Reprezentanţii Nuclearelectrica (SNN) şi China Nuclear Corporation au semnat, astăzi, acordul preliminar pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, la ceremonia ce a marcat evenimentul fiind prezenţi vicepremierul Viorel Ştefan şi ministrul energiei Anton Anton.
Vicepremierul a declarat: "Semnarea acordului investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă un pas important în realizarea proiectelor mari de investiţii pe care ni le-am propus (...) Construcţia de noi unităţi nucleare în ţara noastră vine ca soluţie la problema creşterii consumului de energie electrică, alături de ţintele de decarbonizare pe care România trebuie să le atingă. Pentru ţara nostră, consolidarea producţiei de energie nucleară este un obiectiv important având în vedere rolul acesteia în asigurarea independenţei energetice şi a unui mix energetic necesar pentru România".
Vicepremierul a subliniat că Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă vor înlocui capacităţile retrase fie din raţiuni economice sau din cauza uzurii, aducând o contribuţie semnificativă de energie curată şi stabilă într-o perioadă în care politicile energetice europene pun un accent puternic pe protecţia mediului.
"Estimările Uniunii Europene pentru anul 2050 prevăd un procent important al energiei nucleare în statele membre, unele investind în dezvoltarea programului nuclear plecând de la zero. În acest context, România are avantajul expertizei, a unor active existente, inclusiv a apei grele, avantajul fabricării combustibilului nuclear", a spus Viorel Ştefan, care a adăugat: "Pentru viitor, unităţie 3 şi 4 vor fi mai necesare ca oricând. Proiectul va asigura nu doar energie curată şi sigură, ci şi un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, la care se pot adăuga alte 8.000".
La rândul său, Anton Anton a declarat: "Astăzi este o zi foarte importantă, din punctul meu de vedere, pentru că ceea ce s-a semnat nu este numai o etapă formală a unui proces lung şi greu, ci este primul semnal concret pe care-l facem în direcţia construirii celor două reactoare. Este primul pas concret pe care-l facem după 14 ani de dorinţe şi încă patru ani de negocieri cu partenerii chinezi, care au fost selectaţi în urma unui proces legal în 2014".
Anton Anton a adăugat: "Acest pas concret a însemnat şi o schimbare în dinamica acestei investiţii. Până acum aveam două echipe care se întâlneau din când în când să discute lucruri importante legate de proiect, dar de astăzi vom avea o singură echipă care va putea discuta mult mai repede elementele tehnice.
Vreau să vă spun că acum vreo doi ani nu se prea vedea luminiţa de la capătul tunelului (...) Atunci când am preluat (n.r. proiectul), lucrurile lâncezeau, dar, împreună cu partenerii noştri am pus la cale un calendar activ şi pragmatic. Iată că putem spune că am trecut de la stadiul de discuţii sterile la stadiul de realizare practică".
Acordul Investitorilor în formă preliminară a fost aprobat de către acţionarii Nuclearelectrica în data de 10 aprilie şi prevede înfiinţarea societăţii de proiect, prin joint venture, aceasta având drept scop limitat să fie singura platformă tehnică şi operaţională pentru dezvoltarea proiectului celor două reactoare. Data limită pentru înfiinţarea societăţii este de 60 de zile lucrătoare de la data semnării Acordului Investitorilor în formă preliminară.
1. sa exprimat gresit!
(mesaj trimis de cristi în data de 08.05.2019, 15:50)
Viorel Ştefan, care a adăugat: "Pentru viitor, unităţie 3 şi 4 vor fi mai necesare ca oricând. Proiectul va asigura nu doar energie curată şi sigură