Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut puternic în lunile martie şi aprilie, cele mai afectate fiind vânzările de textile, îmbrăcăminte şi produse din piele, care au avut un declin de peste 50% în martie faţă de februarie, arată datele publicate astăzi de Eurostat.
Doar produsele farmaceutice şi alimentele au înregistrat o creştere în prima lună analizată, însă şi vânzările acestora au scăzut în aprilie.
Pentru a preveni răspândirea pandemiei COVID-19, statele membre ale UE au adoptat o mare varietate de măsuri restrictive. Printre acestea, magazinele de vânzare cu amănuntul neesenţiale s-au închis, afectând volumul comerţului.
În martie 2020, volumul comerţului cu amănuntul al UE a scăzut cu 10% faţă de februarie 2020 şi cu 8% faţă de martie 2019. Căderea a continuat în aprilie 2020, când volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 11% faţă de martie 2020 şi cu 18% comparativ cu aprilie 2019.
În UE, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat o creştere de 5% în martie, ceea ce este semnificativ mai mare decât creşterea obişnuită (în jur de 0,2%). Însă după creşterea din luna martie, volumul comerţului cu amănuntul de produse alimentare, băuturi şi tutun a scăzut cu 6% în aprilie.
Comerţul cu amănuntul de produse nealimentare, cu excepţia combustibilului pentru autoturisme, a scăzut cu 20% în martie 2020 şi cu 15% în aprilie 2020, ambele comparativ cu luna precedentă.
Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate la vânzările de textile, îmbrăcăminte şi produse din piele (-54% în martie şi -21% în aprilie).
Volumul vânzărilor de produse farmaceutice, produse cosmetice şi similare a crescut cu 1% în martie, însă a scăzut cu 9% în aprilie.
Reduceri neobişnuit de mari au fost înregistrate şi la achiziţionarea de produse electrice şi mobilier (-24% în martie şi -7% în aprilie), precum şi computere, cărţi şi produse similare (-27% în martie şi -4% în aprilie).
Vânzările de carburanţi pentru autoturisme au urmat tendinţele produselor nealimentare şi au scăzut cu 24% în martie şi cu 25% în aprilie.