Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care va permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv vânzarea sistemelor de rachete S-300, anunţă Kremlinul, potrivit Reuters.
Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran.
Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură care va deranja Statele Unite şi alte ţări occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.
Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "În schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sancţiuni impuse Iranului", a explicat oficialul rus.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că embargoul asupra armelor impus Iranului nu mai este necesar, după acordul preliminar de la Lausanne (Elveţia) la care au ajuns puterile occidentale şi Teheranul pe tema programului nuclear iranian, informează EFE.
"Suntem convinşi că, în această etapă, nu mai are niciun sens necesitatea unui embargou de acest fel, îndeosebi a unui embargou rus separat, voluntar", a declarat Lavrov, referindu-se la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a ridica interdicţia privind livrarea către Iran a sistemului de rachete de tip S-300.
Şeful diplomaţiei ruse a insistat că sistemul S-300 "are un caracter exclusiv defensiv" şi nu este destinat unor scopuri ofensive şi, drept urmare, "nu vor reprezenta o ameninţare pentru niciun stat din regiune şi deci, desigur, nici pentru Israel".
Lavrov a amintit că în 2010, când preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, a anunţat contractul privind livrarea sistemului S-300 din cauza unui embargou al ONU împotriva Iranului, a făcut-o "pentru a stimula un proces de negociere constructivă pe tema programului nuclear iranian". Însă acum, când ţările din grupul 5+1 şi Teheranul au ajuns la Lausanne la un acord preliminar care mulţumeşte toate ţările, Rusia doreşte să-şi apere reputaţia şi interesele comerciale. "Am suferit importante prejudicii financiare prin suspendarea contractului" semnat în 2007 privind livrarea către Iran a cel puţin cinci baterii din sistemul mobil de apărare aeriană S-300, a susţinut Lavrov.
Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.
Pentagonul a criticat luni decizia Rusiei de a pune capăt interdicţiei privind livrarea către Iran a sistemului de rachete de tip S-300, informează AFP.
"Opoziţia noastră la aceste vânzări este veche şi (de notorietate) publică. Credem că aceste vânzări nu vor ajuta cu nimic" în contextul relaţiilor cu Iranul, a declarat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. "Orice fel de vânzări de tehnologii avansate (către Iran) reprezintă pentru noi o sursă de preocupare", a adăugat el.
Warren a refuzat să precizeze dacă o eventuală livrare a unor astfel de rachete contravine embargoului impus de ONU autorităţilor de la Teheran în 2010. "Este treaba juriştilor noştri să studieze acest lucru", s-a limitat el să spună.