Avalanşa de pe piaţa imobiliară din Canada se accelerează

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Imobiliare / 19 ianuarie 2023

Avalanşa de pe piaţa imobiliară din Canada se accelerează
Călin Rechea

Preţurile de pe piaţa imobiliară rezidenţială din Canada au înregistrat un declin record în 2022, pe fondul unor creşterii accelerate ale dobânzilor de referinţă, care au condus la dublarea dobânzilor efective pentru gospodăriile populaţiei.

Conform datelor de la Canadian Real Estate Association (CREA), indicele agregat al preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială a atins un maxim istoric de 398,5 puncte în martie 2022, iar în decembrie 2022 era de 329,1 puncte, după un declin de 17,4% (vezi graficul).

Preţurile caselor au scăzut cu peste 18% în acelaşi interval de timp, iar scăderea preţurilor apartamentelor a fost de peste 11%.

În martie 2022, Bank of Canada a anunţat majorarea dobânzii de politică monetară până la 0,5%, de la minimul istoric de 0,25%. Anul 2022 s-a încheiat cu o dobândă de politică monetară de 4,25%, în condiţiile în rata inflaţiei a atins un maxim al ultimelor patru decenii, de 8,1%, iar rata medie a inflaţiei s-a dublat faţă de anul precedent, până la 6,8%.

Dobânda efectivă pentru gospodării a crescut de peste două ori din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023, până la 5,72%, conform celor mai recente date ale băncii centrale.

Într-un comunicat de presă de la CREA se arată că vânzările de locuinţe au scăzut cu o rată anuală de 39,1% în decembrie 2022, pe fondul unei scăderi lunare de 6,4% a numărului locuinţelor listate pentru vânzare.

Asociaţia imobiliară din Canada a mai precizat că numărul celor care cumpără locuinţe în scop investiţional a scăzut aproape de zero, la fel ca numărul celor care îşi cumpără prima casă.

Creşterea accelerată a dobânzilor pune o presiune şi mai mare asupra gospodăriilor din Canada, care se confruntă deja cu un grad foarte ridicat de îndatorare.

Conform celor mai recente date de la OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), raportul dintre datoriile totale şi venitul net disponibil era de 184,8% în 2021, o valoare care plasează Canada pe locul al nouălea în clasamentul organizaţiei. În aceste condiţii, gradul de accesibilitate al unei locuinţe a scăzut până la un minim istoric, conform unui raport recent de la Royal Bank of Canada.

Pe marginea datelor de la CREA, Bloomberg scrie că "piaţa imobiliară din Canada se va confrunta cu o presiune crescută în următoarele luni", deoarece economia este foarte aproape de recesiune, iar banca centrală a precizat că vor urma noi majorări ale dobânzii de politică monetară, pe fondul inflaţiei persistente.

Riscul de accelerare a scăderii preţurilor este amplificat şi de numărul mare al achiziţiilor făcute cu ajutorul creditelor ipotecare cu dobândă variabilă în perioada pandemiei.

Capacitatea de refinanţare a gospodăriilor este puternic afectată de creşterea accelerată a dobânzilor, iar pierderea locurilor de muncă ar face şi mai dificilă rambursarea creditelor ipotecare şi evitarea executărilor silite, după cum mai subliniază Bloomberg.

Căderea masivă a preţurilor de pe piaţa imobiliară din Canada se încadrează în tendinţa similară din Europa, unde s-au înregistrat scăderi de circa 15% faţă de maximul istoric, înregistrat în primul trimestru din 2022, în doar câteva luni.

Bloomberg urmăreşte atent mai ales evoluţia preţurilor din Suedia şi Germania, însă declinul pare să se accelereze în toate Ţările Nordice, precum şi în Ţările de Jos, pe fondul gradului de îndatorare extrem de ridicat al populaţiei.

Datele de la OECD arată că Danemarca ocupa primul loc în clasamentul gradului de îndatorare din 2021, cu un raport dintre datorii şi venitul net disponibil de 254,6%, urmată de Norvegia (241%), Elveţia (227,5%), Ţările de Jos (221,7%) şi Australia (211%).

Suedia ocupă locul al şaptelea în acest clasament, cu un grad de îndatorare al gospodăriilor populaţiei de 203,1%, în timp ce Germania se afla pe locul al 16-lea, cu 101,5%.

Scăderi masive ale preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială s-au înregistrat şi pentru ţări unde gradul de îndatorare nu a depăşit 100%, cum este cazul Austriei.

Bloomberg a scris recent că preţurile din Austria au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 11 ani în T4 2022, conform datelor de la Banca Austriei, pe fondul introducerii unor norme mai restrictive pentru creditarea ipotecară. Atât reprezentanţii sistemului bancar cât şi oficialii guvernamentali cer acum relaxarea reglementărilor, care au fost introduse doar cu câteva luni în urmă.

O astfel de reacţie arată că piaţa imobiliară din Austria este extrem de fragilă şi depinde fundamental de condiţiile de creditare extraordinar de relaxate, precum şi de dobânzile scăzute, pentru evitarea unui colaps care să antreneze întreg sistemul financiar.

Condiţii similare se regăsesc la nivelul tuturor sistemelor bancare din economiile dezvoltate, pe fondul aplicării normelor de reglementare din Acordul Basel III.

Acestea favorizează creditarea ipotecară şi guvernamentală, prin aplicarea unor ponderi de risc extrem de scăzute sau zero, care subestimează puternic adevăratul risc de default al expunerilor şi cerinţele de capital ale băncilor comerciale.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Abia a ajuns la jumate din cat a crescut intre 2020-2022.

    1. Are de unde plonja. Prin inflatie se aspira banii din buzunare.

      Vise umede de blocator de bani in caramizi. :)

      Probabil tu visezi sa cumperi ieftin. Mai jos de nivelul preturilor din 2019 e putin probabil sa scada, iar daca ar face'o, ar fi pentru putin timp (1-3 ani).

      Mai sigur la fel mi-au spus niște colegi de-ai tăi de investiție prin 2008. :)

      Daca ai ramas ancorat in 2008, probabil suferit pierderi.

      Mai sigur am cules de pe jos roadele unui băiat deștept ca tine. :)

    o revenire pe linie de trend sanatoasa!

    acum daca iei graficul si il inversezi o sa vezi si inflatia reala din piata (parasutarea ciclica a costurilor= gov nu pierde fie se face credit fie se consuma mai scump; exemplul romaniei a fost si in 90-94 se manca foarte scump cu imo foarte ieftine - chiar daca era deflatie de credit = asa se defleaza creditul; aur in lei era la 1800 gramul si venitul cv grame mault mai putine fata de acum!) 

    s c cret 

    2 camere langa cora pantelimon zona excelenta, aproape de spitale, farmacii, cimitire, de fapt cum mi-a spus un ajent imobibliar acum multi ani de zile: ''taxa 2000 eur pentru vizionare, e aproape de tot ce trb'' fara sa dezvaluie locatia, de fapt era chiar in anul cu cele mai putine vanzari de imobile noi din romania, cand efectiv se prabusise cererea, evident ca era ''ultimul apartament'' din complex, si mi-a zis ca daca vin ''azi pana in pranz cu toti banii'' poate poate mi-l da. Au trecut vreo 10 ani, ce-o mai face domnul ajent..?

    1. Domnu ajent a emigrat. Fiindca lumea se mai desteapta.

      Iar ajentii se apuca de altceva... 

      cand cade piata ciclic 4 ani de zile curata tot din piata!

      Tot puroiul! 

      Noi avem inca formare de puroi! 

      Nu doare inca; nu a ajuns la os! 

      s c cret 

    Numai in Romania nu vor scadea preturile, conform agentilor si constructorilor imobiliari.

    1. Pai momentan nu au scazut. Dar avem si una din cele mai mari inflatii din Europa

      hahaha si hihihi, incep sudorile manipularii. :)

      imobiliarele sunt: pe national, pe regiuni; exista ciclitate cand cade periferia prima si cu la speculeaza centrul; pe urma cade periferia continua centru (adica popurile finaanciare) in timp ce cetatenii vor incepe sa fuga din cauza costurilor reale mari de trai (inflatia reala nedeclarata cand sunt dobanzi real pozitive si taxe impoxite etc inventii real crescute ca procen din venitul net castigat inregiunea aia).

      Problema cu imobiliarele este in felul urmator: are ciclul exact cat produtivitatea fiecarei generatii ce intra si iese ca pondere din campul muncii - cane ii scade productivitatea se costurile elevate cere schimbare cu tineri pe venituri mici - (aici o sa vezi somajele ACUTE,nu corectiile scurte, cele ce sar de 10%-15% sau o sa vezi 7-8-9% declarat + fuga din tara =care inseamna real prabusire economica cu munte de datorie in tavan). 

      Daca analizam Ciclul Notelor noi circulate / Bani Credit in raport direct cu cotatia interna a AURULUI o sa intelegem ciclul de tobire a monedei + relatia directa a valorii imobiliarelor in Grame aur + relatia directa a valorii muncii /salarii nete in Grame aur (daca este sus inseamna ca este balon de credit /daca este jos inseamna ca balonul este desumflat = simultan in piata o sa vedeti venituri jos in grame aur + utilitati sus + taxe sus+ etc cost de trai sus chiar si in gram aur). 

      Cele mai periculoase bule financiare imobiliare sunt cele cu varf maxim in GRAME /KG AUR!!! - aceasta bula anunta ca moneda este inca si urmeaza o prabusire economica = gov va prabusii bondurile - adica yieldul la 10 se duce tavan + creditul se defleaza instat + jomaj panica falimente instant + bursa respectiva prabusire instant (chiar cu 1 -2 ani in fata imobiliarelor; spatiile goale comerciale anunta in adunare cu 3 ani inainte de crah; in ultimii 2 ani piata balteste de stocuri goale si afise la "vanzare" si fara vanzare si goale + masini degradate, vestimentatie degradate + semnale saracie + vagabonteala in crestere+ consum de etc alcool la colt de bloc in timpul zilei in crestere + batai in familii auzite prin blocuri -chiar si noi - in crestere + maxinile de lux incep sa intre la vanzare de "fomita" + consumul de "drogulete" in crestere + stiri alarmante in crestere (atentie mass media are ciclitate in evenimente exact cu ciclitatea in creditare si senzatie de buna stare; spre sfarsitul creditarii se acumuleaza destula tensiune negativa si incertitudine + diferite instabilitati politice monetare) + observare in anticipatie in crestere pe cartiere "reaparitia altor baietii de cartier" + conflicte aferente + lucrari ce incep in graba de primarii ca sa sparga pe final fondurile simultan cu finalul de credit + agitatie economica la cote alarmante + diferite proiecte in graba si fara sensn ce pun in realitate presiune descendenta in economia locala la participantii economici prin impiedicarea formarilor de capital si deplasarilor de capital ( guvernul incepe in realitate sa incurece piata libera prin multe forme de taxare si impozitare + proiecte de infrastructura ce sugruma -exact pe final de credit- desfasurarea activitatilor libere in economia respectiva) + costurile incep sa creasca total in piata - asta este semnal de credit mai mare ca randamentele reale date de piata respectiva + gov preia diferenta in a se indatora el pe seama cresterii de taxe si etc pe spatele cetatenilor + cetatenii ating nivel alarmant de stres financiar in economia respectiva + cetatenii incep sa nu isi mai pot desfasura activitatile economice + gov se apuca in varful bulei de credit de cele mai mari proiecte ce vor ramane blocate si odata cu ei cetatenii vor indura consecintele + firme mari vor incepe sa crape primele + firme mici vor incepe sa nu tina pasul cu costurile si vor falimenta pe rand ( mai rau este atunci cand multe firme mici au datorii - efect de propagare / lag). 

      Salturile de pret ( nu cele declarate ci cele facute poza cu telefonul sau cele notate mereu in lista de meniuri/cumparaturi) la: MORCOV - CARTOF - CEAPA - LAPTE - BRANZA- OUA - PUI - PORC ANUNTA prabusirea consumului; cu intarziere loveste CRIZA CICLICA A GRAULUI!!! = PAINEA TATA!!! - AICI E GROASA TREABA!  

      !!! Cand VORBESC SALT DE PRET ma refer VENIT NET IMPARTIT LA PRODUS /SAU COS CONSUM = VEZI VARIATIA PROCENTUALA DIN VENIT + POTI SA ADAUGI SI SALTURILE TAXELOR SI ETC  

      Banca centrala in disperare se va face (cum o face ciclic spre final) ca se uita in alta parte "gen inflatie si vai de unde e cauza" lasand inca timp / castigand timp capitalistilor /speculatorilor sa isi finalizeze proiectele pana se inchide usa; doar ca multi speculatori vor prinde marfarul deraiat de dobande in sus banca centrala = fapt ce va stimula bancile comerciale sa parcheze in "siguranta" banii fortand chiar si evitarea de cumparare bonduri (lasand doar persoane fizice ca pondere sa mai cumpere cv sau anumite institutii fond de pensii ce sunt obligate); dobanda bancii centrale sus deplaseaza banii "in siguranta" in timp ce bancile comerciale/locale vor continua sa dea la prosti credite la suma mare si posibil chiar si cereri de avansuri mari (caci nu multi se vor mai califica lacredite); dezvoltatorii se vor intalnii cu bonduri scadente de plata si cu refinantari unde bancile vor incepe sa taie din pix valori in raport cu riscurile pe care le anticipeaza (atentie chiar daca piata reala nu a sesizat miscarea; chiar daca mitica vede pe net si etc tv cum ca au explodat preturile; financiarul vede marfarul si taie din pix real in timp ce salveaza ce poate aruncand caramizi de datorii la gatul prostilor finali). 

      Problema cu aceste cicluri de credit / imobiliare este urmatoarea: ele sunt lafel ciclice si totusi diferite (rezolvarile lor sunt diferite - chiar daca in majoritate piata o sa fie prabusita; prabusirea pietei este diferita; Asa cum am mai spus:Ciclul imobiliar specula in GRAM / KG AUR este cel mai PERICULOS pentru CAPITALISTI /SPECULATORI; doar ca dupa el vine si ciclul speculativ in note circulate/ bani credit circulat ce nu va mai umfla la valoarea trecuta in aur decat la alti 40-45 de ani in fata -dupa deflatiea de credit a generatiei; Si atunci ce inseamna asta: inseamna ca generatia ce a ratat bula in AUR a IMO va prinde in plin BULA COSTURILOR DE TRAI pentru ca GOV va face PRAF MONEDA CIRCULATA CA SA SALVEZE PIATA - IDEM 90 unde 1 apartament = 2 acadele / bine satira stiti voi ce am vrut sa zic; unde 1 salariu cv grame - respectiv chiar si 1 gram; unde 1 garsoniera ceva sute grame.. ati inteles voi = asta este ciclul de crash al datoriilor unei generatii!!! Doar cine are aur ascunsi cu grija si il scoate in asemenea ciclul de HAOS IN PIATA; Suferinta crunta; caderi capacitati vechi de productie; chiar dezindustrializari; somaj bomba; chiar si caderi regim; restructurari masive; descendetralizarie; vanzari de active pe exact 2 lei sau mai bine zis 10 centi pe dolar /euro (e adevarata treaba nu e minciuna; poate sa va zica CEC sau BRD stiu baietii mai bine). 

      s c cret 

    Vânzătorii visează creștere, iar cumpărătorii scădere. Cum piata este ciclică, după maririile din ultimii 2ani, poate urmează și o corecție.

    hint: Drimulet Rahovita este inca nedumerit... nu stie ce sa mai faca... mai are cv bloculetie si nu ii mai da socotela cu bancile /creditele si veniturile populatiei ce nu se mai incadreaza la sume mari.

    II este inca frica sa faca "reducer pe fata" dar cica cu usile inchise e dispus sa vanda si mobilata bucataria.. cica nu stiu asa am auzite de la o "cioara". 

    Statea el "cumintel si ingreunat de executarile si cerereile de restituire ceva credite la termen scurt" sii ii era frica cum face cu pretul anul asta la ce mai are de vanzare; deja sacali multi au inceput sa ii dea tarcoale; dar ele inca RAZISTA / #IMOREZIST. 

    Se intreba cum ii da lui socoteala in VARA asta cu dobanzi sus + taxe sus + utilitati sus + scadere interes achiziteie "chetouri" la pret de "lux". (ca asa mergea vorba "LUX" = imi amintea exact de perioada 2000 spre bula prin ITALIA ASA SE PROMOVAU SI AIA "LUX" la ghetorui periferii Torino / Napoli .... Acum sun t PLINE DE CONGOLEXI si etc ce isi spala si arunca laturile pe geam; sau indieni cu mirosuri de iti intoarce stomacul pe dos; Apartamente exectate de banci la foc automat ca pe urm s dispare generatie de italieni din zonele respective si sa fie peticie cu umpluturi cu chirii platite de gov -surpriza speculaorilor - daa stiti si pe urma bancilor; acolo e mafie mare si cu firmele ce intermediaza "sclavi" in campul "sclavismului"... castiga speculatorii din pix mai mult decat trage prostul + ca nu vedei nimic la pensie dar prostul nu stie, el viseaza in timp ce umple buzunare la hiene financiare). 

    S c cret 

    1. Au ajuns mai marii de la Davos să vorbească despre transformarea birourilor în locuințe. Nici nu știi dacă vor să salveze comercialul sau să prăbușească rezidențialul.

      hahaha și hihihi 

    China se apropie de criza datoriilor data de variatia piramidei populatiei!!!

    USA o sa le ia in continuare fata pe long chiar daca face actualul dolar praf sau ii face deflatie si il schimba in cripto circulat. 

    s c cret 

    Va rog sa nu pierdeti din vedere pe anii urmatori cotatia AUR IN LEI!!!

    Acolo va face felul gov la lei! Gen Turcia! 

    Ce a parut interesant a fost cum saltul la lei in aur a anticipat saltul indexului de cost productie (hmm surpriza:D sau nu) 

    s c cret 

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb