Ministerul Culturii a anunţat o schimbare semnificativă în politica de acces la evenimente culturale, prin reducerea drastică a numărului de invitaţii de protocol. Locurile astfel eliberate vor fi transformate în bilete cu preţ redus, destinate categoriilor care de multe ori nu reuşesc să participe la astfel de manifestări din motive financiare: elevii, studenţii şi pensionarii. „Este o măsură care vizează trecerea de la o cultură a formalităţii la una a participării reale”, transmite Ministerul într-un comunicat de presă.
• Festivalul Enescu 2025 - un nou model de acces cultural
Prima aplicare a acestei politici are loc la Festivalul Internaţional George Enescu, considerat cel mai important eveniment cultural al României şi unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică la nivel global. Pentru ediţia din 2025, Ministerul Culturii va reduce cu aproximativ 40% numărul invitaţiilor oficiale, urmând să pună în vânzare bilete cu reducere de 50% pentru publicul tânăr şi cel vârstnic.
Ministrul Culturii, Demeter Andras, a subliniat că decizia reflectă o schimbare de viziune: „Marile evenimente culturale trebuie să fie întâlniri reale cu publicul, nu exerciţii de reprezentare. Cultura trăieşte prin cei care o caută, o susţin şi o preţuiesc - iar locul lor este în sală.” De asemenea, ministrul a reiterat angajamentul instituţiei de a continua această abordare şi în cazul altor evenimente culturale organizate sau finanţate din fonduri publice.
• Protocolul nu dispare complet, dar devine raţional
Ministerul precizează că va păstra, în continuare, un număr limitat de locuri pentru invitaţi instituţionali şi reprezentanţi diplomatici, mai ales în cadrul evenimentelor cu dimensiune internaţională. Totuşi, accentul se va muta către o participare incluzivă şi autentică a publicului larg, în special a categoriilor vulnerabile din punct de vedere economic.
• Accesul la cultură - nu un privilegiu, ci un drept
Noua politică a Ministerului este prezentată ca parte a unei strategii mai ample de democratizare a accesului cultural. „Excelenţa artistică trebuie să meargă mână în mână cu echitatea culturală. Accesul la cultură nu trebuie să fie un privilegiu, ci o şansă reală pentru fiecare - de a învăţa, de a simţi şi de a se regăsi în marea poveste a artei care ne uneşte”, se arată în comunicatul oficial. Această iniţiativă vine într-un context în care, de ani de zile, locurile la cele mai valoroase evenimente culturale ajungeau cu precădere în zona invitaţiilor de protocol, în detrimentul accesului general.
Opinia Cititorului