Rusia şi Ucraina au declanşat recent un masiv război informaţional, pe fondul mişcărilor de trupe din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk, teritorii ucrainene ocupate de miliţii sprijinite de Federaţia Rusă în 2014. Mai bine de 13.000 de morţi, sute de mii de strămutaţi şi un război îngheţat în Estul Europei sunt rezultatele conflictului prin care Rusia a anexat teritorii ale Ucrainei, potrivit info sud-est.
Sancţiunile internaţionale, scăderea popularităţii preşedintelui Vladimir Putin, incapacitatea economiei ruse de a depăşi provocările şi, recent, pandemia coronavirus, au motivat Kremlinul în alegerea unei teme majore care să salveze credibilitatea puterii. Aceasta nu putea fi decât o dispută din vecinătatea imediată.
Escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina face parte, mai degrabă, dintr-o competiţie pentru obţinerea de aliaţi şi alianţe în Occident şi pentru stabilirea, pentru Moscova, a unor condiţii mai bune de negocieri. Preşedintele Vladimir Putin are nevoie de un război, pentru a rezista mai departe, în cele încă două mandate constituţionale votate recent, dar nu este atât de sigur că un conflict cu Ucraina i-ar asigura şederea la Kremlin până în 2036, aşa cum prevede actuala lege fundamentală.
Cei mai buni analişti ai momentului se dovedesc meteorologii: ei spun că, în condiţiile de ploi masive de primăvară, din Estul Ucrainei, este aproape imposibil de declanşat un conflict militar între Rusia şi Ucraina. Prin urmare, asistăm mai degrabă la o zdravănă bătaie în uşa aliaţilor, cele două ţări încercând să afle, fiecare, cum stă cu încrederea şi sprijinul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 22.04.2021, 11:22)
maine e Sf Gheorghe - cel care omoara balaurul.
tragem chibritul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2021, 12:22)
Un razboi este totusi costisitor,imaginea lui Putin si asa e terfelita,sanctiunile economice i-au cam secatuit,eu cred ca vor continua tot ca si pana acum,de genul musca si fugi.
2. Răspuns la 1
(mesaj trimis de Campanella în data de 22.04.2021, 12:16)
Va fi război. Ucraina nu poate rezista mai mult de 3-4 luni, fără intervenția NATO-ajutorul militar nu rezolvă situația de pe teren. Întrebarea este ce parte din țară va mai rămâne neocupat, presupun că cea de vest, poate și cea centrală și cum se va poziționa, foarte probabil printr-o aderare de urgență la NATO. Apoi, rămâne de văzut dacă se va activa mult invocatul art.5.