BOGDAN OLTEANU VERSUS DANIEL ZAMFIRControversă televizată pe tema Legii dării în plată

Bănci-Asigurări /

Controversă televizată pe tema Legii dării în plată

În ediţia de astăzi a emisiunii "După 20 de ani", de la Ştirile ProTV, deputatul Daniel Zamfir şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, vorbesc despre Legea dării în plată, efectele sale, dar şi posibilitatea ca acest proiect să fie declarat neconstituţional.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, a declarat în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTv, că darea în plată asigură împărţirea echitabilă a riscului între client şi bancă, adăugând că "nu e normal să urmăreşti un om toată viaţa pentru un credit pe care tu, banca, l-ai dat".

"După căderea pieţei imobiliare la sfârşitul anului 2008, a scăzut şi preţul imobilelor puse în garanţie. Singurii care suportă în acest moment devalorizarea sunt clienţii. Băncile nu-şi asumă niciun risc. Darea în plată asigură împărţirea echitabilă a riscului între client şi bancă. Dacă clientul îşi asumă dobânda şi eventual fluctuaţia cursului, e absolut echitabil ca banca să-şi asume riscul ipotecii. Nu e normal să urmăreşti un om toată viaţa pentru un credit pe care tu, banca, l-ai dat şi tot tu ai considerat o ipotecă evaluată de tine care să acopere acel împrumut. Ăsta este conceptul legii", a declarat deputatul liberal.

Pe de altă parte, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, a declarat că băncile nu funcţionează preluând riscurile debitorilor.

"Ele au ca obligaţie fundamentală să administreze bine şi cu grijă banii deponenţilor, pentru că băncile dau mai departe banii deponenţilor. Rostul lor e să se asigure că-i plasează, îi recuperează şi îi dau înapoi deponenţilor şi îi pot da oricând deponenţii îi cer. Riscul fundamental pe care îl asumă o bancă şi care se vede inactivitatea ei e riscul de neplată: riscul ca o persoană să nu poată sau să nu vrea să plătească creditul pe care l-a luat. Acesta e riscul fundamental pe care o bancă şi-l asumă pe socoteala deponenţilor. Orice alte riscuri în plus se pot legifera, în măsura în care e constituţional, dar ele se vor regăsi în sarcina deponenţilor - a românilor, cam 14 milioane, care economisesc şi îşi depun banii la bancă".

El a explicat că în momentul în care se vorbeste despre împărţirea riscurilor, se ia în calcul şi a treia categorie: deponenţi, bănci şi debitori.

"Cei care trebuie protejaţi sunt deponenţii, pentru că ei nu decid cui se dă credit şi în ce măsură cel care primeşte creditul decide la un moment dat să nu-l ramburseze", a adăugat viceguvernatorul BNR.

Întrebat dacă este mulţumit de varianta adoptată în Senat a legii, în condiţiile în care diferă foarte mult de cea iniţială, deputatul Daniel Zamfir a explicat că diferenţele nu sunt majore, singura fiind aceea că s-a introdus un plafon, de 150.000 euro.

"Nu aş spune că diferă foarte mult. Aş spune că singura diferenţă e aceea că s-a introdus un plafon, 150.000 de euro, şi s-a mai introdus, a scăpat o chestiune pe care o vom corecta, şi anume că ipoteca trebuie să fie a imobilului în care locuieşti. E o greşeală prin faptul că asta ar elimina cam jumătate din cetăţenii care au credite cu ipotecă din aplicarea legii. Sunt situaţii în care pentru creditul respectiv au garantat părinţii cu imobilul împrumutul copilului. De ce părinţii să fie excluşi de la aplicarea legii? 50% din creditele ipotecare sunt aceste credite de nevoi personale cu ipotecă unde garanţi sunt părinţii pentru copii", a spus Daniel Zamfir.

În ceea ce priveşte forma în care legea a trecut în Senat, Bogdan Olteanu a spus că e un pas înainte spre ceea ce "noi credem că va face această lege constituţională".

"Pentru că a interveni în contracte deja semnate, în lucruri care s-au produs în trecut, nu se poate decât în situaţii excepţionale şi justificând caracterul excepţional al intervenţiei. Criza a afectat dramatic o serie de persoane, acelea care s-au împrumutat pentru a cumpăra o locuinţă, au avut dificultăţi pentru că le-au scăzut veniturile, pentru că valoarea garanţiei a scăzut. În acele condiţii excepţionale, potrivit Constituţiei, se pot lua măsuri excepţionale. Ceea ce noi sfătuim, pentru că BNR vine să propună modificări în spiritul cererii preşedintelui de reexaminare, e să ţintească legea către cei care nu pot plăti, nu către cei care nu vor să plătească, astfel încât să devină constituţională. Aşa cum e ea formulată, legea îi vizează pe cei care nu vor să plătească. Pentru că nu stabileşte niciun criteriu. Noi propunem criterii ca să îi vizăm pe cei care nu pot", a declarat viceguvernatorul BNR.

El a explicat că plafonul de 60.000 de euro de la Prima Casă nu creează o discriminare, ci e o şansă în plus pentru cei care au resurse mai puţine.

"Nu cred că domnul deputat va spune că dacă pensionarii beneficiază de scutire de tarif de transport în comun, asta e o discriminare. Da, aşa se fac politicile publice, ţintindu-i pe cei care au nevoie. Noi am propus nişte criterii, ca să fie vorba de o locuinţă de bun-simt, nu un palat. 150.000 de euro credit înseamnă 200.000 valoarea locuinţei. În 2007-2008, asta însemna un apartament bun în centrul Capitalei. E deja un criteriu rezonabil. Am propus, de asemenea, ca persoana să locuiască în acea casă, nu să fie casă de vacanţă sau dezvoltare industrială, şi ca persoană să aibă dificultăţi de rambursare. Asta se măsoară: cât reprezintă rata la banca din veniturile familiei. Noi am propus criteriile, Parlamentul decide. Să nu spui că nu e necesară nicio cifră ne duce spre o problemă de etică, îi ajutăm pe cei care nu au nevoie să fie ajutaţi? Şi ne ducem spre un baraj de constituţionalitate. Dacă e declarată neconstituţională, nimeni nu va beneficia de ea", a spus Bogdan Olteanu.

În ceea ce priveşte ideea excluderii programului "Prima Casă" din lege, Bogdan Olteanu afirmă: "Aici sunt două argumente. Prima Casă are o rată de neperformanţă de 0,04%, sunt câteva zeci de familii în această situaţie. Al doilea argument e că aici există o garanţie de stat, anularea ei de către stat ne pune în categoria statelor neserioase. Înţeleg că aici e o frustare legată de principiul drobului de sare, dacă se întâmplă ceva peste 10 ani. Dacă peste 10 ani se scumpeşte petrolul, o să interziceţi de azi maşinile? Dacă peste 10 ani se scumpeşte mâncarea, o să interziceţi de azi cuptoarele?".

Pe de altă parte, Daniel Zamfir intervine: "Asta ori e o prostie, ori e lipsă de pregătire, ori e intoxicare. Să vedeţi de ce nu anulează. Garanţia statului e o suverană, nu o poate anula Legea dării în plată. La articolul 1 al legii scrie cine sunt beneficiarii. Statul român are caracter de fideiusor, nu de consumator. Statul român dă ţeapă băncii?".

Viceguvernatorul BNR subliniază că aici se face o confuzie. "În lege scrie că atunci când debitorul dă în plată, toate celelalte garanţii se anulează. Sunteţi de acord să scrieţi «cu excepţia garanţiei statului»? ne-am înţeles, vă mulţumesc, e minunat".

"Nimeni nu anulează garanţia statului, staţi liniştit. Nu poate fi anulată. Cel mai sigur garant este statul", a spus Zamfir.

"E un câştig extraordinar, în această emisiune aflăm că nu vor să anuleze garanţia statului, dacă scrieţi acest lucru în lege, Prima Casă poate continua", i-a răspuns Bogdan Olteanu.

Întrebat dacă este convins că Banca Naţională a făcut tot ce putea, Bogdan Olteanu a răspuns: "A făcut, a strigat cât se poate de tare, a luat nişte măsuri considerate pe atunci neortodoxe, radicale, de macrostabilizare. Am cerut băncilor ca 40% din banii pe care-i împrumută să-i blocheze la BNR, ca să-i descurajăm să dea credite în monedă străină. În Polonia şi Ungaria, unde nu s-a luat această măsură, numărul creditelor în franci elveţieni e de 10 ori mai mare ca în România. A funcţionat în această măsură. În capitalism nu poţi să interzici produse, poţi să le descurajezi. Au existat mesaje ale BNR, le-am spus oamenilor să nu se împrumute în monedă străină".

În ceea ce priveşte criteriile sau noile observaţii pe care le va susţine în Cameră, Daniel Zamfir a argumentat că doreşte să se întoarcă la pragul de 65% propus de BNR.

"Vreau să mă întorc la pragul de 65% propus de BNR. Dacă apare în viaţa omului un eveniment neprevăzut, o operaţie. Pot eu să intru în viaţa omului să spun că vei fi obligat să plăteşti 65%? Situaţia dificilă despre care vorbim o simte omul pe pielea lui. Legea asta nu e de protecţie socială, nu se aplică categoriilor defavorizate. Ştiti câţi salariaţi MAI, MApN intră în această categorie? Ei au luat credite în franci elveţieni, rata a crescut de 2-3 ori şi au azi ratele mai mari decât veniturile", a afirmat deputatul liberal.

În contextul în care unul dintre efectele dezbaterii privind Legea dării în plată este creşterea avansului, Daniel Zamfir a spus: "Nu mă miră că sunt anumite bănci care, pe lângă că şantajează, acum încearcă să se răzbune. Sunt şi bănci care continuă programul Prima Casă".

"Domnul Zamfir poate nu-şi aminteşte, în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi mărit cu toate garanţiile pe care Legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimina toate celelalte garanţii şi rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult. Potrivit legii votate de domnul Zamfir în decembrie. E o obligaţie legală. Prin legea votată de dumneavoastră aţi stabilit această obligaţie", i-a răspuns viceguvernatorul.

Daniel Zamfir a intervenit spunând că piaţa va regla. "De acum înainte, creditul se va da mult mai responsabil. Chiar dacă se va scumpi creditarea, tinerii, în special, vor fi feriţi să ajungă în situaţia celor cu credite în franci elveţieni".

"Eu aş spune, îi va feri pe tineri de şansa de a avea o casă", a afirmat Olteanu.

Opinia Cititorului ( 20 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Cei 4 milioane din Spania , Italia... ?

  A zis ceva bestial "... bancile nu functioneaza preluand riscurile debitorilor." 

  Stim treaba aceasta, bancilor le convine afaceri cu statul gen prima Casa, banca pt locuinte Ajutor de stat daca pica un meteorit , bail -in daca trazneste sa nu fie hazard moral, imprumut direct statul NU direct pf, pfa, firma poate daca e ceva cu fonduri europene de muls. 

  Arb trebuia sa fie la emisiune nu Olteanu. 

  Cat e npl peste 150 000 , ca vad ca o tot dai dupa visin. 

  Cum garantati depunatorilor creditul de 6,5 mil Euro neexecutat, nerecuperat de 8 ani, dar a frumoasei blonde?

  Celelalte tari au facut ceva la noi caracatita nu ne-a lasat? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Treceti la sistem bancar de stat ca asta vreti.

  Sa dea statul imprumuturi cum vreti voi, da rvor sa va imbogatiti cu legea " dreapta" 

  Bancile o sa se desfiinteze si asta e. 

  Romania, prima tara fara banci !

  Traiasca PNL -ul, exponentul clasei muncitoare drepte, cu dreptul la o amarata casa si la credite drepte. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Ai vazut?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Se alintă și bolșevicul securisto-bancard.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  14 milioane de depunatori din 20-22 mil oameni, cu copii, batrani...

  Sper ca cei csre isi ia salarul in banca nu e depunator, banca obliga sa iti iei salarul prin banca. Pendionarul care isi ia pensia de la Posta nu intra la depunator. 

  Depunator care pune 10 000 si peste 3 luni scoate mai putin , recomandabil ar fii sa ii tina in casa sub forma de sur , aluta, lei daca ii trebuie mai des.

  Frumoasa emisiune. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Se vade in toata emisiunea pana la sfarsit, mana il tradeaza.

  Cand i-a zis ca are 11 credite ochii au facut ca girofaru' su jos sus jos. 

  Pai cum SA NU APERE BANCILE UNUL CARE ARE 11 CREDITE?

  Cat are de rambursat domnul Olteanu la banci ? 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nimic!

   Nu are de rambursat nimic! 

   Are 11 credite si nimic de rambursat!

   Asa e toata lumea din BNR! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Grad de indatorare 70% Eera la aderare Ue , Vuvuzela Bnr a vinit cu 65%.

  S-a dat credit la 100% venit domnu Olteanu si nu ati demis pe nimeni; Bnr ma refer nu dumneavoastra. 

  Dar eu nu inteleg daca sunteti jurist sau ceva de genul de profedie ce trea a aveti cu B nr--ul? 

  Acolo nu trebuia sa terminati Ase-ul, sau cel putin liceul de contabilitate? 

  Sau ati fost numit politic fara concurs?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Olteanu e numit politic, dar a ajuns pe lista scurtă, practic BNR-ul a trimis lista la PNL, pe baza nomenclaturiștilor comuniști din familia lui. Google Ghizela Vass.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Legea "Darii în Plata" scoate în evidenta o realitate înfiorătoare: Romanii nu au cultura financiara. Abia în 2016, romanii au descoperit ca ,,băncile e rele" (dezacord intenționat). Băncile au distrus vieți, au făcut abuzuri, au jucat murdar...dar acesta este rolul lor. Asa a fost dintotdeauna și asa va rămâne. Nu e o noutate. Când semnezi un contract bancar iți asumi conștient aceste riscuri. Nu iti place, nu te duci la banca. Simplu.

   Toti cei care susțineți acesta de lege nenorocita, va rog sa îmi explicați si mie: De când unii care au locuințe de peste 150 de mii de euro, de 200 de mii de euro, de 300 de mii de euro, de multe sute de mii de euro sunt cazuri sociale??!! De ce trebuie "săracii" bogați susținuți de tinerii cu minte îngustă, cărora li se șterge orice șansa de a mai avea o locuința (pe termen mediu)??! 

   Cui ii se adresează aceasta lege, dacă au sărit ca arși pentru acel plafon de bun simt (150 de mii de euro)? Nici măcar acum nu realizați adevărul despre aceasta lege? 

   Domnule Goldstein, domnilor de la ziarul Bursa, de ce nu aveți curaj sa ii informați pe acești obtuzi de tipul "băncile e rele"...de ce nu le spuneți adevărul despre efectele economice reale produse de o astfel de lege? De ce dați articole din acestea , cimilituri? Vedeți ca cititorii sunt reduși, simpli, fără cunoastere financiara primara..aveți curaj. 

   Chiar si ZF a mai comentat. Chiar si ei care sunt supuși. Dumneavoastră nu. Păcat. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Legea "Darii în Plata" scoate în evidenta o realitate înfiorătoare: Romanii nu au cultura financiara. Abia în 2016, romanii au descoperit ca ,,băncile e rele" (dezacord intenționat). Băncile au distrus vieți, au făcut abuzuri, au jucat murdar...dar acesta este rolul lor. Asa a fost dintotdeauna și asa va rămâne. Nu e o noutate. Când semnezi un contract bancar iți asumi conștient aceste riscuri. Nu iti place, nu te duci la banca. Simplu.

   Toti cei care susțineți acesta de lege nenorocita, va rog sa îmi explicați si mie: De când unii care au locuințe de peste 150 de mii de euro, de 200 de mii de euro, de 300 de mii de euro, de multe sute de mii de euro sunt cazuri sociale??!! De ce trebuie "săracii" bogați susținuți de tinerii cu minte îngustă, cărora li se șterge orice șansa de a mai avea o locuința (pe termen mediu)??! 

   Cui ii se adresează aceasta lege, dacă au sărit ca arși pentru acel plafon de bun simt (150 de mii de euro)? Nici măcar acum nu realizați adevărul despre aceasta lege? 

   Domnule Goldstein, domnilor de la ziarul Bursa, de ce nu aveți curaj sa ii informați pe acești obtuzi de tipul "băncile e rele"...de ce nu le spuneți adevărul despre efectele economice reale produse de o astfel de lege? De ce dați articole din acestea , cimilituri? Vedeți ca cititorii sunt reduși, simpli, fără cunoastere financiara primara..aveți curaj. 

   Chiar si ZF a mai comentat. Chiar si ei care sunt supuși. Dumneavoastră nu. Păcat. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Care, astia care au vile (vezi Voivozeanu) dar vin cu lectii de gen "stati in chirie"? La astia te astepti la moralitate? Sau la politicieni declarati incompatibili de ANI de alde Zamfir care se gandesc la capatuiala in prag de alegeri? Pleaca din tara daca nu iti convine, asa ziceau Cristian Dan si Ion Robu mari lideri CHF!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Du te ia ți pastilele și te culca ☺☺☺

   E 4 dimineața.  

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Este garantia imobiliara. O evaluezi realist si nu te doare capul.

   Bancherii au aruncat bani in piata pe niste imobile care nu pot fi valorificate nici macar la 50%. 

   Efectele economice ale schemei Ponzi derulate de catre banci in sectorul imobiliar sunt transpuse in indicele de inflatie. Banii debitorilor se duc pe rata la banca, economia reala se contracta, si, in consecinta, preturile produselor scad. 

   Costurile locuirii (chirie sau rată) nu trebuie sa depaseasca 30% din venituri, insa cu un grad de indatorare initial de 60-70%, care a ajuns aproape la 100% dupa criză, i-a transformat pe debitori din potentiala clasă de mijloc în sclavii băncilor.

   Rapan_dulele bancarde să afle că sclavia a fost abolită în secolul XIX. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Mai bine de atat nu poti Wolksiobank? :))) Vezi ca iti taie Necula si Teodorescu din bani ca nu prestezi corespunzator

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Hahs

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ai vedenii.

   In cazul acesta iti recomand pastile si si somn usssor.

   mu ha ha 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Esti prost rau baiatule...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Din cauza legii bail în băncile măresc avansul.

  O lege care le permite bancilor sa confiște banii deponentilor este sursa creșterii avansurilor. 

  Și noi aflam abia acum de la Bogdan Olteanu. 

  Ăsta nu e intervenție în contracte?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Lasati minciuna ca nu merge, declaratia lui Olteanu e pe net, ce scoateti voi din context ca postaci mincinosi nu are nici o legatura cu realitatea.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS