Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Asociaţia Brokerilor şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) pledează pentru menţinerea actualului cadru de impozitare aplicabil veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare, potrivit unei adrese transmise ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, care circulă în piaţă.
Poziţia celor trei organizaţii ale pieţei noastre de capital apare în condiţiile în care creşterea impozitului pe câştigurile provenite din tranzacţiile cu titluri de valoare la 10% este una dintre măsurile fiscale vehiculate în mass-media pentru reducerea deficitului bugetar.
În adresa celor trei organizaţii ale pieţei se arată: ”Prin legea nr. 142/2022, impozitul aferent câştigurilor din transferuri cu titluri de valoare a fost stabilit la 1% din profitul realizat pentru titlurile deţinute pentru o perioadă mai mare de un an şi, respectiv, 3% pentru titlurile deţinute pentru o perioadă mai scurtă de un un an. Impozitul este reţinut la sursă de către intermediarul/societatea de administrare de investiţii înregistrată la autoritatea fiscală, iar pierderile realizate nu se compensează cu profiturile.
Acest model de impozitare a contribuit decisiv la dezvoltarea pieţei de capital locale.
Numărul de investitori persoane fizice la bursă a crescut de la nivelul de 132.917 în decembrie 2022 la 245.934 la finalul lunii martie 2025, conform raportărilor pregătite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de Fondul de Compensare al Investitorilor. Creşteri spectaculoase remarcăm şi în ceea ce priveşte investiţiile indirecte realizate de persoane fizice, prin intermediul fondurilor de investiţii locale. Astfel, numărul investitorilor în fonduri deschise de investiţii a crescut din decembrie 2022 până la 30 aprilie 2025 cu 422.082 (de la 461.530 în decembrie 2022 la 883.612 în aprilie 2025) conform raportărilor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri;
Indicii bursieri principali s-au apreciat substanţial în acelaşi interval (indicele BET-Total Return s-a apreciat cu 90%!), susţinuţi de un interes crescut din partea investitorilor. Această creştere a contribuit substanţial la aprecierea activelor investitorilor existenţi în piaţă, inclusiv a fondurilor de investiţii (creştere a activelor de la 3,5 mld. euro la 5,6 mld. euro) dar şi a fondurilor de pensii (active totale în creştere de la 20 mld euro la peste 33 mld euro), acestea din urmă administrând contribuţiile a 4,5 milioane de persoane fizice. La finalul lunii aprilie 2025, valoarea deţinerilor de acţiuni listate la Bucureşti de către persoanele fizice din România, fie direct, fie indirect prin fondurile de pensii sau fonduri de investiţii este de aproximativ 15 mld euro;
Listarea Hidroelectrica la bursă din iulie 2023 a fost cea mai mare ofertă publică desfăşurată pe bursele europene în anul respectiv, aducând promovare şi vizibilitate deosebită pentru piaţa de capital şi economia României la nivel internaţional şi atrăgând investitori instituţionali de calibru, unii dintre ei activi pentru prima oară în România. La succesul acestei ofertei a contribuit decisiv participarea ridicată a investitorilor individuali locali, aceştia plasând peste 51.000 de ordine de cumpărare în valoare de 1,25 mld. euro”.
Reprezentanţii BVB, AAF şi ai Asociaţiei Brokerilor atrag atenţia că modificarea actualului regim fiscal, prin majorarea cotelor de impozitare existente, poate avea un efect negativ sever asupra pieţei de capital din România şi, implicit, asupra economiei în ansamblu.
Între efectele creşterii impozitului pe veniturile obţinute pe transferul titlurilor de valoare menţionate de cele trei entităţi ale pieţei se numără:
Migrarea investitorilor locali pe pieţele externe prin transferul activelor de la brokeri locali, la brokeri internaţionali/offshore. Competiţia pentru activele investitorilor este acerbă şi orice modificări fiscale nefavorabile pot declanşa o atitudine de respingere a activelor locale în rândul investitorilor individuali;
Creşterea nivelului de neconformare fiscală prin transferul portofoliilor către brokeri înregistraţi în jurisdicţii greu accesibile. Studii arată o corelaţie negativă ridicată între nivelul impozitelor pe câştigurile de capital şi gradul de conformare voluntară, investitorii având la dispoziţie numeroase platforme şi tipuri de active pentru investire, unele cu dificultate mare de colectare pentru statul român;
Ieşirea din România a unui capital agregat de valoare ridicată, destinat investiţiilor, cu impact potenţial asupra cursului de schimb valutar şi asupra unor indicatori macroeconomici;
O probabilă depreciere a valorii activelor listate la bursă, cu impact semnificativ asupra averii şi randamentelor investitorilor rămaşi, dar şi a activelor fondurilor de investiţii şi de pensii, care deţin expuneri preponderent în active locale;
Diminuarea potenţialului companiilor deja listate sau a celor interesate de listare de a atrage finanţare suplimentară de pe piaţa de capital. Acest aspect va afecta inclusiv statul român prin scăderea valorii companiilor de stat listate. Noile listări de pachete suplimentare sau de noi companii de stat ar atrage semnificativ mai puţini bani, inclusiv în cazul listărilor asumate deja prin PNRR. Companiile de stat din sectorul energetic au planuri semnificative de investiţii, pe care intenţionează sa le susţină preponderent prin emisiuni de obligaţiuni pe piaţa de capital şi ar putea fi în situaţia de a se împrumuta mai scump;
Nu în ultimul rând, întreţinerea imaginii de instabilitate fiscală care deja afectează negativ ţara noastră în mediile investiţionale şi politice externe, dacă regimul de impozitare a câştigurilor de capital se modifică deja după doi ani, se arată în scrisoarea întocmită de BVB, AAF şi Asociaţia Brokerilor.
Majorarea impozitului pe câştigurile din tranzacţii, de la 1% şi 3% la 10%, reprezintă una dintre cele circa 100 de măsuri negociate de reprezentanţii partidelor pro-europene, potrivit unui document care circulă în mass-media, dar care, conform unor membri marcanţi ai partidelor respective, nu a fost încă aprobat la nivelul conducerii formaţiunilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 08:20)
Omul cu o singura spranceana habar nu are ce importanta este bursa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 09:26)
Dragnea avea habar, dar a fost hulit in timp ce Bolojan e aplaudat. Astora nu la pasa de baza contributoare, vor doar sa ne sugrume de bani, ca sa faca ei investitii doar pe hartie / fictive.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 11:01)
avea habar de actiuni la purtator da
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 11:09)
Da, imi amintesc de Drahnea Voda cu programul lui faraonic de guvernare: 3000 de ambulante la sate, 10 spitale regionale si 30 de avioane noi la Tarom...
Pe timpul lui Drahnea Voda, cand se discuta despre suspendarea platilor la fondurile Pilon2, mi-am vandut toata detinerea la BVB si m-am mutat pe bursa americana.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 12:48)
Impozit 29% pe profitul bancilor,de la 16%.Asta plus dividende 16% o sa fie torpila la ce ponedere are TLV in BVB .Asteptam calculele cu cat va pierde statul din impozitul pe venit la bursa.Ei sunt isteti foc,cred ca 10% din 0 e mai mare decat 3% din ceva.La asa profituri si dividende o sa se mai incadreze la plata CASS doar cativa.Dar hey,sa nu radem de ideile stralacite ale specialistilor in finante de la patrulater.
1.5. Se va prabusi cum nici nu-ti imaginezi (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 13:06)
Se va prabusi cum nici nu-ti imaginezi. Oricum are bilantzu coafat sa dea bine pa hertie, sa se bucure ochiu..
Stai sa vezi ce vine.. Deja insiderii au inceput sa descarce si nu stiu cum sa faca sa tina cursu sus.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 23.06.2025, 13:29)
acuma ăștia se câcâie să reducă cu 2% deficitul ! [de la -9 la -7]
dar de la -7 pînă la -3(tratatul Mastrich) e cale luuungă !
o să mulgă la TLV, BRD, ERSTE fără frîne
:
așa cum e Bolovan [escuchame yo no hablo ingles, yo soy muy competento]
:
BHĂ ! ! ! Până și taica Ìlici comunica în english live la CNN Măi Dragă !
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 21:54)
Buy the rumor, sell the news. Ai fost fraier, ai vandut cand nu trebuia din cauza emotiilor. Timpul ne cerne pe toti. Dragnea avea mai putine fonduri si aveam crestere economica. Astia au o tona de fonduri si intram in recesiune, pana si Ucraina sta mai bine ca noi la dinamica nominala a pib'ului.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2025, 07:28)
Da, poate ca am fost putin fraier, dar pana la urma a iesit bine... :)
Este un pas mare sa pleci de la caldurica si sa te arunci in universul actiunilor supraevaluate cu volatilitati de 50% la ordinea zilei.
Dincolo de randamente, un mare avantaj al acestui pas greu este ca inveti enorm. Actiuni in dolari in SUA, actiuni in euro pe Xetra, etf-uri in dolari la Londra si etfs in euro pe Xetra. Este o lume frumoasa si pasionanta, dar foarte dura si unde greselile nu prea se iarta...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 09:27)
blah blah blah cat e impozitul pe dividende in franta sau germania sau italia sau spania ?
10% cat avem noi e nimica toata.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 09:31)
Investeste, domne in tarile alea, si lasa-ne pe noi in pace. Cand om avea noi salariile alora si puterea lor de cumparare, atunci sa ne tii predici.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 09:56)
aia care baga bani pe bursa au salarii comparabile cu cele din italia si spania poate chiar cu franta.
titlurile de stat ce le cumpara saracii nu sunt impozitate
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 10:19)
Asta s-o crezi tu. Impresiile tale n-au nicio treaba cu realitatea.
2.4. Eu as desfiinta bursa (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 14:11)
Eu as desfiinta bursa. E un loc in care se aduna numa chiaburi.
De aceea impozitarea actuala este identica cu cea de la jocurile de noroc.. Cand castigi statul isi ia partea cand pierzi e pierderea ta, proprie si personala, poti sa te speli pe cap cu ea.
2.5. Ionescu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ion în data de 23.06.2025, 14:21)
Daca vrei sa prinzi Franța din urma trebuie sa ai condiții mult mai bune. Banii sunt lichizi și fug. România este mult mai riscanta, ai văzut la alegeri. Cum sa comparam taxele ? La taxe aproximativ egale te duci unde e mai puțin riscant, nu stai cu lei. Cam simplist comentariul tău.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 14:44)
parerea ta. diferenta intre impozitarea dividendelor in romania vs tarile enumerate e mult prea mare, asa dar este loc de crestere fara a scadea major competitivitatea. crestere de 10% procente e chiar posibila.
la fel pe "capital gains" e loc de 5-10%. tipa multi ca de ... pierd bani dar cifrele nu mint, impozitarea capitalului la noi e minima
2.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.06.2025, 16:54)
...
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 20:24)
nu e bursa. e locul de joaca al fundurlor de pensii
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 21:58)
Pai ce, nu sunt fonduri de pensii pe bursele externe? Ba, dha nimic nu va convine. Volatilitatea mare nu e una si aceeasi si riscul. Care a fost problema cu alegerile? Am profitat de emotiile multora si am acumulat firmele din BET la discount. Fundamentele firmelor raman, chiar daca se schimba bugetele guvernamentale.
3. O adunatura de amatori,
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 10:17)
BVB, AAF şi Asociaţia Brokerilor, ASF sunt tantalai, sa nu spun altfel, din moment ce nu observa ca nici cu facilitatile curente nu este lichiditate.
Sa face imposibilul si sa dea drumu urgent la derivare futures/optiuni, vanzari in lipsa, tranzactii cu marje, imprumutiri de bani si actiuni, ca sta o sa creasca lichiditatea, nu facilitatile fiscarel.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 10:21)
Nu avem nevoie de specula, nu avem nevoie de pradatori si pacanisti la BVB. Equity si fixed income sunt suficiente.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 10:46)
Ce cauti tu aici?
Locul tau e la...Piata Obor.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 11:03)
87÷ of all retail investment accounts that trade CFDs suffer net loses. Multa bafta cu derivatele financiare, mon cher. Eu zic totusi sa ramai la pariuri sportive si la pacanele, sau Black Jack online daca tot esti destept.
3.4. lista (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de pepistu în data de 23.06.2025, 11:04)
ei nu inteleg de ce nu e lichiditate...in schimb umfla cifrele cu investitori pasivi
- aduceti marfa buna in piata
- raspundeti la obiect la sesizari si investigati abuzurile de piata nu va mai prefaceti ca lucrati
- dati afara vanzatorii si tarabele care nu isi doresc sa respecte regulile
- ajutati-i pe ceilalti prin corijare sa le respecte
- popularizati bvb prin programe largi de educatie, sa nu mai fie ceva considerat obscur sau riscant
- de fapt suntem vreo 15-20 mii insi activi care ne vindem si cumparam actiunile intre noi
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 16:07)
Corect,pt ca mulți au 2-3-4 conturi la diferiți brokeri...alții sunt doar de portofoliu,pentru eu dividendele pentru copii și nepoți acțiunile.
4. fără titlu
(mesaj trimis de ANONIM în data de 23.06.2025, 11:40)
Impozit pe dividende 16%, impozit marit pe proprietate, creste rovinieta, "taxarea profitului excesiv al băncilor"............
Numai lucruri bune!
4.1. Binenteles ! (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 14:57)
Binenteles ! Masurile astea sunt cumulative cu efect de bulgare de zapada ca, daca scoti pretul reglementat la energie si mai vii si cu cu un TVA de 21% care se aplica la total si mai vii si cu impozite pe banci care se vor regasi in comisioane mai mari la client, si cu rovinieta dubla care va umfla costul transporturilor si cu RCA baban si cu tot ce mai urmeaza, cam cat va ajunge sa coste subzistenta la romani?
Ca avem vreo 4 milioane de oameni pe salariul sau pensia minima de 500 de euro cu acte in regula.
Cam cat vor ajunge ei sa plateasca pentru o subzistenta ???
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 16:17)
Nu se precizează ce anume se taxeaza cu 29%...profitul excesiv...adica ceea ce depaseste o anumita suma sau tot profitul...daca e doar profitul c edepaseste un anumit plafon, e posibil ca efectele sa fie mici.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 23.06.2025, 18:34)
măi, nu le ai cu proporțiile, deci:
ei se chinuie să reducă deficitul de la -9 la -7
dar de la -7 la -2, ce draqu mai taxezi ?
:
nu va fi nicio cotă, va fi impozit pe profit [să fie solidare] !
:
dar se va ajunge cum e cazut RRC:ului care merge an după an cu o pierdere -20mil. USD pentru că profitul e sifonat printr-un SRL + prețul umflat al petrolului din Kazakhstan care-l plătește rafinăria !
:
la fel va fi și la băncile ăstea: Raiffaisen, ING, Erste, BRD (care îs străine)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 12:16)
Ok,ce spera guvernul sa obtina din cresterea la 10% a impozitului cu deducerea pierderilor(fara nici nu mai punem ca butrsa se va prabusi efectiv)?Pentru ca baza de impozitare se va reduce masiv prin scaderea totala a interesului pentru BVB iar 10% va fi mult mai mic decat 3%.Ce sa vezi,ca miscarea asta geniala a lor va scoate din baza de impozitare CASS sume extrem de mari!
6. Ura!
(mesaj trimis de Nume în data de 23.06.2025, 14:35)
Alianța Pro-Democrație ( formată din aceleași partide aflate la conducere de 35 ani) vor instala cu deosebit avânt democratic robinete prin care va curge toată agoniseala păturii de mijloc din România.
Bugetul de stat are nevoie de banii voștri!
Și repede, până nu se supără mai tare conducerea și adoptă măsuri și mai tranșante.
Dacă este ordin, cu plăcere!
Urmează 4 ani în care mulți vor aplauda de pe margine ca focile toate măsurile luate de Stat pe spatele muncii românilor.
Avem ce ne-am dorit! Sunt sigur!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 15:30)
impozit pe profitul bancilor de 29%, taxati tot profitul bancilor, acesti demoni ai capitalismului
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 16:10)
Ai toată țiglă pe casă, pai sa vezi cum se duc codturile la consumator/client.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 23.06.2025, 18:39)
după bănci se va trece la Lidl, Kaufland . . .
dar ce să vezi:
se va ajunge ca în cazut Rompetrol RRC care an-după-an merge cu pierdere -20mil.USD dar profitul este sifonat printr-un SRL prin achiziție de crud-oil la supra-evaluat-preț din Kazakhstan !
:
o bancă poate cumpăra ”securities” al unei alte bănci (poate bancă mamă) și să deprecieze acea achiziție pentru ca în bilanț să treacă o pierdere financiară
:
pricepe Bolovan ce face, prostu nici engleză nu comunică !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 17:12)
Ca la ordonanța lui Dragnea, o sa încheie bursa astăzi cu minus 2-3%.
Habar nu au guvernanții suli ce rol are piața de capital într-o tara, banii sa fie adunați nu mai contează cum.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 17:19)
La Ordonanta lui Dragnea bursa s-a dus in jos 20%...taxa lacomiei. Oare ceo rfi intelegand guvernantii prin profit excesiv? La cum suna logic ar trebui sa fie o suprataxare pe ceea ce depaseste profitul normal...dar care o fi ala...tare sunt curios.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 19:22)
Dupa ce a picat cu vreo 15% in 2017, si-a revenit in 2-3 zile ca si cum nu a existat acea lege. Asa o sa dfie si acum, azi a cazut cu 2.50, maine-poimaine e plus 3.
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2025, 20:52)
S-a intamplat in decembrie 2018 nu in 2017...BT s-a dus in jos cam 22%...si-au revenit cam in 2 luni in conditiile in care ordonanta a fost retrasa...ceea ce nu e cazul acum. Sa vedem care sunt detaliile si ce anume impoziteaza...tot profitul sau doar profitul excesiv.
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2025, 00:12)
Nu impozitul de 10% la profitul net este problema. 10% la net poate sa fie mai puțin decât 3% din profit fara sa poți compensa pierderile.
Ceea ce ar fi foarte rău pentru Bursa ar fi daca s-ar mari impozitul pe dividende la 16%. Deja a crescut anul asta de la 8% la 10%. 16% e imens. Mari ales că se aplică în cascadă. Gen EVER plătește 16% din ce ia de la TLB și apoi acționarul EVER mai da 16% la stat. Mai rămâi cu mai nimic
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2025, 00:13)
A se citi TLV in loc de TLB
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.06.2025, 01:14)
Mah, eu v-am zis ca Nicusoros este mr. Bean. Nu e nimic de capul lui, nici al lui Bolojan. Asta se vede din componenta guvernului (niste sinistri, niste tristi habarnisti), din faptul ca au pus 5 vicepremieri si din faptul ca reforma se reduce la cresteri de taxe si impozite. Sfidare si bataie de joc.