Blocarea de către compania Microsoft a adresei de e-mail a procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, reprezintă un act de "sabotaj digital al statului de drept internaţional", având în vedere că instituţia respectivă îşi are sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, a afirmat europarlamentarul maltez Alex Agius Saliba, care a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri urgente împotriva gigantului tech american, se arată într-un articol publicat de cotidianul Times Of Malta.
Într-o intervenţie adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Agius Saliba a ridicat mai multe întrebări cu privire la acţiunile diplomatice pe care le-a întreprins Comisia în faţa sancţiunilor americane, impuse oficialilor CPI pentru activitatea lor oficială, menită să protejeze ordinea juridică internaţională. Aceste sancţiuni, impuse de preşedintele american Donald Trump, vin ca răspuns la emiterea de mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului ministru al apărării din Israel, Yoav Gallant.
Potrivit unui raport difuzat de Euronews, Karim Khan şi-a pierdut accesul la contul de email Microsoft, iar conturile sale bancare din Regatul Unit au fost de asemenea blocate. Sancţiunile impuse printr-un ordin executiv al administraţiei Trump prevăd pedepse cu închisoarea şi amenzi pentru orice persoană, instituţie sau companie care oferă sprijin financiar, material sau tehnologic procurorului CPI. Mai mult, angajaţii americani au fost avertizaţi că riscă arestarea dacă se întorc în Statele Unite.
Saliba a întrebat Comisia Europeană dacă a iniţiat discuţii cu reprezentanţii Microsoft în legătură cu acest caz şi dacă legislaţia europeană permite obligarea companiei să reia furnizarea serviciilor digitale. De asemenea, eurodeputatul a cerut o evaluare a riscurilor la care sunt expuse alte entităţi europene sau internaţionale, publice ori private, în eventualitatea în care acţiunile lor intră în conflict cu interesele unor guverne străine, caz în care giganţi tehnologici precum Microsoft ar putea retrage servicii esenţiale.
Contactat pentru un comentariu de către jurnaliştii maltezi, Agius Saliba a subliniat că problema are la bază dependenţa Uniunii Europene de infrastructura digitală găzduită în afara teritoriului său. "Aproape toate serviciile cloud pe care le folosim zilnic nu au baza în UE, ceea ce ne expune la riscuri precum sancţiunile impuse de Trump împotriva CPI", a afirmat el. Acesta a avertizat că sancţiuni similare ar putea fi aplicate oricărui stat sau persoane ale căror declaraţii sau acţiuni nu sunt pe placul unei puteri externe, precum SUA.
În ceea ce priveşte recenta semnare de către guvernul maltez a unui contract de patru milioane de euro cu Microsoft în domeniul inteligenţei artificiale, deputatul european Saliba a clarificat că problema nu este legată de companie în sine, ci de influenţa pe care o exercită statele din care provin aceşti giganţi tehnologici. "Microsoft nu ar trebui să aibă autoritatea de a decide unilateral suspendarea serviciilor. Totuşi, pot apărea complicaţii atunci când un Big Tech din afara Uniunii trebuie să se supună ordinelor unor guverne străine, ceea ce afectează direct infrastructura noastră digitală", a concluzionat europarlamentarul.
Această situaţie readuce în atenţie nevoia unei suveranităţi digitale europene şi ridică întrebări fundamentale despre securitatea şi autonomia infrastructurii digitale a Uniunii în faţa presiunilor politice externe.
Opinia Cititorului