Analiză BITGET: Comerţul internaţional, tot mai presat de obstacole şi tensiuni geopolitice; De ce blockchain poate reprezenta soluţia la provocările din exporturi?

M.P.
Comunicate de presă / 23 mai

Analiză BITGET: Comerţul internaţional, tot mai presat de obstacole şi tensiuni geopolitice; De ce blockchain poate reprezenta soluţia la provocările din exporturi?

În vreme ce comerţul internaţional se confruntă cu obstacole tot mai mari, de la perturbări importante ale lanţurilor de aprovizionare şi tensiuni geopolitice care îngreunează exportul şi creşte costurile, se conturează soluţii ce pot deveni un real ajutor în acest proces, cum ar fi tehnologia blockchain, arată o analiză Bitget, transmisă redacţiei într-un comunicat.

Aceste provocări impun o mai mare transparenţă, rezilienţă şi claritate în operaţiunile comerciale, iar metodele tradiţionale devin insuficiente. În aceste condiţii, o soluţie importantă, care are potenţialul de a deveni coloana vertebrală a exporturilor moderne poate fi tehnologia blockchain.

Mecanismul de Ajustare la Frontieră în funcţie de Carbon, o reglementare recentă la nivelul Uniunii Europene, reprezintă, de altfel, un exemplu clar al transformării peisajului legislativ. Conceput pentru a asigura condiţii echitabile pentru producătorii din UE, prin impunerea unor costuri asociate emisiilor de carbon asupra importurilor, Mecanismul le impune exportatorilor din afara blocului comunitar să monitorizeze şi să raporteze cu precizie amprenta de carbon a produselor lor.

Aici poate interveni capacitatea blockchain-ului de a înregistra date imuabile, în timp real, aspect care îl face ideal pentru această sarcină.

"Blockchain-ul este, înainte de toate, o bază de date de necontestat, iar fiecare etapă de producţie şi transport poate fi înregistrată în timp real. Acest lucru permite stocarea informaţiilor despre amprenta de carbon într-un mod transparent, securizat şi uşor de verificat de către autorităţile europene", spune Vugar Usi Zade, director operaţional al Bitget.

Actualele tensiuni economice şi geopolitice majore - în special între SUA şi China - a creat un mediu incert pentru exportatori, în care restricţiile comerciale, tarifele şi presiunile de relocare a lanţurilor de aprovizionare au devenit deja chestiuni obişnuite, potrivit comunicatului.

În astfel de situaţii, tehnologia blockchain poate oferi un răspuns mai mult decât solid:

-dovada de origine prin marcarea permanentă a produselor,

-conformare automată prin contracte inteligente, care aplică automat sancţiunile,

-decontări descentralizate ca alternativă la sistemele financiare internaţionale tradiţionale.

Este subliniată, aşadar, şi nevoia de a ne îndepărta de sistemele clasice de decontare, tot mai vulnerabile la influenţe politice.

"Tehnologia blockchain şi soluţiile DeFi oferă o alternativă reală. Tokenizarea creanţelor comerciale, utilizarea stablecoin-urilor sau a platformelor descentralizate de decontare le permit exportatorilor să îşi menţină lichiditatea şi credibilitatea, iar companiilor din pieţele emergente să concureze de la egal la egal cu jucători din economii dezvoltate. Eliminarea intermediarilor, costurile mai mici de tranzacţionare şi finalizarea imediată a decontărilor nu sunt doar beneficii financiare, ci şi o adevărată independenţă faţă de sistemele bancare", subliniază Usi Zade.

Această transparenţă în producţie şi decontări consolidează credibilitatea companiilor, susţinând declaraţiile acestora cu dovezi digitale verificabile.

Dependinţa economiei globale de comerţul internaţional cere o abordare digitală, modernă, în gestionarea lanţurilor de aprovizionare. Sistemele analogice, bazate pe documente pe hârtie şi baze de date disparate, nu mai oferă fiabilitatea, viteza şi securitatea necesare în lumea digitală din prezent. În plus, standardele variabile îngreunează controlul eficient, arată analiza Bitget.

Deşi blockchain-ul nu va rezolva toate problemele din export, el oferă un nou standard unitar pentru un comerţ rezilient. Prin garantarea transparenţei şi a stabilităţii datelor, precum şi prin susţinerea automatizării şi a conformării cu reglementările, blockchain-ul sporeşte competitivitatea şi ajută companiile să prospere în ciuda incertitudinilor actuale, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb