Cursul de schimb este un "plătitor de serviciu" pentru deficitul balanţei de plăţi, alături de indicele ROBOR, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).
În cadrul unei conferinţe de specialitate care a avut loc ieri, oficialul Băncii Centrale a declarat, potrivit Agerpres: "Ne uităm în balanţă şi vedem că avem creştere de servicii, investiţii de servicii şi mişcarea serviciilor, cu patru sau chiar cinci miliarde de euro. E foarte important aceasta. Dar vine deficitul de balanţă de bunuri şi mănâncă acest excedent şi mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Deci, mănâncă tot excedentul care vine din balanţa serviciilor şi mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Fondurile europene sunt mai puţine şi nu pot să acopere, investiţiile străine sunt mai puţine şi nu pot să acopere şi problema pentru noi la această oră este: acest deficit cine îl acoperă? Îl acoperă cursul de schimb, că întotdeauna există un plătitor de serviciu şi, la ora aceasta, plătitorul de serviciu este cursul de schimb, care s-a dus la peste 4,6 lei pentru un euro şi acoperă ROBOR-ul, care urcă spectaculos".
Domnia sa a precizat că în momentul în care apar deficite în balanţa de plăţi trebuie să ne uităm întotdeauna la cursul de schimb, pentru că acesta reacţionează de obicei la deficitele din balanţa de plăţi şi încearcă, prin deprecierea monedei naţionale, să acopere deficitul.
Adrian Vasilescu a subliniat: "Banca Naţională stă şi ea aici pe piaţă şi încearcă să calmeze piaţa. Să calmeze, acesta este cuvântul, nu să o răstoarne, pentru că nicio bancă centrală din lume nu împinge cursul, folosind instrumentele pe care le are la dispoziţie, până acolo încât să joace împotriva naturii evenimentelor din economie".
Banca Centrală a anunţat, ieri, un curs de referinţă de 4,64 lei/euro, în creştere cu 0,13 bani de la nivelul nivelul atins joi.
Miercuri, euro a scăzut până la 4,6306 lei, dar joi a reluat trendul crescător, ajungând la nivelul de 4,6387 lei.
Moneda naţională a atins luni cea mai slabă cotaţie din istorie, de 4,6495 lei/ euro, marcând, la acel moment, a patra zi cu un euro peste 4,6 lei.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns, ieri la 2,18%, cel mai mare nivel din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate de BNR. Pe data de 28 octombrie 2014, indicele se situa la 2,2%.
Tot ieri, indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, de la 2,19% joi. Un nivel similar a mai fost atins pe 5 noiembrie 2014.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde de euro, în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 45,27%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Centrale, publicate la începutul acestei săptămâni.
Pe bunuri, se înregistrează un deficit de 8,2 miliarde de euro, conform datelor BNR.
Deficitul balanţei comerciale în primele nouă luni din 2017 a ajuns la 8,8 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.
Analiştii consideră că există o îngrijorare în piaţa valutară, pe fondul măsurilor fiscale adoptate de Guvern, în ciuda criticilor oamenilor de afaceri, sindicaliştilor şi ale preşedintelui Klaus Iohannis. La aceasta se adaugă, conform analiştilor, inflaţia, dar şi balanţa comercială şi fluxurile de capital la un nivel foarte scăzut.