Fostul premier Adrian Năstase susţine că PSD pare a fi "a cincea roată" a "căruţei" guvernării actuale, care pare că are patru roţi - PNL, USR, UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, în condiţiile în care nici "cârmaciul căruţei" nu e de la PSD, informează Agerpres.
"Pornind de la ultimele evoluţii din Guvern (numiri, comunicare publică), din Parlament, de la Curtea Constituţională, etc, îmi este foarte clar că s-a format o axă PNL/USR în interiorul Guvernului, cu sprijin de la Cotroceni. Acest tandem din cadrul coaliţiei se va întări prin numirile în zona serviciilor de informaţii, a serviciului extern din MAE, din Ministerul Economiei (regii de stat, etc). Poziţia PSD în această configuraţie va deveni tot mai slabă, inclusiv la nivelul administraţiei locale. Sigur, tandemul PNL/USR are încă nevoie de PSD pentru a avea o majoritate în Parlament, dar PSD a ajuns un partener-junior, care devine, treptat, prizonier al unei politici care îi afectează electoratul. Băsescu îşi dorea un PSD care să aibă
'doar' 20% din electorat, astfel încât să nu mai fie nucleul unor posibile formule de guvernare (pe vremea când avea 35 - 40%). Iată că dorinţa lui s-a îndeplinit. În plus, PSD nu mai dispune nici de posibili aliaţi în zona de stânga", a scris Năstase, marţi, pe blog.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, "politica de supravieţuire, bazată pe conducerea partidului de la nivel local, în funcţie de interesele 'baronilor' din judeţe şi ale câtorva de la Centru, a dus la epuizarea resurselor de lideri naţionali, la o reprezentare slabă în Parlament şi la o penurie de idei sau programe credibile".
"Marea dilemă a membrilor partidului este acum dacă să rămână în continuare la guvernare sau să treacă în opoziţie. Chiar şi cei care vor să rămână la guvernare, pe ideea de a continua - unii dintre ei - să rămână conectaţi la anumite surse de finanţare sau pentru a-şi asigura un tip de protecţie împotriva unor eventuale dosare, îşi dau seama că, în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare, AUR poate 'aspira' cea mai mare parte a votanţilor PSD. Pe de altă parte, regândirea unui nou mesaj, a unor noi programe şi a unui nou leadership sunt greu compatibile cu prezenţa în actualul Guvern", a adăugat preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.
Fostul lider al PSD a evidenţiat că un partid "responsabil" nu se poate despărţi de responsabilitatea ieşirii din această situaţie, la care a contribuit împreună cu PNL, dar şi cu USR, dar poate, însă, că sprijinirea din Parlament, pe baza unui acord solid, a unui Guvern minoritar PNL/USR/UDMR ar oferi răgazul necesar pentru atingerea acestor obiective.
El îi îndeamnă pe social-democraţi "să iasă din mediocritate" şi să revină în prim-planul politicii româneşti la Congresul din toamnă al PSD.
"Reamintesc că Guvernul PSD din 2000 - 2004 a fost un Guvern minoritar, sprijinit în Parlament de UDMR, pe baza de acorduri negociate anual. Din acest punct de vedere, Congresul din toamnă al partidului poate însemna ieşirea PSD din mediocritate şi revenirea în prim-planul politicii româneşti", a mai transmis fostul prim-ministru.
1. o cioara ,un puscarias
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 12:56)
ne da lectii despre politica, in loc sa fie condamnat la 200 de ani de puscarie ,la fel ca nenorocitul de cri minal din Mures eliberat de un analfabet ,ticalos judecator inainte de asi ispasi pedeapsa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 13:20)
Era meritocrație cu un guvern condus de un infractor, tot un infractor la transporturi, altul secretar general al guvernului, un ministru al economiei care nu și-a putut justifica o bună parte din avere etc. Ce tupeu nerușinat are infractorul ăsta Conduce fundația europeană Titulescu ! Iar infractorul Mitrea este analist politic ! Mai lipsește Severin la ministerul Reconstrucției Morale !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 14:40)
PSDul este roata care a bagat caruta in sant si acum s-a trezit marele spagar Poponel sa se intrebe de ce nu are caruta roata PSD?
De-aia, ca rotile PSD sunt prost fabricate, sunt rebuturi. La fabricarea lor s-a furat mult din material si s-au folosit mesteri fara diplome de Bac. Rotile PSD produc explozii, gauri in bugete, sinecuri, cumetrii, datorii si multi baroni.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 14:43)
Ai uitat de Dragnea, de Pintea, de Dancila de tuta de la interne care pupa dosul lui Dragnea, de Nicolicea, Iordache, Serban Nicolae si Tudorel Toader care au dat legea cu pensiile magistratilor si multi alti nenorociti produsi de fabrica de toxine PSD.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 14:45)
PSDul i-a imbogatit pe magistrati si i-a scos la pensie la varsta adolescentei.
De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut.
Totul s-a întâmplat în 2017, pe vreme când Tudorel Toader conducea Ministerul Justiției, iar Liviu Dragnea era la șefia PSD-ului.
Un magistrat cu un salariu de 3.000 de euro beneficiază de o pensie de 5.000 de euro. Asta pentru că procentul de 80% din salariu se aplică la brut și nu la net, cum este normal. Astfel, România mai bifează o premieră, pentru că nicăieri în Europa nu există așa ceva.
Dar să vedem cum s-a ajuns la o asemenea aberație și cine a girat-o. Inițiativa din 2017 a fost propusă de Eugen Nicolicea, Florin Iordache și Șerban Nicolae, membri ai PSD-ului condus de Liviu Dragnea, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă. Scopul ascuns (sau pe față) al legii era acesta: odată cu pensionarea judecătorilor care instrumentau anumite dosare, totul procesul se relua de la zero. Principalii beneficiari ai legii: nume grele din politică.
Legile, modificate în avantajul infractorilor
De atunci, lucrurile au mers din rău în mai rău, susține vicepreședintele CSM: ”Legile au fost modificate în avantajul infractorului, România a devenit un fel de paradis al infractorilor, în care, pentru orice chichiță, dosarul este restituit, probele sunt anulate, infractorul e declarat nevinovat. Mie, personal, mi s-ar pune mari întrebări dacă să mai continui în această profesie. Satisfacția unui procuror care instrumentează un dosar de evaziune fiscală este aproape de zero în acest moment, pentru că nu mai sesizează ANAF-ul - ei au grila lor de controale pe care trebuie să și-o realizeze pentru a da bine la organele lor de control, parchetele nu mai sunt sesizate - legea a fost în așa fel modificată încât orice infractor care face evaziune fiscală, odată ce este prins, plătește prejudiciul și a scăpat. Noi, procurorii, de multe ori, nici nu aflăm de acea faptă. Pe mine, personal, nu mă mai atrage înspre profesia asta, pentru că nu văd o satisfacție”.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 14:58)
in Biblie ce scrie? "cine fura un bou, sa dea inapoi 5 boi".
la noi , cine fura un bou, sa dea inapoi boul si gata pfff.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 15:11)
Asta daca este prins. Vanghelie a furat 82 milioane de boi Euro si a dat inapoi ciuciu. PSDul numai asta a facut timp de 35 de ani - a furat, a mituit prostimea ca sa poata fura in continuare si s-a eschivat. A pozat in "aparatorul" saracimii pe care chiar el a generat-o.
Pe scurt, i-a furat prostului de alegator portofelul cu bani, i-a restituit cativa lei sub forma de ulei, zahar si crestere de pensie, iar prostul a cazut in capcana si a tot votat PSDul "ca ii da".
I-a dat alegatorului baroni, hotie, mita, magistrati cu pensii de 5k Euro, sinecuri, datorii, agentii si institute de cercetare fara rost, fabrici de diplome, clanuri de interlopi, sectii de politie cu sefi conectati la lumea interlopa, trafic de influenta, inculti, needucati si nesimtiti pe functii de conducere si multe alte cadouri "de mare valoare intelectuala si morala".
1.7. Cam da, va da lectii de politica (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 15.07.2025, 17:00)
Si are dreptate. E tipul care a dus RO la portile Europei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 13:22)
2/3 din psd probail ar trebui sa fie la parnaie nu la guvernare, asa ca e bine tinand cont si de votul care a fost.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 15:07)
Numa' 66%? Da ce aveti domnu' cu restul?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 15:15)
Nu probabil, ci sigur si nu 2/3 ci 9/10 ar trebui sa fie la parnaie.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 15:16)
De fapt, cam toti mai putin primarul Buzaului.
3. Hai sictir!
(mesaj trimis de Nu ne vindem țara în data de 15.07.2025, 16:51)
Cine a dat Petromul aproape moka austriecilor de la OMV...OMV condus din umbră de rusi.
Pentru asta trebuia să stai la pușcărie +20 ani și nu câțiva ani pentru termopane și câteva puști de vânătoare.
3.1. Ai dovezi ca a dat moca Petromul ? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 15.07.2025, 17:02)
Ai idee ce impozite plateste OMV la bugetul RO ?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 17:08)
Iar în buzunarele austriecilor nu ajung mai mulți bani decât la bugetul RO?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 17:11)
nu prea
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 18:10)
da.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 18:36)
În 2024, OMV Petrom a contribuit cu circa 16,1 miliarde lei la buget (taxe + dividende) – o sumă similară cu cea din 2023
OMW AG Austria a incasat 2,18 mld lei dividende.
Sunt sumele pe net, decat sa vorbiti prostii mai bine va informati.
.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 18:09)
tu , Roman , Iliescu, Basescu , Johanis ... ati distrus tara .
Tu ai vandut-o!
esti blestemat pamna la a 7 generatie.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 19:11)
e bogat pana la a 7 a generatie