Bavaria îşi extinde colaborarea cu România şi Moldova

I.S.
Comunicate de presă / 16 mai

Bavaria îşi extinde colaborarea cu România şi Moldova

O delegaţie formată din aproximativ 20 de reprezentanţi ai mediului politic şi de afaceri din Bavaria, condusă de secretarul de stat Tobias Gotthardt din Ministerul bavarez pentru Afaceri Economice, Dezvoltare Regională şi Energie, efectuează o vizită în România (Bucureşti şi Iaşi) şi în Republica Moldova (Chişinău), în perioada 14-17 mai, conform unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Scopul vizitei constă în consolidarea contactelor de afaceri şi explorarea oportunităţilor de

parteneriate cu entităţi locale relevante, precum şi o mai bună înţelegere a mediului de afaceri din România şi Republica Moldova. Domeniile de interes sunt: inteligenţa artificială, utilajele, digitalizarea, start-up-urile şi inovarea.

"Relaţiile dintre Bavaria şi România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producţiei

industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare sau energie. Industria de apărare oferă, de asemenea, oportunităţi bune de colaborare. Ne dorim să vedem cât mai multe parteneriate între companiile bavareze şi cele româneşti, bazate pe încredere şi cu o viziune pe termen lung," a declarat Sebastian Metz, director general al AHK România.

Potrivit comunicatului, în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti secretarul de stat Tobias Gotthardt a subliniat că schimburile comerciale dintre România şi Bavaria din ultimii 20 de ani reprezintă o poveste de succes: "Volumul schimburilor comerciale a crescut de cinci ori, ajungând la opt miliarde de euro - şi acesta este doar începutul," a declarat el.

El a remarcat interesul mare al companiilor bavareze pentru această misiune în România şi Republica Moldova, multe dintre cele care însoţesc delegaţia activând în domenii precum industria inteligentă, soluţiile inteligente şi tehnologii de mediu. "Suntem cu toţii parte a Uniunii Europene, a acestei idei europene, care ne ajută să avem o piaţă comună puternică, de pe urma căreia beneficiem cu toţii," a continuat el.

Gotthardt a menţionat totodată că vizita la Chişinău este prima deplasare oficială a unei delegaţii bavareze în Republica Moldova. "Aceasta este o premieră: pentru prima dată, o delegaţie economică bavareză se află în Republica Moldova. Este un semnal puternic şi totodată o promisiune: ne dorim un schimb economic mai intens, ne dorim să consolidăm rolul Moldovei în Europa. Şi venim cu energia necesară pentru a realiza acest obiectiv. Sunt multe lucruri de descoperit şi multe oportunităţi de colaborare. Sunt convins că între Bavaria şi Moldova va fi un parteneriat puternic."

Conform sursei, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini mediul de afaceri, menţionând faptul că sectorul energetic din România a trecut printr-o adevărată "revoluţie" în ultimii doi ani: "Am atras peste 14 miliarde de euro sub formă de granturi din Fondul pentru Modernizare şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o sumă uriaşă care acoperă lucrări de modernizare a reţelei, producţia de energie verde, stocarea de energie, producţia de hidrogen. Ştiu că acest subiect (hidrogen) este de interes pentru Bavaria."

Companiile au fost din nou invitate de către Ştefan-Radu Oprea, şeful Cancelariei prim-ministrului, să dezvolte legături de afaceri atât în România, cât şi în Bavaria. "România are potenţial în domeniul securităţii cibernetice şi în sectorul IT. În plus, vom oferi un sprijin semnificativ pentru industria de apărare. Şi dacă ne propunem să cumpărăm produse europene, de ce să nu alegem unele germane?", a spus el. Potrivit acestuia, antreprenorii români caută parteneri de încredere şi doresc să dezvolte proiecte comune, inclusiv în cadrul lanţului de aprovizionare al armatei române.

Potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, cu această ocazie, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania în România, Christian Plate, a subliniat că legăturile economice solide dintre Germania şi România îşi au rădăcinile în valorile comune pe care le împărtăşesc cele două ţări. El a adăugat că aceste relaţii de succes sunt rezultatul integrării europene a României, evidenţiind importanţa ca ţara să continue pe drumul său pro-european.

În cadrul vizitei, delegaţia s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali români, printre care ministrul Economiei, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

De asemenea, au avut loc întâlniri de afaceri cu companii germane şi româneşti din Bucureşti şi Iaşi.

La Chişinău, delegaţia are programate întâlniri cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu, şi cu cel al Economiei şi Digitalizării, Dorina Nistor. Programul include vizite la Universitatea Tehnică din Chişinău, precum şi la sediul mai multor companii locale, inclusiv la o cramă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb