Volumul comerţului cu amănuntul în UE a scăzut cu 11% în aprilie faţă de martie

M.G.
Miscellanea / 10 iunie 2020

Volumul comerţului cu amănuntul în UE a scăzut cu 11% în aprilie faţă de martie

Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut puternic în lunile martie şi aprilie, cele mai afectate fiind vânzările de textile, îmbrăcăminte şi produse din piele, care au avut un declin de peste 50% în martie faţă de februarie, arată datele publicate astăzi de Eurostat.

Doar produsele farmaceutice şi alimentele au înregistrat o creştere în prima lună analizată, însă şi vânzările acestora au scăzut în aprilie.

Pentru a preveni răspândirea pandemiei COVID-19, statele membre ale UE au adoptat o mare varietate de măsuri restrictive. Printre acestea, magazinele de vânzare cu amănuntul neesenţiale s-au închis, afectând volumul comerţului.

În martie 2020, volumul comerţului cu amănuntul al UE a scăzut cu 10% faţă de februarie 2020 şi cu 8% faţă de martie 2019. Căderea a continuat în aprilie 2020, când volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 11% faţă de martie 2020 şi cu 18% comparativ cu aprilie 2019.

În UE, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat o creştere de 5% în martie, ceea ce este semnificativ mai mare decât creşterea obişnuită (în jur de 0,2%). Însă după creşterea din luna martie, volumul comerţului cu amănuntul de produse alimentare, băuturi şi tutun a scăzut cu 6% în aprilie.

Comerţul cu amănuntul de produse nealimentare, cu excepţia combustibilului pentru autoturisme, a scăzut cu 20% în martie 2020 şi cu 15% în aprilie 2020, ambele comparativ cu luna precedentă.

Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate la vânzările de textile, îmbrăcăminte şi produse din piele (-54% în martie şi -21% în aprilie).

Volumul vânzărilor de produse farmaceutice, produse cosmetice şi similare a crescut cu 1% în martie, însă a scăzut cu 9% în aprilie.

Reduceri neobişnuit de mari au fost înregistrate şi la achiziţionarea de produse electrice şi mobilier (-24% în martie şi -7% în aprilie), precum şi computere, cărţi şi produse similare (-27% în martie şi -4% în aprilie).

Vânzările de carburanţi pentru autoturisme au urmat tendinţele produselor nealimentare şi au scăzut cu 24% în martie şi cu 25% în aprilie.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb