Peste două treimi dintre românii plecaţi în străinătate nu au nicio formă de asigurare în România, nici măcar cea obligatorie pentru locuinţă, deşi mulţi dintre ei deţin proprietăţi sau maşini în ţară, arată un sondaj naţional realizat de Allianz-Ţiriac în aprilie 2025.
Studiul relevă că 68,6% dintre respondenţii plecaţi din ţară nu şi-au asigurat bunurile rămase în România, în condiţiile în care aproape un sfert deţin o locuinţă, iar circa 13% au o maşină lăsată în grija familiei.
În schimb, odată stabiliţi în afara ţării, peste 72% dintre români au încheiat diverse forme de asigurare în statele de rezidenţă. Cei mai mulţi au optat pentru poliţe de sănătate (46%) şi auto (43%), iar aproape 30% au asigurări de locuinţă. De asemenea, 23% au încheiat o poliţă de viaţă.
„Românii învaţă rapid să se protejeze într-un mediu care le oferă susţinere şi o cultură a siguranţei financiare. În România, provocarea rămâne aceea de a schimba percepţia: protecţia nu este un cost, ci un gest de grijă şi responsabilitate”, a declarat Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări.
Sondajul arată şi că aproape patru din zece români au rude apropiate stabilite în diaspora, iar în peste jumătate din cazuri, acestea trăiesc acolo permanent. Doi din zece români primesc bani sau produse din străinătate, iar în o treime dintre cazuri sprijinul este oferit lunar. Cu toate acestea, doar 11% spun că ajutorul acoperă cheltuielile curente, în timp ce aproape 16% se descurcă greu, iar 3,5% se confruntă cu dificultăţi financiare.
În afara sprijinului financiar, familiile din România primesc şi alte forme de ajutor din partea celor din diaspora: sfaturi utile (35%), vizite frecvente (32%) şi, mai rar, susţinere în acoperirea cheltuielilor medicale (5%).
Printre principalele obstacole care limitează capacitatea românilor din diaspora de a oferi mai mult sprijin se numără distanţa fizică (46%), dificultăţile financiare proprii (30%) şi lipsa unor asigurări de viaţă sau sănătate care să le protejeze familiile în caz de evenimente neprevăzute (7%).
Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2025 pe un eşantion de 1.011 utilizatori de internet din România, majoritatea cu vârste între 18 şi 44 de ani şi venituri lunare peste 4.000 de lei.
Opinia Cititorului