Strategia economică a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pare să fie răzbunată cu ajutorul uneia dintre cele mai mari revizuiri statistice a datelor economice din istoria modernă a ţării, transmite Bloomberg, citat de News.ro.
În urma revizuirii seriilor statistice referitoare la evoluţia PIB de către agenţia pentru statistică Turkstat, în această săptămână, cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a crescut mult mai rapid decât s-a crezut iniţial, după criza financiară.
Având în vedere că dezbaterile legate de politicile din Turcia au fost dominate de măsurile economice neortodoxe ale lui Erdogan, revizuirea în sens pozitiv a datelor statistice este interpretată ca o susţinere dată preşedintelui şi aliaţilor săi.
Aceştia consideră că majorarea dobânzilor nu vor face decât să accelereze inflaţia cronică din Turcia şi că dezechilibrele externe nu sunt un motiv pentru evitarea reducerii costurilor împrumuturilor.
Turcia a înregistrat în noiembrie o rată a inflaţiei de 7%.
Aceste idei au fost considerate mult timp ca fiind contraproductive, în comparaţie cu primii cinci ani ai puterii Erdogan, când reformele orientate către piaţă şi legăturile bune cu aliaţii europeni au permis Turciei să atingă ritmuri ridicate de creştere economică.
Potrivit criticilor, ritmul expansiunii a încetinit semnificativ după vârful crizei financiare, din cauza politicilor supervizate de preşedinte.
Această teorie, a unora dintre cei mai respectaţi economişti din Turcia, nu este susţinută de datele revizuite publicate de Turkstat.
PIB-ul a crescut în medie cu 5,7% din 2009, comparativ cu 7,1% în primii cinci ani ai erei Erdogan.
Înainte de revizuirile publicate luni, diferenţa de creştere între perioadele analizate era mult mai mari, cu un ritm de 3,8%, respectiv de 6,8%.
Datele revizuite îi vor face pe cei aflaţi la putere să argumenteze că politicile lor economice sunt corecte, a spus Cem Baslevent, profesor de economie la Universitatea Bilgi din Istanbul.