Evoluţia cursului valutar din ultimele zile nu ne permite să tragem o concluzie, fiind nevoie de mai mult timp pentru a observa tendinţa acestuia, iar analiştii care fac prognoze cu privire la evoluţia acestuia sunt "cititori în stele", susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.
Domnul Vasilescu a spus, citat de Agerpres: "Cursul a urcat începând din ziua de 8 (noiembrie, n.r.), care este ziua în care Guvernul a dat ordonanţa de urgenţă care a produs atâta emoţie în societatea românească. În ziua aceea cursul a înregistrat o pierdere de altitudine, de la 4,59 de lei, la 4,61 de bani. Practic, în ziua aceea cursul a pierdut doi bani. Ziua aceea nu ne spune nimic decât că s-a produs o emoţie în societate şi este posibil ca această emoţie să se fi regăsit în această schimbare de prag. Numărăm de atunci trei schimbări de curs. Nu putem să tragem vreo concluzie după aceste zile".
Potrivit cosultantului de strategie de la Banca Centrală, dacă ne uităm, de la începutul verii, din 2 iunie, remarcăm că s-au tot produs schimbări şi singurele care au stat în picioare sunt cele care au durat mai mult de şapte zile. Acum trebuie să vedem când se vor aduna un număr de zile semnificative ca să aflăm care este tendinţa, iar uneori este nevoie şi de două luni, dacă nu se produc schimbări rapide, a precizat Adrian Vasilescu.
Domnia sa a mai declarat: "Această preocupare a analiştilor de a se grăbi să dea prognoze se reflectă imediat în întrebările pe care le pune presa. Toată presa este interesată de aceste prognoze, iar răspunsul meu este că sunt cititori în stele. De ce spun că sunt cititori în stele? Acesta se întâmplă peste tot în lume, acolo unde se reped câteodată instituţii de analiză, nu persoane, se reped să spună ce va fi pe piaţa valutară şi vine piaţa valutară şi infirmă tot ce au spus. Analizele serioase care s-au făcut arată că astfel de prognoze pot fi exacte numai din întâmplare".
Miercuri, 8 noiembrie, moneda naţională a coborât până la cea mai slabă cotaţie din ultimii cinci ani în raport cu euro, cursul anunţat de banca centrală fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,3 de bani (0,5%) mai mult în comparaţie cu valoarea din şedinţa precedentă.
Guvernul Tudose a adoptat, miercuri, mai multe acte normative care prevăd, printre altele, trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, scăderea contribuţiei la Pilonul II de pensii şi majorarea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere şi impozitată cu 1% din venituri.
Tendinţa de depreciere a monedei naţionale a continuat şi în zilele următoare. Joi, BNR a afişat un curs de 4,6279 lei/euro.
Banca Centrală a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,639 lei/euro, acesta fiind cel mai mare nivel din 3 august 2012 până în prezent.
Surse bancare au declarat, pentru Ziarul BURSA, că schimburile dintre băncile comerciale au avut loc, ieri, între un minim de 4,637 lei/euro şi un maxim de 4,655 lei/euro, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară autohtonă.
1. Bnr nu place Psd !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 07:38)
Fix in ziua respectiva euro iese din sablon!
Tot asa circula trenul, masina curentul etc.
Cursul, bursa ne arata ca e manupulare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 08:19)
Ce explicatii ne dau fosilele bnr ului......
Oare nu exista tineri capabili in tara asta? care sa inlocuiasca securistii de la bnr?
27 de ani de la "revolutie" iar tara este condusa tot de securisti.
Apropo astia chiar ies la pensie cand vor muschii lor stafiditi?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 11:41)
E a 28-a oara in toamna asta cand arunci acelasi mesaj. E mereu acelasi: incepi cu "fosile", tragi o intrebare indurerata cu "tineri capabili", arunci un manole si apoi amintesti de "pensie".
Mereu si mereu acelsi mesaj la toate articolele cu Vasilescu si Isarescu. Pipereo, tu esti consigliere? Da-te prins Pipereo!
Ai voie sa nu spui nimic decat in prezenta unui avocat, cum ma vezi si cum te vad consigliere.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 11:52)
Fosilele neschimbate de 27 de ani se fosilizează mai departe.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 11.11.2017, 11:53)
Nu le-am numarat, dar si eu m-am plictisit de astfel de comentarii.
In entuziasmul meu cetatenesc, nu le-am cenzurat, in ideea de libertate, dar frecventa prostiei mesajului transforma libertatea asigurata de BURSA, in terorismul idiotilor.
Concluzie: voi fi mai strict in respecxtarea regulamentului.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 12:04)
Cum ar putea cursul Euro-leu sa varieze infim timp de 10 ani fără controlul BNR?
Cum să spună acum Vasilescu faptul că așteaptă să afle tendința, când este evident că tendința este de depreciere a leului. :)
Și cum se poate o coincidență mai frumoasă să avem un nou maxim datorat OUG-ului, vechiul maxim fiind datorat suspendării matrozului bețiv, dar securist?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 20:37)
Este prima oara....stai linistit..nu sunt cine visezi ca sunt.
Imi mentin parerea cu sau fara acordul tau si al proprietarului bursa. De fiecare data au existat astfel de explicatii de doi bani din partea celor doi din bnr.....asta e realitatea . Le -a trwcut vremea de mult.
In schimb "Consigliere" si "Pipereo" a cata mie oara o fi?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 14:30)
"La flialele din tara noastra bancile mama trimit cadere de conducere slab pregatite profesional,dispuse la experimente,care duc o politica de jacmanire a populatiei,si nu de dezvoltare"C.G.-2014
4. ciritori de stele
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 15:36)
Prezentati de cate ori Bnr a slabit euro si in Parlament se discuta ceva fierbinte.
De ce dolarul, francul, aurul nu a avut acelasi trasau si a stat pe loc?
143 de forinti =10 000 lei vechi, ceva de genul era la casele de schimb, nu s-a schimbat 20 de ani.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2017, 17:58)
Oare ce a spus C.G.in 2014 nu se refera si la "creditul cu buletinul"?Oare unele carduri de cheltuieli nu sunt pe linia creditului cu buletinul?