Racheta Vega-C a fost lansată de la portul spaţial Kourou din Guyana Franceză, şi a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, o misiune emblematică a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) dedicată studierii pădurilor la nivel global, transmite AFP.
• Un pas tehnologic major pentru monitorizarea pădurilor
Satelitul a fost eliberat pe o orbită situată la 666 km altitudine, la 57 de minute după lansare. Biomass este primul satelit echipat cu radar capabil să măsoare biomasa forestieră - trunchiuri, ramuri şi tulpini - în care este stocat carbonul absorbit din atmosferă. "Din punct de vedere tehnologic, acesta este un pas major înainte", a declarat Simonetta Cheli, directoarea programelor de observare a Pământului din cadrul ESA.
Cunoaşterea precisă a cantităţii de biomasă contribuie la monitorizarea schimbărilor climatice şi la evaluarea stocării de carbon. Primele date din misiune vor fi disponibile peste aproximativ şase luni, iar durata operaţională a satelitului este estimată la cinci ani.
• Misiune extinsă şi aplicaţii multiple
Pe lângă cartografierea pădurilor, Biomass va permite şi: studierea geologiei subterane a deşerturilor, analiza structurii calotei glaciare, măsurători de topografie forestieră.
Lansarea a avut şi un caracter simbolic: marchează revenirea completă în serviciu a lansatorului Vega-C, după o pauză de aproape doi ani cauzată de o defecţiune hardware în decembrie 2022. Aceasta este cea de-a patra misiune a rachetei dezvoltate de compania italiană Avio, iar succesul ei, potrivit ESA, "consolidează şi mai mult accesul Europei la spaţiu". "Vega-C este un pilon al suveranităţii spaţiale europene, alături de Ariane 6", a declarat Toni Tolker-Nielsen, directorul transportului spaţial din cadrul ESA. Conform Giulio Ranzo, CEO al Avio, sunt deja 17 lansări Vega-C programate pentru perioada următoare.
Opinia Cititorului