Bolt, cel mai mare furnizor de servicii de micromobilitate din Europa, implementează o funcţionalitate pentru trotinetele din România, pentru sporirea siguranţei în plin sezon al festivalurilor, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Testul de reacţie cognitivă previne mersul cu trotineta sub influenţa alcoolului şi ajută la sporirea siguranţei rutiere.
Testul de reacţie cognitivă a fost activat vineri (25 iulie) în toate oraşele din România în care trotinetele Bolt sunt disponibile. Ce înseamnă propriu zis această funcţie? Înainte de începerea unei curse, clientul va trebui să finalizeze cu succes un test de verificare a vitezei de reacţie care presupune că trebuie să atingă suficient de repede imaginile care apar pe ecranul smartphone-ului. Dacă nu trece testul, va fi încurajat să utilizeze serviciul de ride-hailing Bolt.
Funcţia a fost deja lansată şi testată cu succes în mai multe oraşe europene unde Bolt oferă serviciile de micromobilitate, printre care Berlin, Varşovia, Stockholm sau Lisabona.
În România, în 2024, accidentele cu trotinetele Bolt au înregistrat o scădere, numărul acestora reprezentând sub 0.5% din totalul curselor. Ceea ce înseamnă că sunt aproximativ 18 incidente la milionul de kilometri parcurşi cu o trotinetă Bolt.
Potrivit sursei, implementarea funcţiei în România vine ca o măsură de siguranţă în plus pentru perioada de vârf a utilizării trotinetelor, fiind utilizate adesea şi pentru deplasări legate de diverse festivaluri.
„Să te dai cu o trotinetă sub influenţa alcoolului nu e doar ilegal, ci şi un comportament sancţionabil prin lege, periclitând siguranţa celui care conduce trotineta, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.
La Bolt, siguranţa este prioritară, aşa că ne folosim de tehnologie să le aducem clienţilor curse mai sigure. Dacă pe o trotinetă privată, o persoană poate merge cu peste 25 km/h, limita admisă legal, pe Bolt nu poate depăşi această viteză, pentru că este setată în acest fel. Avem şi scorul de prevenire a comportamentului imprudent, Bolt fiind primul operator care a introdus o astfel de funcţie care ia în calcul o gamă largă de indicatori legaţi de condusul nesăbuit, detectând comportamente neadecvate precum frânări bruşte repetate, derapaje, căderi sau coliziuni. Pasagerii care au un istoric de condus care nu e sigur vor fi suspendaţi, pentru a ne asigura că toţi cei de pe stradă rămân în siguranţă”, a declarat Călin Leuştean, Micromobility Manager Bolt România.
Conform comunicatului, trotinetele Bolt au, de asemenea, un sistem software de monitorizare 24/7 care notifică echipa atunci când o anumită trotinetă nu funcţionează pe cât de eficient ar trebui.
De asemenea, studii independente sugerează că designul şi specificaţiile trotinetelor în regim de închiriere ar putea contribui la o siguranţă sporită. Acestea tind să fie mai grele şi adesea dispun de roţi mai mari, dar şi de sisteme de direcţie şi frânare mai performante, elemente care contribuie la stabilitatea şi capacitatea de reacţie a dispozitivului în situaţii de urgenţă.
Opinia Cititorului