Ziarul Financiar şi agenţia Mediafax, în centrul suspiciunii de evaziune fiscală

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Anticorupţie #Media-Advertising / 12 decembrie 2014

Ziarul Financiar şi agenţia Mediafax, în centrul suspiciunii de evaziune fiscală
 • document ataşat Schema lui Sârbu
  apasă aici pentru a descărca.

  Actualizare 21:44 PICCJ: "Grupul Mediafax folosea terţe firme pentru plata parţială a angajaţilor, dar ele acumulau datorii în cascadă"

  Grupul Mediafax folosea terţe firme pentru plata parţială a angajaţilor pe drepturi de autor, dar firmele respective aveau rolul să acumuleze datorii în cascadă, ajungând în incapacitatea să plătească taxe şi impozite, acuză procurorii PICCJ, în referatul prin au cerut astăzi arestarea preventivă a trei inculpaţi retinuţi ieri în acest caz: Roxana Grigoruţă, Sorin Dinu şi Dragoş Chiş, scriu surse din presă.

  Astfel, prejudiciul total produs statului este de 16.809.964 lei.

  "Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale MEDIAFAX GRUP SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei. În acest context, societatea comercială menţionată, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi, au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi-fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit", se arată în rechizitoriu.

  În acest mod, grupul era protejat, responsabilitatea plăţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, "proceduri inutile, deoarece (societăţile respective - n.r.) nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate", acuză procurorii.

  Anchetatorii susţin că reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale-fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de către inculpaţii Roxana Grigoruţă, Dana Cozac şi Sorin Dinu, persoane cu funcţii de conducere ai Mediafax Grup.

  "Astfel, aceştia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor-fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societăţi din grup), coordonând, totodată, activitatea persoanei desemnată de către aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă. Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de muncă, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor etc", detaliază procurorii.

  Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale grupului Mediafax şi societăţile controlate de persoanele cercetate, "se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remuneraţiei), angajaţii fiind puşi în faţa faptului împlinit ori de cate ori erau chemaţi la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulţi dintre angajaţi semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate", mai acuză PICCJ.

  "Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiţie era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii MEDIAFAX către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic", conchide documentul citat.

  ---

  Actualizare 10:20 Procurorii cer arestarea a trei persoane reţinute în dosarul Mediafax Grup

  Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor solicita azi judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti arestarea preventivă a trei persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Grup, ne-au declarat surse judiciare. Este vorba despre Roxana Grigoruţă, Dragoş Chiş şi Sorin Dinu.

  ----------

  Actualizare 08:33 Patru persoane reţinute după audierile de ieri

  Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au reţinut, pentru 24 de ore, pe Roxana Grigoruţă, Dana Cozac (director financiar Mediafax) şi Sorin Dinu, implicaţi în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de la Mediafax, ne-au declarat reprezentanţii Parchetului General.

  Aseară, avocatul Dragoş Gheorghe Chiş a primit şi el mandat de reţinere pentru 24 de ore.

  --------------

  Mediafax Mall, societate înfiinţată în luna septembrie, ar încasa bani pe abonamente la Ziarul Financiar, potrivit unor surse, în condiţiile în care editura sa - Mediafax Group - este suspectată de evaziune fiscală.

  Mediafax Mall, având ca domeniu principal de activitate editarea cărţilor, ziarelor şi revistelor, îi are ca acţionari pe Alerria Business Consulting SRL (1%) şi Adrian Sârbu (99%), iar administrator pe Roxana Grigoruţă.

  La rândul său, Mediafax Group îi are ca acţionari pe Mediafax SA (2,1%), SC Mira Consulting (2,1%), Alerria Management Company (4,2%), Adrian Sârbu (91,54%), iar ca administratori pe Roxana Grigoruţă, Orlando Nicoară şi Liliana Florentina Şerban.

  Prin urmare, ambele societăţi au acelaşi proprietar majoritar, pe Adrian Sârbu.

  Părerile juriştilor consultaţi de noi sunt împărţite. Unii susţin că, în condiţiile în care s-ar adeveri suspiciunile de evaziune fiscală care plutesc asupra Mediafax Grup, încasările ziarului pe o altă societate, respectiv Mediafax Mall, ar reprezenta sustragerea veniturilor de la urmărire, fapt calificat mai grav decât evaziunea fiscală.

  Alţi jurişti spun, însă, că ar fi vorba de împiedicarea înfăptuirii justiţiei.

  Pe 27 noiembrie, Mediafax Grup şi-a cerut insolvenţa, potrivit unui anunţ postat pe Tribunalul Bucureşti, motivul invocat fiind, potrivit presei, cel al incapacităţii de plată în care societatea se află, dar şi din cauza datoriilor pe care aceasta le are către ANAF. La termenul de judecată de ieri, instanţa a decis transferul acestei cauze către un alt complet de judecată, un nou termen fiind stabilit foarte rapid, pe 16 decembrie, potrivit portatului instanţei.

  Mediafax Group reuneşte operaţiunile de presă scrisă, online şi agenţie de presă controlate în România de Adrian Sârbu: Gândul.info, agenţia Mediafax, Ziarul Financiar, Business Magazin etc.

  Percheziţii la grupul Mediafax

  Poliţia a descins ieri dimineaţă la sediul grupului Mediafax, pentru percheziţii.

  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis în 2 decembrie un dosar penal împotriva Mediafax Group, Roxana-Dorina Grigoruţă şi Orlando Nicoara, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit paginademedia.ro.

  Într-o postare pe blogul personal, în care mulţumea colegilor şi partenerilor, Orlando Nicoara, fostul director general al Mediafax Group, preciza: "Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie".

  Coincidenţă sau nu, după ce, miercuri, Orlando Nicoară şi-a golit biroul, joi dimineaţă, la ora şase dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au descins la sediul Mediafax, pentru percheziţii.

  Potrivit unui comunicat al Parchetului, procurorii au efectuat cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt implicate mai multe societăţi comerciale din domeniul media.

  Tot ieri, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au efectuat percheziţii la 14 locaţii de pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov (la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale implicate, precum şi la domiciliul unor persoane).

  Ieri, mai multe persoane au fost audiate la Parchet, printre acestea numărându-se Roxana Grigoruţă, Dana Cozac (director financiar), avocatul specializat în insolvenţe Dragoş Chiş, Sorin Dinu, dar şi alţi doi contabili, acuzaţiile din dosar fiind de spălare de bani şi evaziune fiscală de milioane de euro, potrivit unor surse judiciare.

  Aseară, avocatul Dragoş Gheorghe Chiş a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore.

  La închiderea ediţiei, surse judiciare ne-au declarat că mandatele de reţinere pentru Roxana Grigoruţă şi Dana Cozac erau scrise, însă nu li se aduseseră la cunoştinţă acuzaţiile.

  Fostul şef Mediafax, Orlando Nicoară, a fost audiat şi a plecat acasă, potrivit tolo.ro.

  Popririle asigurătorii puse pe sumele datorate de clienţii Mediafax, desfiinţate de instanţă

  Sechestrul asigurător pus de ANAF pe sumele datorate de clienţii Mediafax către această companie a fost desfiinţat în luna noiembrie.

  În această toamnă, clienţii Mediafax au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de "înfiinţarea popririi asigurătorii", măsură luată din cauza datoriilor de 21 de milioane de lei acumulate de această companie. Atunci, directorul general al Mediafax Group, Orlando Nicoară, declara că măsură a fost contestată în instanţă.

  Potrivit Paginademedia.ro, contestaţia Mediafax a fost admisă pe 25 noiembrie. Soluţia instanţei: "Admite contestaţia la executare. Desfiinţează decizia de instituire a măsurilor asigurătorii nr. 1245317/ 22.08.2014 şi toate actele subsecvente emise în executarea acesteia. Respinge cererea de suspendare a măsurilor asigurătorii, ca rămasă fără obiect. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 25.11.2014".

  Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2013 Mediafax Group a înregistrat o cifră de afaceri netă de 17,5 milioane de euro, pierderi de 2,6 milioane de euro, datorii de 15,5 milioane euro, compania având un număr mediu de 263 de angajaţi.

  Dosarul Media Pro - 11 persoane au fost arestate preventiv

  Unsprezece persoane au fost recent arestate preventiv, pentru 30 de zile, de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, fiind acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul MediaPro, potrivit Agerpres.

  Procurorii susţin că cele 11 persoane - Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu - au creat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

  Tot în acest dosar, procurorii l-au audiat şi pe Andrei Boncea, soţul cântăreţei Loredana Groza, dar acesta nu a fost reţinut.

  Procurorii susţin că, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil «media», cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la baza operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip «fantomă».

  Procurorii mai spun: "O parte din sumele înscrise în facturile sus-menţionate erau transferate în conturile bancare ale societăţilor emitente (reprezentând «comisionul» pentru «serviciile de facturare prestate de aceste societăţi» şi, eventual, TVA-ul - de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanţe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăţi comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajaţi din cadrul acestora".

  Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.

  Potrivit reportervirtual.ro, ancheta în dosarul Mediapro se apropie ameninţător de Adrian Sârbu, fostul CEO al CME - compania-mamă a Pro TV în România - actual proprietar al Mediafax Group, în condiţiile în care trei dintre cei arestaţi îi sunt foarte apropiaţi, a lucrat cu ei şi pe care i-a numit în poziţii de conducere în Grupul Pro.

  În luna iulie, poliţiştii au efectuat 26 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov la mai multe societăţi, printre care şi Media Pro din Buftea, pentru destructurarea unui grup specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Poliţiştii bucureşteni au documentat activitatea infracţională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA şi a impozitului pe profit.

  Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.

  Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Manele in finante, caz jegos cu coada sus, ZF si-a atras un public pe masura, taranii snobi, servitoarele din esalonul 2 de management, impostorii dupa chipul si asemanarea lui Adrian Sarbu.

   1. Admir cuvintele bine alese cu care ai descris Ziarul Financiar. Ma pregateam sa postez ceva despre adancimea dezastrului propagat de Adrian Sarbu in societatea romaneasca prin ocuparea abuziva a unei nise de piata si creearea de avortoni intelectual (chiar cu diplome universitare) cand mi-au cazut ochii pe postul tau. Excelenta descriere. Am vazut directoare de firme de sat cu ZF pe masa de cafea... Mult adevar ai grait...

    Buna descriere.

   Păcat ca nu se vede nimic din "Schema lui Sârbu"!

   De ce ați mai publicat-o, dacă nu se poate citi?!? 

   1. Numai ca nu se gaseste la chiosxuri

    Deschide fișierul atasat! Gasesti ditamai schema!

    Nici nu ai nevoie sa vezi in detaliu schema.

    Ea este edificatoare asupra marimii si complexitatii retelei cvreate de Sarbu.

    E impresionant efortul celor care au reconstituit-o. Sa nu fie in zadar! 

    S-or fi gandit sa ajute Parchetul...

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Dtlawyers
  BTPay
  Apanova
  anahotels.ro

  Curs valutar BNR

  24 Sep. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9491
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
  Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Hidroelectrica
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  Topul firmelor din Bucuresti 2021
  cnipmmr.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  bsenergyweek.com
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro