Preşedintele Traian Băsescu a criticat, astăzi, într-o declaraţie de presă, măsura reducerii CAS cu 5% pentru societăţi care, în opinia sa, va adăuga la deficitul statului până la 5,5 miliarde de lei, şi a chemat Guvernul la consultări pe această temă.
"Am primit la promulgare legea privind diminuarea CAS, dar am mari semne de întrebare privind oportunitatea acestei măsuri. Oportunitatea este legată de realitatea fondului de pensii. Avem un deficit pentru anul acesta de 12,3 miliarde de lei. Reducerea cu 5 la sută a CAS-ului pentru societăţi adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 - 5,5 miliarde de lei. Asta înseamnă un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei", a spus preşedintele ieri.
Acesta a menţionat că salariaţii nu vor avea niciun avantaj din implementarea legii, deoarece aceasta se aplică la societăţi. În acest sens, domnia sa a subliniat că îi este greu să îşi imagineze modul în care va fi compensată creşterea deficitului fondului de pensii.
"În Parlament, premierul spune < < din îmbunăţirea colectării de către ANAF > >. Ştim că bugetul din 2013 a suferit trei corecţii în minus datorită necolectării conform planificării Guvernului. Rectificarea va fi negativă şi în 2014. Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri care se vor duce iar la populaţie, ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta", a adăugat preşedintele.
Astfel, Băsescu a restipulat faptul că va uza de articolul 86 din Constituţie, potrivit căruia preşedintele poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită şi nu va promulga legea până nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul.
Iniţiativa legislativă prin care Guvernul propune reducerea, din octombrie, cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în data de 24 iunie de Senat, în forma propusă de Executiv.
Proiectul stipulează că această cotă va scădea de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.
În expunerea de motive, Guvernul a argumentat că promovarea acestui proiect a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociate nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind că 2/3 din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.