Transmiterea noului coronavirus prin aerosoli nu reprezintă o cale principală de transmitere, a declarat profesorul Alexandru Rafila la Digi24. Rafila a mai spus că principalele preocupări pentru limitarea răspândirii virusului ar trebui să fie purtarea măştii sanitare şi distanţarea fizică, conform g4media.
"Totdeauna există o tendinţă să discuţi despre toate posibilităţile de transmitere ale unei boli infecţioase. Au fost articole ştiinţifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt nişte particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii şi care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Şi consecinţele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine. Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Şi atunci iau următoarele măsuri - nu mai folosesc aerul condiţionat, nu mai zbor avionul - e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporţionat. Şi de aceea eu nu aş vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale", a explicat Rafila.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2020, 16:54)
Mai interesant ar fi fost sa ne spuna cum se transmite in celelalte 99 de cazuri dintr-o suta!
1.1. anonim 2 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2020, 19:14)
Particule Flugge (vorbit, stranutat) si intr-o masura mai mica suprafete.
2. maini murdare
(mesaj trimis de alex în data de 28.07.2020, 17:11)
Daca calea de raspandire a SARS-CoV-2 prin aerosoli este secundara, atunci care este motivul pentru care masca este obligatorie?
Ceea ce nu ne spune dr Rafila este ca SARS-CoV-2 se raspandeste foarte eficient pe ruta fecal-orala. De fapt, sunt studii pilot in strainatate care urmaresc sa estimeze raspandirea COVID intr-o zona prin depistarea titrului de SARS-CoV-2 in reteua de apa menajera.
Concluzie: purtatul mastii si distantarea sociala/fizica nu pot substitui igiena riguroasa a mainilor. De asemenea, manusile de unica folosinta nu te ajuta daca instinctiv duci mana la fata.