu știau ce sa întrebe , nici ceilalți nu aveau nimic de explicat. Niște fraze învățate de acasă și multă nerușinare . Nerușinarea prostului care nu știe ce spune . Sa vedem cum va sfârâi balamucul pe care l-au creat .

    Ce fata de baietas de cartier imbatranit are asta. Daca te uiti in ochii lui, ii vezi ceafa.

    Complicitatea politica s-a văzut.Cu cât dai tepe mai mari sau nu îți faci treaba, cu atât ești mai sustinut și aparat. Sute de milioane de euro la Ruroins și șefii ASF sunt in continuare pe funcții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb