
Efectele negative ale războiului comercial declanşat de administraţia Trump, mai ales împotriva Chinei, se vor vedea în curând, în special la nivelul sectorului industrial din zona euro.
În opinia economistului francez Charles Gave, fondatorul şi preşedintele companiei financiare Gavekal Research, companiile industriale europene vor primele victime ale războiului comercial dintre SUA şi China, iar unul dintre motivele principale îl reprezintă aprecierea semnificativă a monedei unice europene faţă de dolarul american şi yuanul chinezesc.
Cele mai recente cotaţii arată că euro s-a apreciat cu circa 11% faţă de yuan în ultimele două luni, în timp ce aprecierea faţă de dolar a fost de peste 12% (vezi graficul).
"Moneda celei mai puţin eficiente zone industriale din lume tocmai a crescut atât faţă de moneda principalului său client, cât şi faţă de moneda principalului său concurent", scrie Gave într-o scurtă analiză publicată pe site-ul Institut des Libertes.
Cu alte cuvinte, China poate exporta mult mai ieftin în Europa, în timp ce Europa va exporta mult mai scump în Statele Unite.
"De fiecare dată când se întâmplă ceva în restul lumii, îmi spun că autorităţile europene vor găsi încă o modalitate de a face acest eveniment un pic mai dăunător pentru companiile de pe bătrânul continent, iar acest lucru nu dă niciodată greş", mai subliniază reputatul economist francez.
După cum mai susţine Charles Gave, aprecierea accelerată a monedei unice din ultimele trei săptămâni nu poate fi pusă pe seama aspectelor fundamentale ale zonei euro, care continuă se se degradeze pe fondul preţurilor ridicate ale energiei, ci pe ieşirile forţate ale investitorilor din SUA.
"Probabil că au fost mult mai mulţi dolari de vândut decât euro de cumpărat. Şi cum yuanul a rămas mai mult sau mai puţin legat de dolar, acesta s-a devalorizat în acelaşi timp cu dolarul", scrie Gave, care explică excesul de dolari în raport cu euro prin performanţa mult mai bună a burselor americane şi a dolarului cel puţin de la criza datoriilor suverane din zona euro, din 2012.
În toată această perioadă, mari investitori instituţionali din zona euro, cum sunt fondurile de pensii din Germania, Franţa, Ţările de Jos sau Suedia, au cumpărat masiv acţiuni ale companiilor americane.
Acum asistă la inversarea procesului. "Recenta scădere a preţurilor pe Wall Street a declanşat un fenomen asemănător celui care se întâmplă atunci când cineva strigă foc într-un teatru aglomerat", este analogia utilizată de economistul francez, care mai subliniază că "aprecierea euro este un adevărat dezastru".
De ce? Pentru că exportatorii europeni în Statele Unite se vor confrunta, în cel mai fericit caz, cu o creştere de 10% a taxelor vamale, însoţită de o scădere mai mare a valorii în euro a bunurilor vândute pe piaţa americană. Consecinţa directă este o scădere cumulată de peste 20% a veniturilor, declin care va depăşi marja brută şi va conduce la apariţia unor pierderi considerabile la nivelul vânzărilor din SUA.
În acelaşi timp, China se va confrunta cu un exces de capacitate odată cu reducerea masivă a vânzărilor din SUA, dar îşi va putea vinde produsele cu peste 10% mai ieftin în Europa, ceea ce va determina o nouă deteriorare a competitivităţii şi profitabilităţii companiilor europene, cu efecte deosebit de negative asupra angajării forţei de muncă şi sustenabilităţii sistemelor de asigurări sociale.
"Consecinţa inevitabilă va fi, fără îndoială, un nou val de falimente industriale în zona euro", este concluzia lui Charles Gave.
Se pare că marja de eroare şi perioada de acţiune a autorităţilor europene tocmai au devenit extrem de reduse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:07)
Cand America tuseste toti ceilalti fac gripa cu febra.
S-a mizat serios pe discursul cu Trump este pro-business bla-bla-bla si acum ne-a ingrozit pe toti cu politicile lui economice autodistructive, haotice si grobiene.
Ieri insa geniul stabil s-a repliat si a zis ca nu-l mai demite pe Powell si ca vrea sa scada substantial, dar nu la zero tarifele cu China.
Din pacate raul a fost facut in economie, acum 10 intelepti se chinuie sa scoata piatra din lac, vorba proverbului.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:08)
Powell greseste ca nu este mai diplomat cu Trump pentru ca pozitia lui intransigenta ameninta independenta bancii centrale. Fed trebuie sa reziste politic in urmatoarele 15 luni, pana la alegerile de mid-term din 3.nov.2026.
Pe de alta parte pericolul de recesiune adanca in urma politicilor economice grobiene este mult mai mare decat pericolul inflatiei. Nici vorba de spirala inflationista pentru ca americanii sunt ingroziti acum sa nu-si piarda locurile de munca. Deci Powell poate fara probleme sa-i ofere lui Trump cate o reducere de 0.25% pe luna, nu are sens sa se opuna fatis ”intelectualilor” MAGA.
Alegerile de tip mid-term pt Congresul SUA vor avea loc pe 3 noiembrie 2026. În aceste alegeri vor fi puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de locuri din Senat. Aproape sigur republicanii vor pierde majoritatile din Congres, americanii sunt tot mai ingroziti de politicile economice haotice ale administratiei Trump.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:10)
Cu ce te ajuta ca s-a devalorizat dolarul cand economia ta si economiile partenerilor tai comerciali se transforma intr-o ruina fumeganda?
Nu mai bine ii punea Trump pe gigantii din tehnologie sa-si plateasca impozitele acasa in SUA?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:13)
Se putea obtine o usoara depreciere a dolarului si fara sa sparga magazinul de portelanuri.
Marimea, proportiile conteaza si in viata si in economie. Inteleptul CEO al JPMorgan, Jamie Dimon, spunea ca poti sa gasesti ratiuni de securitate la niste masuri anti-economice cum sunt tarifele. Dar conteaza mult cum implementezi aceste tarife.
Una este sa bei un pahar de vin din cand in cand si alta este sa te imbeti in fiecare seara.
Una este sa introduci treptat, cate 10% pe an, un tarif cu anumite tari si cu totul altceva este sa dai cu parul in magazinul de portelanuri.
Ce nu intelege Trump este ca deficitul comercial este doar o parte a ecuatiei, celalalta parte a ecuatiei sunt profiturile uriase facute de companiile americane, profituri care umfla bursa si buzunarele americanilor.
Si pana la urma ce treaba are guvernul federal cu deficitul comercial cat timp moneda este stabila si somajul este la un minim istoric? Treaba guvernului este deficitul bugetar. De ce nu discuta Trump cu Apple sa-si plateasca impozitele in SUA si nu in Irlanda?
Ca sa dau un exemplu ca in matematica, redus la absurd, daca maine China inchide toate fabricile Apple o parte uriasa din excedentul comercial al Chinei dispare. O sa fie insa domnul Trump multumit cu rezultatul acesta? China se descurca si daca pierde 200.000 de locuri de munca, dar SUA se descurca daca pierde profiturile uriase care ajung pe bursa?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 07:14)
Cancelarul Scholz a descris poate cel mai plastic cat de complexe sunt lanturile comerciale: „Uneori exista atat de multe dependenţe în lanţurile comerciale încât anumite produse sunt trimise înapoi şi aduse de sute de ori. Nu poţi pur şi simplu sa opreşti acest proces.”
Este greu de spus cata reindustrializare va obtine Trump cu tarifele astea uriase, dar este sigur va procesul va fi dureros si va dura foarte mult.
In ziua de azi, economia SUA este extrem de performanta si exporta servicii si produse de tehnologie inalta care au o margine de profit uriasa.
Aceste profituri uriase, chiar daca platesc impozite mici in alta parte, ajung in cele din urma la bursa si in buzunarele americanilor. Inainte de criza din 2008, mare parte din averea americanilor era in imobile. In prezent, 65% din avutia americanilor este la bursa si doar 35% in imobile.
Sigur ca economia americana are si ea niste vulnerabilitati, dar ele pot fi adresate si partial rezolvate fara sa spargi magazinul de portelanuri:
1. poti sa pui niste tarife rezonabile cu anumiti parteneri comerciali si astepti sa vezi ce efecte economice au.
2.poti sa discuti cu marile companii americane sa-si plateasca impozitele acasa si astfel sa mai micsorezi deficitul bugetar.
3. sigur ca aparatul bugetar, federal si local, poate fi optimizat, dar nu este nevoie sa tai cu drujba.
4. poti incerca, printr-o abordare bipartizana onesta si constructiva, sa rezolvi problema chiriilor foarte mari si problema uriasa a asigurarilor medicale cu care se confrunta o mare parte din populatie. Dar teoriile conspiratiei si politica dezbinarii nu vor rezolva aceste probleme, ba chiar le vor agrava.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 08:52)
Nu e nicio teorie ca aceste probleme sunt probleme (aka erori), sunt design features. SUA este o tara foarte corupta. Ai judecatori si procurori activisti, acoperiti activisti, lobbyisti actionand in pozitie de legiuitori si reglementatori. Nu mai vorbim de presa si de universitati.
2. anticipare confirmata - evolutie usd
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 09:10)
readuc in memorie faptul ca pe la final de februarie sau inceput de martie 2025 am avertizat in mod cert si clar ca USD se va prabusi si EURO o s-o ia la sanatoasa fata de USD!
desigur, am avut dreptate.
mai urmeaza? Oooo, da! Pana spre mijloc de 2026 sau final 2026!
pe USD/RON reamintesc ce am zis: pana in aria 4.00 - 4.15...4.20 ron/1 usd nici sa nu va ganditi sa incepeti sa cumparati USD pentru ca altfel veti suporta pe capitalul vostru deprecierea usd! Si e o experienta agresiva si urata.
din punct de vedere al Euro reamintesc ce am mai zis: nu deprecierea euro face probleme UE si zonei euro (tari axate pe un model productiv de bunuri si servicii + export...adica modelul clasic franco-german al secolului XX).
EUR/USD se poate duce grav sub paritate 1:1 si UE si zona euro navigheaza fluierand dpdv economic fara probleme!
Modelul economic european e pus grav sub semnul intrebarii DOAR DE O APRECIERE CRUNTA, GRAVA, ARTIFICIALA A EURO ! Pentru ca exact atunci bunurile si serviciile europene devin... mai scumpe la export. Si motorul se caleaza, se blocheaza.
Asadar, exact abordarea de pistolar fiscal din Vestul Salbatic al lui Trump si al SUA depreciaza USD si trimite cu forta capital din SUA in intreaga lume si MAI ALES IN EUROPA, lovind la genunchi si glezne economia europeana prin strangularea ei datorita aprecierii euro!
Cum va muri zona euro, moneda euro si finalmente UE (interval prognozat de mine pentru 2029-2032) ?
Probabil pe fondul unui euro crunt de puternic.
Tarile zonei euro pot renunta la euro una cate una pe masura ce economiile lor vor fi fost in viitor curentate si strangulate de o moneda fierbinte si de neatins datorita valorii sale artificial de inalte.
Cum moare o uniune europeana?
Ca Titanicul, cand orchestra canta de zor, petrecerea era maxim in toi, sampania curgea (caci capitalurile intrau masiv si agresiv in UE...) si... toata structura (economia reala, profunda) lua apa si se ducea la fundul oceanului.
Din acest punct de vedere o INCHIDERE DURABILA A CONFLICTULUI DIN COASTA UE (Ucraina-Rusia) serveste scopului unor migrari masive de capitaluri catre UE si zona euro.
Cei care cantau prohodul UE si zonei euro pe fondul unor valori subparitare eur/usd, nu inteleg economie in sens dinamic, incluzand componenta valutara in analiza.
mai vorbim,
Ban.Cher.Vali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 09:16)
legat de China si relatia China - UE (inclusiv Romania):
China are in relatia (incipienta) cu UE trambulina extrem de necesara sa faca fata agresiunii SUA.
UE are nevoie de China pentru a face fata agresiunii SUA.
SUA e agresiva cu China desigur pentru ca "miroase" noul lider al planetei ridicandu-se.
China va ajunge sa fie nr.1 mondial in perioada care incepe dupa 2028-2032 incolo (pentru aproximativ 4-5 secole) DOAR IN BAZA UNEI RELATII EXTREM DE SOLIDE SI PUTERNICE CU UE ACUM (economic, militar, geopolitic,diplomatico-politic ).
Rog China sa inceteze imediat sa mai sustina Rusia pe frontul cu Ucraina pentru ca asta aduce atingere unei coagulari a relatiei cu UE, aduce frica in sanul societatilor din tarile europene.
Si interesul Chinei pe termen mediu si mai ales lung (pozitie nr.1 la nivel planetar) E DAT DE RELATIA CU UE SI EUROPA (Romania fiind inima, core-ul Europei centrale si de est in relatia cu China) , nu de relatia cu Rusia.
China sa tina bine minte ce am scris aici.
Ban.Cher.Vali
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 10:36)
Si peste 4-5 secole Romania redevine centrul intergalactic depasind China in urmatorii 60 de ani.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 13:02)
:)) nu :)))
dar Romania va fi reprezentativa si de top pentru Europa (peste 1-3 decade)!
Asa cum China e pentru Asia si Germania e pentru Europa (acum) si SUA e pentru continentul american.
Ban.Cher.Vali
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 21:07)
In UE a fost bine economic datorita relatiei comerciale dintre Germania si Rusia. Orice om normal la cap care stie istorie si e iubitor de pace, cunoaste sentimentul lui Bismark, parafrazez, daca vrei sa fie bine in Europa, semneaza un tratat bun cu Rusia.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 09:37)
În acest caz problema pleacă mai mult din interior. : Nevoia de a vedea probleme când euro câștigă testul monedei de refugiu poate fi chiar și medicală. :
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 18:16)
Daca euro crește prea mult se poate rezolva relativ usor...Care-i problema?