Coaliţia Vot Corect a centralizat o serie de nereguli şi incidente semnalate de observatori şi cetăţeni prin intermediul aplicaţiei Vote Monitor, call center şi al platformei online, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Cele mai multe sesizări primite de la alegători sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opţiunea electorală marcatăşi de unele probleme organizatorice în secţiile de votare. Au fost raportate numeroase postări pe reţeaua Tik Tok cu buletine de vot marcate pentru unul din candidaţi - prin portalul votcorect.ro au fost transmise peste 100 de sesizări pe 16 şi 17 mai (până la această oră), pe care le puteţi consulta aici şi aici. Toate sunt în favoarea candidatului George Simion şi, pe lângă evidenta încălcare a interdicţiei de a fotografia buletinul de vot, pot fi considerate o continuare a campaniei electorale după încheierea oficială a acesteia.
Până sâmbătă la ora 12:00, observatorii Vot Corect au transmis prin aplicaţia Vote Monitor date despre votare de la peste 70 de secţii de votare din străinătate, cele mai multe din Olanda, Germania şi Belgia. Observatorii au monitorizat deschiderea secţiilor în 61 de secţii de votare, în care procesul s-a desfăşurat în condiţii bune, nefiind raportate deficienţe semnificative.
Cu o singură excepţie, desfăşurarea votării a fost evaluată pozitiv (bună sau foarte bună) în secţiile vizitate. Cu toate acestea este îngrijorător că la şase dintre secţiile observate votarea s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată sau s-au observat unele acţiuni de intimidare a alegătorilor sau membrilor BESV - Liège 1, Issy-les-Moulineaux, Agros, Heilbronn, Graz 2 şi Bonn 2. În apropierea secţiei 838 din Zaragoza s-a raportat prezenţa unor grupuri de persoane care continuă campania pentru candidatul George Simion.
La unele dintre secţiile vizitate poziţionarea şi dimensiunile cabinelor de vot din carton nu au asigurat secretul votului. Observatorii au mai semnalat tensiune sau agitaţie în apropierea a două secţii de votare (Groningen 1 - Olanda şi Graz 2 - Austria), un caz în care urna nu era sigilată corespunzător şi prezenţa persoanelor neautorizate în două dintre secţiile observate. Observatorii au apreciat că localul nu era adecvat la patru dintre secţiile vizitate. SIMPV a funcţionat în condiţii normale în aproape toate cazurile. În trei situaţii observatorii nu au putut observa fără restricţii - Zurich, Groningen şi Malmo. Pentru cea din urmă secţie, Vot Corect a sesizat şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, potrivit comunicatului.
Opinia Cititorului