ZIARUL BURSA

18 mai
Ediţia din 01.06.2023
Ilustraţie de MAKE

Climatul geopolitic forţează ţările să caute alternative la dolar; este supremaţia monedei americane în pericol?

Andrei IacomiMacroeconomie / 18 mai

Istoricul Niall Ferguson: "Înlocuirea dolarului de către yuan nu este o poveste pentru astăzi sau mâine şi s-ar putea să nu fie nici peste 20 de ani" Frank Giustra, International Crisis Group: "Dedolarizarea nu mai este o problemă despre dacă, ci despre când" Christopher Baxter, Morgan Stanley: "Este posibil să apară mai multe monede de rezervă majore, dar înlocuirea supremaţiei globale a dolarului ar dura decenii" 

Dolarul american este, de decenii, cea mai importantă monedă de rezervă a lumii şi cea mai utilizată în tranzacţiile globale, ceea ce oferă Statelor Unite avantaje economice şi politice masive.

Oxfam: Statele membre G7 le datorează ţărilor sărace 13,3 trilioane de dolari

Oxfam: Statele membre G7 le datorează ţărilor sărace 13,3 trilioane de dolari

George MarinescuPolitică / 18 mai

Statele bogate şi industrializate din G7 le datorează 13,3 trilioane de dolari celor mai sărace ţări, sumă pe care au promis-o drept ajutor pentru dezvoltare şi sprijin în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar pe care nu au mai virat-o, susţine organizaţia Oxfam într-un apel publicat, ieri, pe site-ul propriu şi adresat liderilor G7 care se întâlnesc mâine la Hiroshima, în Japonia.

Finanţare europeană pentru achiziţia de armament din statele terţe UE

Finanţare europeană pentru achiziţia de armament din statele terţe UE

George MarinescuPolitică / 18 mai

Comisia Europeană a propus finanţarea companiilor din industria de apărare din statele membre pentru creşterea capacităţii de producţie a armamentului şi muniţiei  

Necesitatea livrării urgente de muniţie şi obuze către Ucraina se pare că a conturat în Parlamentul European o majoritate care doreşte ca de finanţarea din fondurile UE să beneficieze şi companiile din industria de apărare din statele terţe

Fondurile europene vor fi folosite să finanţeze achiziţia de armament din statele terţe, dacă propunerea Comisiei Europene va fi amendată săptămâna viitoare în sensul dorit de Parlamentul European şi de Consiliul UE, care invocă urgenţa livrării de muniţie şi echipamente militare către Ucraina, reiese din opinia publicată pe site-ul latribune.fr de Nicolas Ravailhe, de la Institutul francofon pentru strategii europene, profesor la Ecole de Guerre Economique (EGE) - Franţa şi avocat specialist în drept european în cadrul Baroului Bruxelles.

Mult zgomot AUR pentru nimic: legea privind Observatorul Naţional al Copiilor, necontestată la CCR, merge la promulgare

Mult zgomot AUR pentru nimic: legea privind Observatorul Naţional al Copiilor, necontestată la CCR, merge la promulgare

I.Ghe.Politică / 18 mai

Legea privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie şi prin care se instituie Observatorul Naţional al Copiilor merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, după ce grupul deputaţilor şi senatorilor AUR a ratat contestatea actului normativ la Curtea Constituţională a României, deşi a votat împotriva proiectului de lege şi a organizat manifestarea violentă de săptămâna trecută din faţa sediului Parlamentului.

Asociaţiile de elevi acuză Ministerul Educaţiei că se comportă josnic

Asociaţiile de elevi acuză Ministerul Educaţiei că se comportă josnic

O.D.Politică / 18 mai

Greva profesorilor creează frisoane la nivelul Ministerului Educaţiei. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) îşi exprimă susţinerea necondiţionată faţă de greva generală a profesorilor şi trag un semnal de alarmă cu privire la încercarea Ministerului Educaţiei de a se victimiza în contextul grevei. Elevii susţin că ministerul se comportă "josnic".

Sursa foto: www.tts-group.ro

TradeVille: TTS înregistrează cel mai bun trimestru de la listare

F.A.Piaţa de Capital / 18 mai

Grupul Transport Trade Services (TTS) a înregistrat, în T1 2023, cel mai bun trimestru al său de la listare, obţinând venituri operaţionale în sumă de 306 milioane RON (+90% vs. T1 2022) şi un profit net de 89 milioane RON (de peste şapte ori mai mare vs. T1 2022), îmbunătăţindu-şi semnificativ marjele, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Lanţuri de aprovizionare scumpe pentru centralele bazate pe fuziunea nucleară

Lanţuri de aprovizionare scumpe pentru centralele bazate pe fuziunea nucleară

I.Ghe.Internaţional / 18 mai

Companiile din domeniul fuziunii nucleare vor cheltui 7 miliarde dolari în lanţurile de aprovizionare necesare realizării primelor centrale de producţie a energiei, se arată într-un material publicat de Reuters. De altfel, companiile private şi laboratoarele guvernamentale au cheltuit 500 milioane dolari în anul 2022 pe lanţurile de aprovizionare, potrivit unui studiu realizat de Fusion Industry Association (FIA), prezentat de sursa citată.

Erste a redus ţinta de preţ pentru acţiunile MedLife la 20,9 lei

Erste a redus ţinta de preţ pentru acţiunile MedLife la 20,9 lei

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 18 mai

În raportul anterior, Erste avea un obiectiv de preţ de 22,4 lei pentru titlurile companiei Noua ţintă este cu circa 20% peste preţul acţiunii MedLife din data de 16 mai  

Erste Group a redus ţinta de preţ pentru acţiunile MedLife (M) la 20,9 lei, faţă de cea de 22,4 lei dată la începutul lunii martie, dar menţine recomandarea de "Cumpărare" pentru titlurile perstatorului privat de servicii medicale, conform ultimului raport de analiză semnat de Caius Râpanu, ce a fost publicat pe site-ul BVB Research Hub.

Elon Musk: "Latenţa Rezervei Federale va aduce câteva luni grele pentru economie"

Elon Musk: "Latenţa Rezervei Federale va aduce câteva luni grele pentru economie"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 18 mai

"Fed a întârziat să ridice dobânzile, iar acum va întârzia să le reducă" "Creşterile dobânzilor de către banca centrală americană acţionează ca o «pedală de frână» asupra economiei" 

Reacţiile întârziate ale Rezervei Federale la provocările actuale înseamnă că, probabil, vor urma câteva luni grele pentru economie, crede Elon Musk, conform Business Insider.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Macro Newsletter 18 Mai 2023

Macro Newsletter 18 Mai 2023

Macroeconomie / 18 mai

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut puternic în luna mai 2023, până la -10,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 6 luni, de la 4,1 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo